Voedsel en Waren Autoriteit

Nieuwe transportverordening vanaf 5 januari 2007

14 december 2006 - nieuwsbericht

Vanaf 5 januari 2007 treedt de nieuwe Europese Transportverordening (verordening (EG) nr. 1/2005) in werking. Dit heeft gevolgen voor de huidige erkenningen als vervoersonderneming voor gewervelde dieren en de goedkeuringsbewijzen veevervoer. In de Transportverordening zijn eisen opgenomen voor het vervoer van gewervelde dieren. Zo dienen bepaalde vervoerders te beschikken over een vergunning en dienen bepaalde wegvervoermiddelen te beschikken over een certificaat van goedkeuring. Alle vergunningen en erkenningen die onder de huidige wetgeving zijn afgegeven, vervallen.

Om de overgang van een erkenning als vervoersonderneming naar een vergunning als vervoerder voor 5 januari 2007 te regelen heeft de VWA besloten om de vervoersondernemingen die reeds de beschikking hebben over een erkenning een tijdelijke vergunning als vervoerder voor transporten korter dan acht uur, als bedoeld in artikel 10 van verordening (EG) nr. 1/2005, te verlenen.

Om nieuwe vergunningen en certificaten te kunnen aanvragen kunnen vervoerders en eigenaren van vervoermiddelen nadere informatie vinden op de website van de VWA. Hier kunnen ze ook de benodigde aanvraagformulieren downloaden. Daarnaast stuurt de VWA naar alle thans geregistreerde vervoerders en eigenaren van goedgekeurde vervoermiddelen een brief met nadere informatie.

Vragen van de media kunnen worden gesteld aan onze afdeling persvoorlichting: (070) 448 40 68

Voor vragen van consumenten is de Warenklachtenlijn van de Voedsel en Waren Autoriteit 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar op het gratis telefoonnummer 0800 0488