Ingezonden persbericht


Jonge Socialisten in de PvdA

Datum: 19 december 2006

Jongeren op Xpeditie voor een democratisch Birma

Op 5 januari 2007 vertrekken twaalf enthousiaste jongeren voor drie weken naar India om zich sterk te maken voor een vrij en democratisch Birma. Birma wordt na Noord-Korea ook wel de meest verschrikkelijke dictatuur ter wereld genoemd. Op initiatief van de Jonge Socialisten in de PvdA (JS) versterken deze leden door middel van een fact-finding missie de mondiale campagne tegen het Birmese regime.

Samenwerking
De reis wordt mede mogelijk gemaakt door Xplore, het subsidieprogramma van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Samen met de zusterorganisatie de All Burma Students League en andere non-gouvernementele -en politieke organisaties zal er gewerkt worden aan een gezamenlijke campagne, om de internationale gemeenschap met de neus op de feiten te drukken. De JS is in Nederland al bezig om de politiek en bedrijven bewust te maken van hun rol bij het ondersteunen van het dictatoriale regime door het drijven van handel.

Waarom?
De "vrije"verkiezingen van 1990 in Birma worden niet erkend door de huidige militaire Junta, die sindsdien politieke tegenstanders gevangen heeft gezet en met keiharde hand de Birmese bevolking onderdrukt. India herbergt na Thailand het grootste aantal Birmese vluchtelingen. Het land heeft de mogelijkheid veel (economische) invloed op Birma uit te oefenen maar doet dit niet genoeg. Het doel van de Jonge Socialisten is om in samenwerking met zusterorganisaties en Birmese politieke organisaties in ballingschap, te zorgen dat India en de rest van de wereld hun invloed positief gaan gebruiken en een einde maken aan het dictatoriale regime in Birma.

Mondiaal
Het is belangrijk dat naast India ook de EU zijn verantwoordelijkheid neemt. Dit is een mondiale campagne waarbij politici, organisaties en bedrijven uit verschillende landen betrokken worden. Met deze campagne wil de JS bereiken dat er mondiaal gevolg wordt gegeven aan de roep om verandering van de Birmese bevolking.

----------

Meer informatie over dit project kun je vinden op www.js.nl/xpeditieindia

Noot voor de pers:

Xpeditie India
Persvoorlichting
Sophie Dik 0655114975
e-mail: diksophie@hotmail.com

Peter Scheffer, voorzitter Jonge Socialisten in de PvdA 06-388-20566
pscheffer@js.nl