Gemeente Harderwijk


Help Harderwijk `vuurwerkschoon' nieuwe jaar in

Het afsteken van vuurwerk mag alleen plaatsvinden vanaf oudejaarsdag 31 december 10.00 uur `s ochtends tot 1 januari 02.00 uur `s nachts.

Dat zou prachtig zijn, én veilig: op nieuwjaarsdag in heel Harderwijk en Hierden schone straten en pleinen. Geen zwerfvuurwerk meer en dus ook geen onnodige verwondingen door kinderspel met vuurwerk. Geen straten die wekenlang rotjes-rood blijven. Het gemeentebestuur roept de hulp in van u en alle andere inwoners om nieuwjaarsdag `vuurwerkschoon' te beginnen. Als iedereen nieuwjaarsmorgen even zijn eigen straat, plantsoen in de woonomgeving ontdoet van vuurwerkresten kunnen Harderwijk en Hierden schoon en veilig het nieuwe jaar beginnen.

De gemeente steekt ook zelf op nieuwjaarsdag vanaf 08.00 uur de handen uit de mouwen. Met vier ploegen en veegmachines ruimen zij meteen al de ergste vervuiling - en vuurwerkrisico's - op. Zij kunnen echter niet alles alleen, Stadsbeheer concentreert zich op de Binnenstad en andere `bekende' vuurwerkplekken. Prioriteit krijgen verder de winkelcentra en de schoolpleinen. Daarom is uw handje hulp uiterst welkom.

Nieuwjaarsslachtoffers
De gemeente doet een beroep op u: veeg in eigen omgeving tijdig de vuurwerkresten op. Juist ook ter wille van de veiligheid van de kinderen uit uw eigen buurt. Dat dit nodig is blijkt wel uit de landelijke cijfers. Bijna 40% van de vuurwerkslachtoffers valt op nieuwjaarsdag. Jongeren, vooral in de leeftijd van 10 tot 19 jaar, rapen op 1 januari zwerfvuurwerk - zogenaamde weigeraars - op van de straat en steken dit opnieuw af. Met alle gevolgen van dien. Bij ruim een kwart van de ongevallen zijn ook nog eens onschuldige omstanders betrokken.

Laten we met z'n allen het jaar 2007 `vuurwerkschoon' ingaan.