Gemeente Rotterdam


---

Nr.259
2 januari 2007

Gemeente Rotterdam krijgt één centrale vastgoedorganisatie

Al het vastgoed in eigendom van de gemeente Rotterdam wordt ondergebracht in één centrale vastgoedorganisatie. Dat heeft het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders besloten. Deze nieuwe organisatie wordt onderdeel van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR). Het OBR wordt hiermee verantwoordelijk voor het beheer van de gehele vastgoedportefeuille inclusief (sport-) terreinen, in eigendom of gebruik van de gemeente.

Op tal van gebieden staat Rotterdam voor uitdagingen. Van grote, brede maatschappelijke opgaven om de stad voor iedereen aantrekkelijk te maken, op het gebied van wonen, werken, recreatie en onderwijs, tot hele concrete vraagstukken in wijken en buurten. Vastgoed wordt hierbij op verschillende manieren strategisch ingezet.

De gemeente Rotterdam bezit de grootste gemeentelijke vastgoedportefeuille van Nederland (WOZ-waarde van E 2,2 miljard). Door de hele stad, van Hoogvliet tot Ommoord, heeft de gemeente kantoren, musea, kunstinstellingen, sportterreinen, sociale en recreatieve ruimten, scholen en grond in bezit. Het OBR beheert op dit moment circa 50% van het vastgoed in eigendom van de gemeente. Het overige vastgoed wordt beheerd door verschillende diensten en deelgemeenten. Door vanuit één dienst al het vastgoed te beheren en te ontwikkelen, kan de gemeente Rotterdam een betere bijdrage leveren aan verschillende maatschappelijke doelstellingen. Daarnaast biedt een centrale vastgoedorganisatie de stad een sterke positie op de Rotterdamse vastgoedmarkt.

De nieuwe vastgoedorganisatie krijgt als voornaamste taken het beheren van de gemeentelijke vastgoedportefeuille, het voorzien van diensten en overige vastgoedgebruikers van adequate huisvesting en het stimuleren van maatschappelijke, economische en ruimtelijke ontwikkelingen. De vastgoedorganisatie werkt nauw samen met de sectoren Grond en Economie binnen het OBR.

Het opzetten van de centrale vastgoedorganisatie start in het voorjaar van 2007 en neemt ongeveer tweeëneenhalf jaar in beslag. Het gemeentelijk vastgoed van de verschillende partijen gaat geleidelijk naar de nieuwe vastgoedorganisatie over. De nieuwe vastgoedorganisatie groeit naar verwachting naar circa 100 medewerkers.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam