Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 2 januari 2007

Geweld tegen winkeliers wordt dubbel gestraft

Het Platform Detailhandel Nederland is blij dat eindelijk een begin is gemaakt om geweld tegen winkeliers harder aan te pakken. Geweldplegers in winkels kunnen er voortaan op rekenen dat het Openbaar Ministerie een dubbele straf tegen hen zal eisen.

Winkeliers investeren jaarlijks 290 miljoen euro in preventie, wat geweld en agressie tegen winkeliers helpt te voorkomen. Het gaat bijvoorbeeld om training van personeel en beveiliging van de winkel met camera's. Daarnaast leggen winkeliers steeds vaker versneld het collectief winkelverbod op tegen geweldplegers. Als iemand geweld heeft gebruikt, krijgt hij automatisch het collectief winkelverbod opgelegd.

Maar ook de overheid moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Het Platform Detailhandel Nederland ziet de dubbele strafeis van het Openbaar Ministerie als een eerste stap om geweld tegen winkeliers harder te bestrijden. Het Platform eist dat zo snel mogelijk een pakket van maatregelen gepresenteerd wordt om geweld tegen winkeliers te bestrijden.

Uit onderzoek van het Platform Detailhandel Nederland blijkt een alarmerende trend van steeds meer geweld en agressie. Helaas heeft 1 op de 7 winkels te maken met geweld en agressie. Voor winkeliers zijn geweld en agressie een groot probleem. Daarom maakt het Platform zich sterk om geweld tegen winkeliers harder te bestrijden.

----------

Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.



Ingezonden persbericht