Politie Twente

Persberichten Politie Twente

Jan Camphuis en Gerdien Rotgers: 053-4555588

Aanrijding met letsel

Enschede

Politieagenten gingen op vrijdag 24 november om 16.50 uur naar een aanrijding op de Zuid Esmarkerrondweg in Enschede. Een 18-jarige automobilist uit Enschede reed over de Zuid Esmarkerrondweg, uit de richting van de Heutinkstraat. Voor de automobilist reed in dezelfde richting een 35-jarige fietser uit Enschede. De automobilist zag de fietser te laat en kon de auto niet snel genoeg tot stilstand brengen. De fietser is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. De politie maakt een proces-verbaal op. (06-157222)

Winkeldief aangehouden

Enschede

Winkelpersoneel van een winkel aan de Dotterbloemstraat in Enschede hield op vrijdag 24 november om 15.20 uur veelpleger aan op verdenking van diefstal. Politieagenten zagen dat de 24-jarige man uit Enschede vlees gestolen had ter waarde van 30,24 euro. Het vlees had hij achter zijn jas verstopt. Bij de fouillering bleek dat de man ook nog twee messen bij zich droeg. De politie hield de man aan en is in verband met het zijn van veelpleger in verzekering gesteld. (06-157150)

Vier mannen aangehouden

Hengelo

Door oplettende getuigen kon de politie op vrijdag 24 november om 20.50 uur vier verdachte mannen op de Langestraat in Hengelo aanhouden. De getuigen vertelden de politie dat gezien was dat door de vier even daarvoor een fietsen waren vernield. Het bleek te gaan om een 21-jarige, een 26-jarige en een 32-jarige man uit Hengelo. De vierde persoon is een 28-jarige man uit Enschede. De politie hield de vier mannen aan voor openlijk geweld. Alle vier de verdachten zijn voor verder onderzoek door de politie in verzekering gesteld. (06-157252)

17 auto's opengebroken

Enter

In de loop van vrijdag de 24e november werd duidelijk dat in een en dezelfde wijk "De Voormors" in Enter, 17 eigenaren van een auto, de dupe van een autokraker dan wel krakers waren geworden.
In alle gevallen was of het portierslot vernield dan wel een portierraam. In de nacht van donderdag de 23e op vrijdag de 24e waren deze auto's opengebroken.
Uit alle auto's was een radio, een cd-speler, een combinatie hiervan of een navigatiesysteem verdwenen. In sommige gevallen was er zowel een radio als een navigatiesysteem weg.
Uiteraard wil de politie graag in contact komen met getuigen die mogelijk die nacht iets bijzonders is opgevallen. Zij worden verzocht contact op te nemen met het bureau van de afdeling Wierden van de politie Twente, te bereiken via het bekende telefoonnummer 0900-8844.

Man met mes aangehouden

Almelo

Politieagenten werden op zaterdag 25 november om 3.30 uur gevraagd om naar het Waagplein in Almelo te gaan, omdat daar een man met een mes rondliep. Na enkele getuigen gesproken te hebben, zagen de agenten de 24-jarige Almeloër lopen. De agenten hielden de man aan. Hij had een andere man beledigd en bedreigd. De politie heeft de man voor verder onderzoek in verzekering gesteld. Op het bureau bleek dat de verdachte ook nog een straf van 1355 euro of 22 dagen gevangenisstraf open had staan. Indien hij voor het onderzoek, dat nu nog loopt, wordt vrijgelaten zal hij, als hij de 1355 euro niet kan betalen, voor de gevangenisstraf worden opgesloten. (06-157360)

Drugsgebruiker aangehouden

Hengelo

Op zaterdag 25 november om 9.55 uur troffen politieagenten een 21-jarige drugsgebruiker aan in een pand aan de Enschedesestraat in Hengelo. De man was ongeoorloofd daar binnen gekomen, door een ruit in te slaan. Hij had harddrugs, vermoedelijk cocaïne, bij zich. De politie hield de man aan voor vernieling en het in bezit hebben van drugs. Omdat de man een zeer actieve veelpleger is, heeft de politie hem in verzekering gesteld. (06-157405)

Inbreker op heterdaad betrapt

Oldenzaal

Door een oplettende getuige kon de politie op zondag 26 november om 2.30 uur een inbreker op heterdaad in een winkel aan de Tulpstraat in Oldenzaal betrappen. De getuige had glasgerinkel gehoord. De politieagenten gingen het pand binnen waar een ruit was vernield. Ze troffen een 30-jarige man uit Oldenzaal aan die zich voor hen verstopte. De man werd direct door de politie aangehouden. Ook bleek er nog een tweede verdachte betrokken te zijn bij deze inbraak. Deze man, een 42-jarige Oldenzaler, kon even later op de Steenstraat in Oldenzaal door de politie worden aangehouden. Beide verdachten zijn voor verder onderzoek door de politie in verzekering gesteld. (06-157722)

Preventief fouilleren

Almelo

In de nacht van vrijdag 24 november op zaterdag 25 november hield de politie Twente met 20 politiemensen, in samenwerking met de gemeente Almelo en Justitie, een preventieve fouilleer actie. Dit vond plaats in het eerder door de gemeenteraad aangewezen veiligheidsrisicogebied in het centrum van Almelo. Deze gebiedsaanwijzing (middels een verordening van de gemeenteraad) geldt voor de periode van een jaar. (juni 2006 t/m juni 2007).

Het preventieve fouilleren heeft een tweeledig doel:
1. Het terugdringen van (vuur)wapengeweld/bezit en het vergroten van de pakkans daarvan.
2. Het vergroten van het vertrouwen van de burger in de overheid en de politie. Met name op het gebied van het veiligheidsbeleid en het verhogen van het veiligheidsgevoel van de burger tijdens het "Veilig Uitgaan".

Er werd tussen 22.00 uur en 03.00 uur op drie locaties gecontroleerd waarbij werd begonnen met een zogeheten lokaliteitencontrole, gevolgd door een gebiedscontrole.

Van 22.15 tot 24.00 uur was dit het geval op de Bornerbroeksestraat. Hier werden in totaal 12 messen, een bijl en een metalen pijp in beslaggenomen. Bovendien werden bij een jongeman 22 strijkers aangetroffen die hij ook in mocht leveren.
Tussen 00.30 en 02.00 uur was de Koornmarkt het mikpunt van de controle. Bij een groot aantal bezoekers werd "slechts" een (1) mes aangetroffen. Ook dit is in beslag genomen.
Als laatste werd tussen 02.00 en 03.00 uur gecontroleerd op de Kerkstraat. Hier gaf in een van de horecagelegenheden, zonder dat er naar werd gevraagd, een bezoeker al een mes af. Verder werd ook hier niets aangetroffen. Een (1) persoon vond het nodig een politieagente te beledigen, hiervoor wordt tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

In totaal werden ongeveer 150 horecabezoekers in de cafés gecontroleerd en enkele honderden burgers tijdens de voertuig- en passantencontroles.
De politie kreeg bij de diverse controles zeer positieve reacties en alle medewerking van zowel burgers/bezoekers als horecaondernemers.
In vergelijking met een soortgelijke controle in 2005 kan gesteld worden dat er reeds veel minder wapens aanwezig waren. In 2005 werden nog een dertigtal in beslaggenomen tegen nu zestien. De enige kanttekening die hierbij geplaatst kan worden is het feit dat in 2005 meer politiemensen aan de controles deelnamen en er dus meer mensen gecontroleerd zijn.

Deze controles zullen zeker een vervolg krijgen.

---- --