Gemeente Coevorden

Nieuwjaarstoespraak 2007 burgemeester Bert Bouwmeester van Coevorden Woensdagavond 3 januari 2007 ca. 21:00 uur
Café restaurant Cornelis aan de Hoofdstraat te Dalen.

Dames en heren. Goedenavond.
Mooi da'j der bent.
Oproep historische verenigings um meer in oes mooie dialect te proat'n kreeg'n moar meer dan een dreents welkom kriegt ze vanoavend niet. Recht herzlich wilkommen an unsere deutsche Freunde der Samtgemeinde Emlichheim (burgermeister Köster und Herr Beerlink) und unsere Partnerstad der Stad Nordhorn (burgermeister Hüsemann und Herr Vörke). Bijzonder welkom aan onze ereburger, dragers van ere-insigne. Als burgemeester houd ik voor de 4e keer mijn nieuwjaarstoespraak van deze prachtige Drentse gemeente.
De eerste drie jaar zitten erop. De tweede helft van mijn ambtsperiode breekt nu aan. Met een vernieuwde gemeenteraad met een nieuwe griffier. Samen met een nieuw college. In september gecompleteerd met nieuwe gemeentesecretaris Martin Broers. GESCHOKT
In de gemeente Coevorden vonden in 2006 twee gruwelijke misdrijven plaats waarbij twee jonge mensen gedood werden. Twee mensenlevens weggerukt. Twee mensenlevens teveel. Het gevoel van veiligheid krijgt daardoor een knauw. Toch doen we er alles aan om de sociale veiligheid te vergroten bijvoorbeeld in het openbaar vervoer. Politie, de openbaar vervoersbedrijven, sitchting veiligheidszorg drenthe en de gemeente Coevorden hebben afgelopen jaar een veiligheidsconvenant gesloten om het gevoel van veiligheid verder te verbeteren. Herstructurering Binnenvree
WAARDERING GROTE BETROKKENHEID
Als burgemeester valt mij op hoeveel mensen in en voor deze prachtige gemeente zich in zetten voor het belang van ons allen. De vele vrijwilligers die zich inzetten in lokale besturen van buurt- en speeltuinverenigingen, sportverenigingen, verenigingen van dorpsbelangen. Deze mensen doen dit om onze gemeente leefbaar te maken, sportief en gezellig. Diverse mensen, die dat de afgelopen jaren hebben gedaan, zijn ons dit jaar ontvallen.
Gesproken woord geldt. Pagina 1 - nieuwjaarsrede bert bouwmeester 3 januari 2007 Hans Schaap. (Hans Schaap maakte sinds 2003 deel uit van het College van Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe. Hij had onder meer economie, cultuur en bestuurlijke zaken in zijn portefeuille. Zijn bevlogenheid en deskundigheid en de manier waarop hij zich, altijd met respect en waardering voor de ander, inzette voor de Drentse samenleving; hij is een voorbeeld voor velen.) Henk Weidgraaf. (Van 1974 tot 1995 was Weidgraaf lid van Provinciale Staten van Drenthe en van 1985 tot 1995 eveneens lid van Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe. Hij vervulde vele andere bestuurlijke functies. Als voorzitter van de klankbordgroep Centrum Coevorden heeft hij een belangrijke adviserende rol gehad bij de totstandkoming van het nieuwe stadshart in Coevorden.) Henk Schraa, (Eigenaar café restaurant Candia aan de Markt in Coevorden die als ondernemer veel heeft betekent voor de middenstand in Coevorden) Geiske Bekker, (Geiske Bekker overleed in augustus in Oosterhesselen op 87-jarige leeftijd. Tot op zeer hoge leeftijd was ze actief in het dorpsleven van Oosterhesselen. Ze laat de stichting 'Geiske Bekker Fonds' na. Doel van de stichting is om in Oosterhesselen culturele activiteiten te organiseren, stimuleren en ondersteunen. Collega Peter de Goede (Onze beleidsmedewerker welzijn. Ruim 14 jaar lang was hij werkzaam bij de voormalige gemeente Zweeloo en de huidige gemeente Coevorden. Hij was grote motor van ons jeugdgezondheidszorgbeleid.) Deze mensen hebben zich ieder op hun eigen persoonlijke wijze, en vanuit hun eigen rol en mogelijkheden ingezet voor de ontwikkeling van deze gemeente. Dat inspireert mij. Ik heb grote waardering voor mensen die tijd en energie investeren in de toekomst van onze gemeente.
