Politie Midden- en West Brabant

Veel overtreders bij grote alcoholcontrole

TILBURG, 26 november 2006

Verkeershandhavingsteams van 5 politieregios hebben zondag 26 november tussen 00.00 en 07.00 uur een gezamenlijke alcoholcontrole gehouden bij 7 grensovergangen in de regio Midden en West Brabant. Bij de controle, die voornamelijk gericht was op jongeren die na een avondje stappen in België terug naar Nederland reden, zijn in totaal 2193 automobilisten gecontroleerd. Van hen bleken er 51 te veel te hebben gedronken. Onder hen 9 beginnende bestuurders. In totaal moesten 7 bestuurders hun rijbewijs inleveren. Drie van hen vielen in de categorie beginnend bestuurder.
Aan de controle werkten in totaal 110 politiemensen mee.

De controle van zondag kon worden opgezet dankzij de collegiale samenwerking van de verkeershandhavingsteams van de regios Zeeland, Rotterdam Rijnmond, Zuid Holland-Zuid, Midden en West Brabant en het korps Landelijke Politiediensten. Deze teams zijn doorgaans in het eigen werkgebied actief bij verkeershandhaving op de landelijke speerpunten alcohol, snelheid, rijden door rood en het dragen van helm en gordel. Door op dit werkterrein te komen tot een unieke samenwerking kon een vuist worden gemaakt en op veel plaatsen tegelijk veel weggebruikers worden gecontroleerd. Door die samenwerking hoefde ook geen claim te worden gelegd op het politiewerk elders in de regio.

De keuze voor de doelgroep stappende jongeren was ingegeven door het feit dat ieder weekend de parkeerplaatsen bij Belgische discotheken en dancings vol staan met autos met Nederlandse kentekens. Die mensen moeten allemaal terug naar huis en daarbij komt rijden onder invloed van alcohol of een andere stof regelmatig voor. Betrek daarbij de jongeren die regelmatig bij ernstige aanrijdingen betrokken zijn en het feit dat alcohol en verkeer absoluut niet kan, dan is het doel van de controle duidelijk.

Bij de controle werden de verkeersmensen geassisteerd door medewerkers van de Vreemdelingenpolitie en specialisten op het gebied van documentfraude. Verder waren vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie present om lik op stuk toe te passen. In 6 gevallen legden ze een boete van 300 euro op aan betrapte buitenlandse bestuurders.

Rijkswaterstaat had door bebording en pijlen boven het wegdek van snelwegen gezorgd voor een veilige werkomgeving voor de politiemensen.

Op verschillende controlelocaties waren medewerkers van het BOB-promotieteam aanwezig om bestuurders die zich als BOB hadden gedragen door niet te drinken, te belonen met een presentje.

Behalve voor het rijden onder invloed, leverde de controle nog bekeuringen op voor te hard rijden. Twee automobilisten moesten daarvoor ook hun rijbewijs inleveren. Drie automobilisten kregen een bon voor het rijden zonder rijbewijs, een voor het rijden zonder geldige APK en 2 voor het rijden zonder gordel. In twee gecontroleerde autos troffen agenten in totaal 6 illegalen aan. Deze zijn voor nader onderzoek ingesloten. In een van de autos zijn mogelijk ook verdovende middelen aangetroffen.

Drie mannen zijn voorts aangehouden omdat ze er in hun auto vandoor gingen toen ze een controlepost naderden. Ze kwamen echter niet ver, want de bestuurder verloor kennelijk de macht over het stuur en de auto belandde in een sloot. Motoragenten die de auto achterna waren gereden behoefden niets anders te doen dan de mannen die uit de auto probeerden te klimmen, in te rekenen. Voort zijn nog twee mannen aangetroffen die nog een boete van respectievelijk 230 en 234 euro hadden openstaan en een man die gesignaleerd stond omdat hij nog DNA moest afstaan.

Gecontroleerd is op de volgende locaties:

Autosnelweg A-4 te Ossendrecht
Gecontroleerde bestuurders: 397
Aantal overtreders: 12 waaronder 1 beginnend bestuurder
1 rijbewijs ingevorderd van de bb (505 ug/l)
Overigen bliezen bij de ademanalyse tussen de 235 en 465 ug/l.

Op deze controlepost werden de 3 gesignaleerde mannen aangetroffen en de auto met 3 illegalen en vermoedelijk de verdovende middelen.

In de omgeving reed over de video-auto van het Zeelandse Verkeershandhavingsteam. Die betrapte de twee hardrijders. Een op de A-16 die 178 reed waar 120 km maximaal is toegestaan en een op de Meirseweg in Zundert met een snelheid van 153 waar 80 is toegestaan. De twee raakten hun rijbewijs kwijt.

Putseweg(N289) te Ossendrecht
Gecontroleerde bestuurders: 147
Aantal overtreders: 4 waaronder 1 beginnend bestuurder

Autoweg Antwerpseweg (N262) te Nispen
Gecontroleerde bestuurders: 163
Aantal overtreders: 8 waaronder 2 beginnend bestuurders
2 rijbewijzen ingevorderd, waarvan 1 van een beginnend bestuurder.(boven 350 ug/l en boven 570 ug/l van een gevorderd bestuurder)

Wernhoutseweg (N263) te Wernhout
Gecontroleerde bestuurders: 113
Aantal overtreders: 5 waaronder 1 beginnend bestuurder.
Op deze controlelocatie probeerde een automobilist zich te onttrekken aan de controle door te keren en er daarna vandoor te gaan. De drie inzittenden zijn aangehouden nadat de auto in de sloot was beland.

Autosnelweg A-16 bij Hazeldonk
Gecontroleerde bestuurders: 1124
Aantal overtreders: 15 waaronder 4 beginnend bestuurders
4 rijbewijzen ingevorderd waarvan 1 van een beginnend bestuurder.(780 ug/l).
Twee gevorderde bestuurders bliezen bij de ademanalyse 650 en 710 ug/l en moesten de auto laten staan en hun rijbewijs inleveren. Van een vrouw is een bloedproef afgenomen en ook zij moest haar rijbewijs inleveren.
De overige 8 betrapte automobilisten bliezen bij de ademanalyse tussen de 235 en 570 ug/l.

Turnhoutseweg (N639) te Baarle Nassau
Gecontroleerde bestuurders: 147
Aantal overtreders: 5.
Op deze locatie troffen agenten een auto met daarin 3 illegalen. Die zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Poppelseweg (N630) te Goirle
Gecontroleerde bestuurders: 102
Aantal overtreders: 2 (315 en 570 ug/l)

Auteur: Jan Clarijs