Ministerie van Defensie

31-12-2006 17:47

CDS BERLIJN BEZOEKT URUZGAN

Generaal Berlijn in gesprek met gouverneur Munib - Foto: Richard Frigge

De Commandant der Strijdkrachten, generaal Dick Berlijn, heeft vanmiddag een bezoek gebracht aan gouverneur Munib van de zuidelijke provincie Uruzgan. Berlijn is samen met de Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Peter van Uhm, op rondreis langs de Nederlandse militairen in Afghanistan. Zij vieren ook Oud- en Nieuw op Kamp Holland in Tarin Kowt.

Gouverneur Munib sprak in zijn ontmoeting met generaal Berlijn zeer lovend over de Nederlandse militairen en de samenwerking met de provinciale overheid. âDe Nederlandse militairen respecteren de stamhoofden en weten goed onderscheid te maken tussen vriend en vijand. Het overgrote deel van de bevolking respecteert de Nederlandse militairen ook en heeft vertrouwen in de regionale overheid. Dat is grootste gezamenlijke winst in de afgelopen maandenâ, zo sprak hij tot de CDS.

Generaal Berlijn ziet ook vorderingen in Uruzgan. âIk heb het gevoel dat we op het goede spoor zitten met ons werk in Uruzgan. Het vertrouwen van de bevolking groeit. Het doel, langdurige stabiliteit in het gebied, is echter nog een lange weg. Toch zie ik overal het begin van wederopbouw, ondersteund door de Nederlandse en Australische militairen in het gebied.â Berlijn meldde ook verheugd te zijn door de grote steun vanuit Nederland. âOnze samenleving laat dat op vele manieren blijken, in de vorm van een kaartenactie, maar ook met spontane uitingen tijdens deze feestdagen. De bevolking staat achter u, waardeert wat we hier doen en is trots op u.â

Tijdens zijn verblijf in Tarin Kowt had generaal Berlijn opnieuw een radio-optreden in Uruzgan FM, het radioprogramma van Annemieke Schollaardt. De CDS was op 8 augustus ook bij de eerste uitzending te gast.