VVM geeft goede voorbeeld met vernieuwd beleid

Vereniging van milieukundigen


- Wouter van Dieren ontvangt Oeuvre Prijs voor zijn werk in het milieu.


- De bal is weer aan het rollen en het is de nieuwe taak van de milieuprofessional om de bal te laten groeien en harder te laten rollen.


- VVM opent de Dilemmabalie voor milieuprofessionals die klem zitten.


- VVM start het Milieu Studie Platform, een initiatief om de koppeling tussen milieustudies, milieustudenten en het werkveld te versterken.

Wouter van Dieren, directeur van de denktank IMSA Amsterdam en lid van de Club van Rome, heeft tijdens de Nationale Milieudag (NMD) 2006 de Gouden Rachel Carson Penning in ontvangst mogen nemen. Rachel Carson was de bioloog-schrijfster die in 1962 Silent Spring publiceerde, het boek dat over het algemeen wordt beschouwd als het begin van het milieudenken in de wereld. Deze oeuvre prijs van de Vereniging van Milieuprofessionals (VVM, www.vvm.info), die maar zelden wordt uitgereikt is bedoeld voor '... collega's die onbetwist en breed worden gerekend tot de grootsten uit het milieuvak; zij die, als de naamgeefster van deze onderscheiding, door hun grensverleggende ideeën of daden betekenis hebben gehad en tot voorbeeld hebben gediend van velen.'

In haar eindoordeel noemt de jury Wouter van Dieren 'de vader van de milieubeweging in Nederland.' De jury is van mening dat Wouter van Dieren een leven lang 'het milieudebat tot nadenken aangezet met zijn inspirerende toespraken, artikelen en columns, die een zeer groot publiek bereikten.' In een interview met Wouter van Dieren roept hij iedereen die in zijn werk met het milieu bezig is op, zich niet over te geven aan clichés. 'We moeten er voor zorgen dat we met z'n allen permanent omstreden zijn, dan gaat het goed met het milieu', aldus Wouter van Dieren.

De milieuprofessional staat aan de vooravond van een nieuwe rol in de maatschappij. In de jaren '70 en '80 was Nederland gidsland op milieu gebied. Na jaren van afnemende aandacht en urgentie klimmen de milieuonderwerpen nu weer omhoog op de maatschappelijke ladder. De recente aandacht voor fijn stof, de aantrekkende markt voor milieuprofessionals, het energievraagstuk, de HIER-campagne, de felle discussie omtrent de A6-A9 en het Naardermeer, en het succes van de film van Al Gore en het bijhorende boek over klimaatverandering (de eerste druk is al volledig uitverkocht), het zijn allemaal duidelijke signalen uit de samenleving dat milieu herleeft. De bal is weer aan het rollen en het is de nieuwe taak van de milieuprofessional om de bal te laten groeien en harder te laten rollen.

De Nationale Milieudag 2006, georganiseerd door de VVM, was een markeringspunt in de discussie door de VVM-leden over deze nieuwe rol en taak. Ongeveer 130 milieuprofessionals hebben vrijdag 24 november de hand in eigen boezem gestoken en gezocht naar manieren waarop zij de bestaande bewegingen in de maatschappij kunnen versterken. Dit gaat ook zijn weerslag vinden in een nieuw werkprogramma van de VVM.

Tijdens de NMD heeft de VVM de Dilemmabalie geopend. Ook de milieuprofessional komt in zijn en haar werk in aanraking met ethische afwegingen en met zaken die niet helemaal of helemaal niet door de beugel kunnen. De Dilemmabalie is de plek waar deze mensen hun situatie vertrouwelijk kunnen voorleggen aan een (milieu)deskundige commissie die een luisterend oor biedt en advies geeft. Tevens is het Milieu Studie Platform opgericht, een initiatief om de koppeling tussen milieustudies, milieustudenten en het werkveld te versterken. Het platform gaat zorgen voor een duidelijke coördinatie van de vele activiteiten van de diverse studieverenigingen richting het werkveld en de opleidingen en gaat sterke inhoudelijke koppelingen leggen tussen het werkveld, de opleidingen en de studenten.

Noot voor de pers:
Meer informatie over de VVM en de Nationale Milieudag via Monique Bollen (m.bollen@vvm.info of 030-2724212)
Meer informatie over IMSA Amsterdam en Wouter van Dieren via Marijke Basten (marijke.basten@imsa.nl of 020-5787601)