Het afgelopen jaar was een jaar met extremen.
Allereerst klimatologisch. Recordjaar qua temperatuur. Maar ook op andere terreinen: meer en meer zoekt men de extremen, in de politiek, in het persoonlijk gedrag
Verkiezingen landelijk extremisering, volgens analisten: provincialisme In die context de vraag of dat voor Coevorden ook opgaat. Uitkomst gemeenteraadsverkiezingen gezorgd voor een nieuw evenwicht in de Raad. Die lokaal ander college gevormd. Vol overtuiging, nee gaat voor Coevorden niet op. Trots op proces gemeenteraad, B&W (missie, visie eigen rol en burgers), organisatie Gesproken woord geldt. Pagina 2 - nieuwjaarsrede bert bouwmeester 3 januari 2007 Ambities samengebracht in missie vertaald in bestuursprogramma 'Coevorden Werkt' met concrete acties en doelen.
Gezag moet verdiend worden, vraagt heldere positie en rolbepaling overheid. Betrouwbaarheid en openbaarheid van bestuur heden ten dage steeds belangrijker. Via de digitale snelweg kunt u het handelen van de overheid steeds beter volgen. U vraagt dat van ons.
Om letterlijk nog meer openheid van bestuur te geven, ben ik vandaag begonnen met mijn eigen weblog. Via de website www.burgemeestercoevorden.nl kunt u voortaan zien waar ik mij als burgemeester mee bezig houdt. Provincie Drenthe
Dit jaar in maart de provinciale staten verkiezingen. Positie en rol van de provincie als middenbestuur tussen landelijk en lokale overheid in discussie. Ook voor nieuwe prov. Bestuur invulling Visie rol middenbestuur. Regionale vertaling: veiligheidsregio.
EEN NIEUW JAAR
We gaan vol vertrouwen een mooi jaar tegemoet.
Grote ambities die waargemaakt worden. Deze gemeente heeft grote potenties. De economie trekt aan en dat merken we. Vervoer over weg, water en spoor maakt van Coevorden een aantrekkelijke vestigingsplaats. De rust, ruimte en authenticiteit van ons prachtige platteland heeft onverminderd een grote aantrekkingskracht op toeristen en recreanten. Recreatie en toerisme blijft dan ook een belangrijke pijler. STERKE ECONOMISCHE ONTWIKKELINGEN
Quote van Balkenende tijdens politieke beschouwingen eind september over de economische opleving: "Laten wij blij zijn! Laten wij optimistisch zijn! Nederland kan het weer! Die VOC-mentaliteit om over grenzen heen te kijken, is weer terug. Dynamiek! Toch?
Dames en heren,
Coevorden werkt.
Op allerlei terreinen zijn stad en platteland volop in ontwikkeling. De binnenstad wordt aangepakt, onder andere met de bouw van een nieuw gemeentehuis en met de ontwikkeling van een Châteauhotel Kasteel Coevorden. Profiteren optimaal van de opleving van de economie. Gesproken woord geldt. Pagina 3 - nieuwjaarsrede bert bouwmeester 3 januari 2007 Coevorden ligt niet alleen gunstig, maar heeft daarnaast op tijd geïnvesteerd in bedrijventerreinen en voorwaarden die alle mogelijkheden bieden om succesvol te kunnen ondernemen.
Ondernemers willen investeren en doen dat het liefst in een gemeente waar de voorzieningen up to date voorhanden zijn.
Vooral bedrijven die actief zijn in de energiesector hebben belangstelling voor vestiging op Europark, fase 2. Energie en alles wat daar mee samenhangt, staat nadrukkelijk in de belangstelling.
Iedereen beseft dat we op zoek moeten naar alternatieven en dat nu blijkt veel bedrijvigheid met zich mee te brengen.
Het is dan ook de bedoeling om in de toekomst op het Europark een lokaal energienetwerk te realiseren.
