Ervaringen vol contrast gebundeld in 'Oost-West ... Roemenie!'


NIEZIJL, 20061126 -- Vlak voor de toetreding van Roemenië tot de Europese Unie beschrijven 23 Nederlanders en Belgen hun Roemenië-ervaringen in het onlangs verschenen boek Oost-West, ... Roemenie!. De zeer uiteenlopende verhalen tonen aan hoe verschillend wordt gedacht over Roemenië. De auteurs schrijven onder meer over in modder verzakte campers, bedrijven beginnen, lokale gewoonten, drankproductie, hectische steden en landelijke rust, persoonlijke betrekkingen en hun eigen bruiloft. Ze doen dat als toerist, emigrant, medemens, onderzoeker of ondernemer - informerend, verhalend en mijmerend. Soms blij verrast en soms ook wel een tikje onaangenaam verrast. De impressies vormen samen een kleurrijk pallet.

Roemenië, men kan er leven, zaken doen of op vakantie gaan. Het land heeft veel aantrekkelijke kanten. Ook als vegetariër zou men zomaar op visvangst willen op de Zwarte Zee en als niet-drinker zou men onmiddellijk mee willen doen aan de stook van pruimenbrandewijn in de Maramureº. Wie dat toch niet kan bekoren gaat naar de voetbalwedstrijden van Steau en Rapid in Boekarest of met de camper langs kloosters en rustieke stadscentra. Natuurlijk, wie het helemaal te pakken heeft, gaat er wonen of maakt daartoe plannen.

Wat deze verzameling optekeningen zo uniek maakt, is dat ze geschreven is door mensen zoals u en ik, met heel verschillende achtergronden, die een eigen ongekunsteld verhaal vertellen over hun band met Roemenië. Door deze veelal persoonsgebonden ervaringen leren hun verhalen de lezer om met andere ogen naar Roemenië te kijken en indrukken te ervaren die bij een oppervlakkig bezoek aan dit intrigerende land verborgen blijven.

Het boek Oost west... Roemenië! is een initiatief van deelnemers aan het Nederlandstalige internetforum prikbord.ropromo.org. Het is een niet-commerciële uitgave, van ieder verkocht exemplaar komt 2,50 euro ten goede aan Operation Villages Roumain. Deze organisatie, met vertakkingen in Nederland, België, Frankrijk en Zwitserland, levert een bijdrage aan de plattelandsontwikkeling van Roemenië. Het boek is te bestellen via www.lulu.com/content/507360.





Auktje Smedes