Gemeente Harenkarspel



02-01-2007
Nieuwjaarstoespraak burgemeester Brommet

Dames en heren,

Allereerst ook vanaf deze plaats de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar, dat ons hier bijeen brengt.
Blij met uw komst, hoop dat die bijdraagt aan het bestendigen van de relaties die er met u en tussen u zijn.

Het is mijn voorrecht vanavond kort terug of vooruit te mogen blikken en daar maak ik dankbaar gebruik van. De verleiding is groot om een beschouwing te geven over de toestand in de wereld, maar vanavond beperk ik het tot Nederland, de provincie en de gemeente. Allereerst Nederland:
In de Volkskrant van 23 december las ik een korte beschouwing van de veranderingen in Nederland in de afgelopen paar jaar, van de Vlaamse schrijver David van Reybrouck, die me erg aansprak en aan het denken zette. Ik kan het hele artikel niet citeren, maar wil er een paar dingen uithalen, die hij opmerkelijk en ten negatieve veranderd vond:
- een land waar de overheid een convenant afsluit met de politiediensten met daarin het wenselijk aantal op te pakken illegalen, en waar politiekorpsen een bonus krijgen als dat aantal ook wordt gehaald

- een land wiens militairen mogelijk martelden in Irak
- een land dat burgerzin heef gereduceerd tot koopgedrag en vervolgens over 'waarden en normen' begint

- een land dat de Europese Grondwet afwijst en een verkiezingscampagne kent die daar met geen woord over rept

- een land dat te weinig geld vrijmaakt voor degelijk onderwijs en gezondheidszorg, maar waar wel geld is om alle rode brievenbussen te vervangen door oranje

- een land waar voedselbanken bestaan op het moment dat de economie groeit

- een land waar strings voor kinderen kunnen maar boerka's voor volwassenen niet

- een land dat paarden uit het wad bevrijdt maar kinderen in gevangenissen stopt

einde citaat. Zo staan er nog een stuk of wat punten in, die ik hier niet noem.
Ze dagen uit tot een aantal opmerkingen:
Ik behoor tot de minderheid van burgemeesters, die van meet af aan een tegenstander is geweest van de prestatiecontracten met de politie, omdat daarmee alleen de gemakkelijk voor de hand liggende pakkans voor overtredingen en kleine criminaliteit wordt vergroot. Het aantal uitgedeelde bonnen en gevangen boeven wordt beloond, maar het resultaat van effectief politieoptreden in de zin van toegenomen veiligheid juist wordt bestraft.
In het nieuwe jaar zal echter de invloed van de burgemeester op het politiebeleid afnemen en zullen de gemeenten ervaren dat de prestatiedruk ten koste gaat van de preventie en hulpverlening. Ik behoor ook tot de minderheid van burgemeesters, die vanaf de komst van de nieuwe vreemdelingenwet geweigerd heeft mee te werken aan het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers als dat ging om gezinnen met minderjarige kinderen. In gevangenissen horen die kinderen zeker niet. Dat is een kwestie van beschaving. In Europese verdragen zijn onze plichten ten aanzien van zorg voor minderjarige kinderen vastgelegd. Het Nederlandse vreemdelingenbeleid zoals dat de laatste jaren verworden is, was daarmee in flagrante strijd. Ik hoop en verwacht gezien de recente politieke gebeurtenissen dat de nieuwe regering, hoe dan ook samengesteld, snel komt met een pardonregeling voor al die mensen, die al jarenlang in Nederland wonen en werken, en van wie vaak de kinderen ook hier geboren zijn. Wat mij betreft zijn die mensen van harte welkom, ook in Harenkarspel. Als het gaat om degelijk onderwijs en gezondheidszorg, hebben ook de gemeenten een taak:
De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van het onderwijs, en met de uitvoering van het huisvestingsplan dat er al is, zal deze gemeente er voor zorgen dat in of omstreeks 2010 alle scholen op een fatsoenlijke en moderne manier zijn gehuisvest. De raad heeft de gelden daarvoor al gereserveerd.
Op het gebied van de gezondheidszorg is gisteren formeel de gemeente verantwoordelijk geworden voor de WMO, en daarmee voor een belangrijk deel van de zorg, die mensen in staat moet stellen zo lang mogelijk zelfstandig en actief in de samenleving te kunnen deelnemen. Wij zij er klaar voor de zorgvragen te beantwoorden, onze balie is er zelfs speciaal voor aangepast. Omdat het allemaal nieuw is, ook voor de medewerkers, zal er best eens wat mis gaan in het begin, maar we zullen proberen niemand daardoor verstoken te laten zijn van noodzakelijke hulp.
Het bestaan van voedselbanken in een rijk land vind ik een gotspe. Gelukkig zijn ze hier in Harenkarspel niet en naar het zich laat aanzien ook niet nodig. Het thema armoede leeft wel in de raad en zal wellicht binnenkort tot nieuwe initiatieven voor een armoedebeleid leiden. U zult daar als het zover is meer over horen. Intussen zet de ISD die ook gisteren van start is gegaan, zich er voor in dat mensen die aangewezen zijn op een uitkering die op tijd krijgen, en dat zij zo kort mogelijk op een uitkering aangewezen blijven door deelname aan het arbeidsproces actief te bevorderen. Vanaf vandaag gebeurt dat in Schagen.
Ook de provincie heeft er vanaf vandaag een nieuwe taak bij: het beheer over en de besteding van het Investeringsbudget Landelijk Gebied. Een pot, waarin middelen uit een aantal rijks- en provinciale potten zijn samengevoegd. Bij elkaar gaat het om bijna een half miljard Euro.
De besteding wordt voorbereid door nieuw ingestelde gebiedscommissies, voor ons voor de Kop van Noord Holland, waarin ik mag gaan deelnemen. Ik zal me inspannen deze gemeente zo veel mogelijk van deze middelen te laten meeprofiteren.
Waar Harenkarspel een aantal jaren geleden de boot miste bij de besteding van het Europese programma Leader+, zal dat nu niet het geval zijn. En dat is voor ons van belang, want wij kiezen er voor ons als gemeente actief op te stellen op het gebied van plattelandsontwikkeling. In het komende jaar zult u er meer van horen, ondermeer op het gebied van productie en gebruik van duurzame energie, en op het gebied van leefbaarheid op het platteland. Voor dat laatste wordt een pilot voorbereid die het dorp Sint Maarten moet revitaliseren. Ook de mogelijkheden de kwaliteit van het landschap, de land- en tuinbouw en het toerisme aan elkaar te verbinden, zodat bijgedragen wordt aan een vergroting van inkomensmogelijkheden van tuinders en agrariërs maakt daar deel van uit.
Wat duurzame energie betreft zullen er activiteiten zijn op het gebied van energie uit asfalt, bio-vergisting, en mogelijk ook met biodiesel. Het is de intentie van het college bij alle komende nieuwbouwprojecten naar toepassingsmogelijkheden te kijken en die waar mogelijk te bevorderen.
Op gemeentelijk niveau zal het komende jaar ook weer bol staan van activiteiten: we blijven bouwen aan een betere dienstverlening, waar ook de dienstverlening via internet bij hoort. In 2007 zullen we de eerste stappen op dat gebied zetten. De gemeentelijke organisatie zullen we blijven aanpassen aan de eisen, die de tijd stelt en aan het nog steeds groeiende takenpakket dat aan gemeenten wordt toebedeeld. Bouwactiviteiten of de voorbereiding er van zullen zijn in Tuitjenhorn Oost V, Dirkshorn Oost, het Sabinaplein en het Molenplan in Waarland. Het structuurplan zal worden afgemaakt, en de plannen voor het tussengebied en het centrum van Warmenhuizen zullen verder worden uitgewerkt in de vorm van een stedenbouwkundige invulling. Ook de nieuwe bestemmingsplannen voor Waarland, Valkkoog, Eenigenburg, Schoorldam en Krabbendam zullen dit jaar worden afgemaakt. En natuurlijk gaan we verder met de planologische voorbereiding van het Kuuroord en zal voor de golfbaan bij Dirkshorn naar ik hoop de eerste spa de grond in kunnen.
Dat alles betekent, dat er in de diverse dorpen nog heel wat discussie- en inspraakavonden zullen plaatsvinden, want wij willen dat zoveel mogelijk doen in samenspraak met de inwoners en de in de gemeente aanwezige belangengroepen.
Ook op andere gebieden is er het nodige te doen. Zonder volledig te kunnen zijn noem ik:

- er moet beleid worden gemaakt voor Economische Zaken, voor toerisme en recreatie, en voor grondzaken

- de nieuwe WMO vraagt om verdere invulling en uitvoering, en ook om herijking van het vrijwilligersbeleid en het ouderenbeleid
- samen met andere gemeenten moet het jeugd- en jeugdzorgbeleid worden herijkt en opnieuw vormgegeven

- de uitvoeringsorganisatie van openbare werken moet worden aangepast aan de eisen van deze tijd en aan de grotere rol die de dorpsraden zijn gaan spelen op het gebied van het beheer van de openbare ruimte.

Kortom: genoeg om ons het komende jaar van de straat te houden, en velen van u ook na vandaag nog menig maal te treffen op discussie- en inspraakavonden en diverse overlegsituaties. Al dat overleg is tot nu toe gekenmerkt door een uitermate constructieve sfeer en bereidheid aan beide kanten om naar elkaar te luisteren en het beleid of de uitvoering daarvan aan te passen als er aanleiding toe was. Wij willen op die manier graag door en hebben er alle vertrouwen in dat u dat ook wilt. De betrokkenheid die u toont is groot en uw inzet ook. Ook buiten alle overlegcircuits is er sprake van een actieve inzet van veel vrijwilligers in allerlei verband, die er voor zorgen dat er in de samenleving in onze gemeente heel veel te doen is en er een dynamische sfeer heerst. Zo veel, dat het voor ons als gemeentebestuur en voor mij als burgemeester niet altijd mogelijk is door onze fysieke aanwezigheid blijk te geven van onze betrokkenheid. Dat doen we overigens graag als het enigszins kan en als we worden uitgenodigd, zoeken naar een balans tussen privé leven en maatschappelijke betrokkenheid. Ook in dat verband hopen we velen van u te zien of te spreken in het komende jaar. Ik weet zeker dat het aan u niet zal liggen en wens u dan ook veel succes met alles wat u in het komende jaar bezig houdt!

Enno Brommet