De railterminal aan het Europark slaat op jaarbasis 1 miljoen ton aan goederen over. De komende jaren groeit dit met de komst van de tweede terminal dit jaar naar 2,5 miljoen ton. Meer dan een verdubbeling in enkele jaren tijd. De stad Coevorden ontwikkelt zich meer en meer tot transportstad.
OVER GRENZEN HEEN
We hebben in Coevorden geen VOC-mentaliteit nodig om over grenzen heen te kijken. De Europese eenwording vindt hier in de praktijk plaats. Wij kijken al jaren nadrukkelijk over gemeentegrenzen, provinciegrenzen en landsgrenzen heen.
Dit jaar is de verdubbeling van de A37 een feit, daarmee de aansluiting met de Duitse Autobahn 31.
Knooppunt Holsloot, in Coevorden, wordt het logistiek knooppunt in dit deel van de provincie.
Naast de A37 ook de N34 erg belangrijk. De verbinding naar Hardenberg en de Twentse steden.
In de praktijk blijkt dat vele Twentse ondernemers belangstelling voor onze regio hebben en er een aantal ook al hier zijn neergestreken. De lijn Twente-Drenthe is van cruciaal belang. 'Ruimte voor Twente in Drenthe' was motto van onze aanwezigheid op beurzen in Twente.
Gesproken woord geldt. Pagina 4 - nieuwjaarsrede bert bouwmeester 3 januari 2007 GRENSOVERSCHRIJDENDE GEBIEDSONTWIKKELINGSVISIE
Sinds eergisteren is de nieuwe Wet Inrichting Landelijk Gebied van kracht. Dit is de grootste decentralisatie-impuls van de laatste jaren. Deze wet beoogt een integrale aanpak en inrichting van het platteland. Uit deze Wet vloeit ook een Investeringsbudget Landelijk Gebied voort. Houdt onder andere in de provincie zeggenschap krijgt over de gronden van het landelijk gebied. Voor ons landelijk gebied is de nieuwe wet een belangrijk gegeven. Past bij onze visieontwikkeling van het project Buitengewoon Platteland.
Dit moet niet leiden tot allerlei versnippering tussen gemeenten. Immers, ons landelijke gebied, en de kansen en bedreigingen die daar aan de orde zijn, houden niet op bij de gemeentegrens, zelfs niet bij provincie of Rijksgrens. Ik pleit dan voor een nieuw gezamenlijk initiatief van aantal belanghebbenden, Coevorden, Emmen, Hardenberg, Nordhorn, Lingen, met ondersteuning van de provincie Drenthe, Overijssel, Grafschaft Bentheim en Emsland om te komen tot samenhangende grensoverschrijdende gebiedsontwikkelingsvisie. Doel is efficiëntere inzet van beschikbare middelen voor deze regio, die een aantal economische sterkten kent, maar ook een geweldige ontwikkelingsopgave. Als scharnier ligt Coevorden tussen EDR-gebied en EUREGIO, die beiden vanaf 2007 in ETS werken aan operationeel programma 2007-2013. EU-middelen, Rijksmiddelen (o.a LEADER), Prov. Geld (ILG+ prg. stad) meer gecoördineerd inzetten.
WERKGELEGENHEID
Provincie Drenthe publiceerde onlangs nieuwe cijfers uit het provinciaal werkgelegenheidsregister. Het aantal banen in onze gemeente is het afgelopen jaar met 312 gegroeid (of 2,3 procent). Daarmee is onze gemeente samen met Hoogeveen verantwoordelijk voor de grootste absolute groei van de werkgelegenheid in Drenthe. Coevorden is dus een belangrijke banenmotor voor Drenthe. Coevorden werkt dus!
Bovendien hebben we als gemeente een kleine honderd mensen uit een uitkering aan een baan kunnen helpen. Door in te zetten op werkervaringsplaatsen en intensievere begeleiding van mensen hebben we dit resultaat kunnen behalen. Gesproken woord geldt. Pagina 5 - nieuwjaarsrede bert bouwmeester 3 januari 2007 COEVORDEN BOUWT
We hebben de wind in de zeilen. 2006 was een stormachtig jaar met grote ontwikkelingen. 2007 wordt het jaar waarin Coevorden gaat bouwen. 2007 ook jaar van verandering in gemeentelijke organisatie. Toe naar 'De nieuwe Opstelling' in onze dienstverlening. Groei ook in ontwikkeling van de gemeentelijke dienstverlening. De digitale dienstverlening eist grotere rol op.
