Ingezonden persbericht


Gemeente Heerde

Persbericht

Datum: 22 december 2006

Regels voor goed verloop van jaarwisseling

Om de jaarwisseling goed te laten verlopen, heeft de gemeente Heerde een aantal voorschriften met betrekking tot carbidschieten en vreugdevuren. Carbidschieten mag, maar alleen als u zich aan de voorschriften houdt. Vreugdevuren mogen niet, om overlast en schade aan het wegdek te voorkomen.

Carbidschieten
Carbidschieten is in de gemeente Heerde toegestaan vanaf zondag 31 december 10.00 uur 's ochtends tot maandag 1 januari 02.00 uur 's nachts. Dit zijn dezelfde tijdstippen als die voor het legaal afsteken van vuurwerk. Het carbidschieten mag alleen gebeuren buiten de bebouwde kom en niet op de openbare weg. Daarnaast zijn er een aantal andere maatregelen met betrekking tot de veiligheid: de gebruikte melkbus of opslagvat mag niet groter zijn dan 50 liter, deksels of andere afsluitingen moeten zo worden gebruikt dat ze geen schade kunnen toebrengen of mensen kunnen verwonden, er mogen niet meer dan twee melkbussen of opslagvaten tegelijkertijd worden gebruikt en het carbidschieten moet altijd door of onder toezicht van volwassenen gebeuren.

Vreugdevuren
Vreugdevuren zijn verboden. Dit omdat de stank en roet slecht zij voor het milieu en de volksgezondheid, en daarnaast het wegdek beschadigt raakt door de vreugdevuren. Gedurende de maand december houden de politie en de gemeente dan ook scherp in de gaten of er geen opslag van materialen plaatsvindt op particuliere terreinen, die kunnen dienen als brandstof voor een vreugdevuur. Wanneer na de jaarwisseling zo'n opslag zonder goede verklaring is verdwenen, kan proces-verbaal volgen. Ook burgers wordt gevraagd om opslag van afval, dat mogelijk voor een vreugdevuur zal worden gebruikt, te melden bij de gemeente.



Ingezonden persbericht