Meer dan 1 miljoen opgevraagde Internetpagina's van de diverse websites van de gemeente in 2006. De dienstverlening via Internet is enorm gegroeid met onder andere ons digitaal archief met tienduizenden verleende bouw- en milieuvergunningen. In de zomer 2009 opening nieuwe gemeentehuis aan de Markt. Directe dienstverlening aan onze inwoners, bedrijven en toeristen vanuit één locatie. Doelstelling om te willen behoren bij de best presterende gemeenten in Nederland. Dames en heren, Veiligheid is kerntaak van de overheid Ook, heb ik grote waardering voor onze hulpdiensten. De mannen en vrouwen van de brandweer, politie en de geneeskundige hulpdiensten. Ik vind het onbegrijpelijk en onacceptabel dat deze mannen en vrouwen in onze samenleving zelf te maken krijgen met geweld, terwijl zij hun werk willen doen voor u en voor ons. Zij staan voor ons klaar. Laten wij ook voor hen klaar staan. We moeten van elkaar op aan kunnen. Naoberschap niet alleen voor uw buren, maar ook voor de buren die iets verder weg wonen.
Mensen die elkaar willen helpen. Professioneel of als zorgende en alerte burgers. Voorbeelden zijn Henk en Nick Bouwknegt uit Schoonoord. Eind maart leven gered van Jaap Dijks.
CARNEGIE
De Stichting Carnegie Heldenfonds ontleent haar naam aan Andrew Carnegie, die op 25 november 1835 in Schotland werd geboren. En in de Verenigde Staten grote naam en rijkdom verwierf door de oprichting van staalfabrieken, steenkool- en ijzerertsmijnen, waaronder het grootste staalbedrijf ter wereld. Carnegie gebruikte grote delen van zijn rijkdom om instellingen te ondersteunen. Hij bekostigde ook verschillende bouwwerken. Een voorbeeld daarvan is het Vredespaleis in Den Haag (in 1913 geopend). Zeer bekend is ook de Carnegie Hall in New York. In 1904 vond in de buurt van Pittsburg een mijnramp plaats die aan 178 mensen het leven kostte. Daarbij lieten ook twee mannen bij reddingspogingen het leven, hun vrouw en jonge kinderen achterlatend. Dat was voor Andrew Carnegie Gesproken woord geldt. Pagina 6 - nieuwjaarsrede bert bouwmeester 3 januari 2007 aanleiding om 'The Carnegie Hero Fund Commission' voor Noord-Amerika in het leven te roepen.
De opdracht van de stichting was: hen, die met gevaar voor eigen leven anderen het leven hebben gered, of ernstige pogingen daartoe hebben aangewend, te bevrijden van geldzorgen die het gevolg zouden zijn van hun heldenmoed, door het aan hen of hun nabestaanden verlenen van tijdelijke ondersteuning. Met hetzelfde doel werden in de periode 1908-1911 soortgelijke geheel zelfstandige fondsen in het leven geroepen in Groot-Brittannië, zijn geboorteland, maar ook in andere Europese landen, zoals Nederland.
In ons land werd de Stichting Carnegie Heldenfonds in 1911 gesticht. Ere-voorzitter van deze stichting is de ambassadeur van de Verenigde Staten. Namens het bestuur van Carnegie Heldenfonds Nederland mag ik vanavond twee bronzenmedailles uitreiken aan Henk en Nick Bouwknegt uit Schoonoord. Dames en heren, Meine Damen und herren,
Ik wens u en allen die u dierbaar zijn, mede namens gemeentebestuur en gemeenteraad van Coevorden een voorspoedig en gezond 2007 toe. Pas goed op elkaar!

Gesproken woord geldt. Pagina 7 - nieuwjaarsrede bert bouwmeester 3 januari 2007