Gemeente Voorschoten

Persberichten - nieuwjaarstoespraak burgemeester J. M. Staatsen Uitgebracht op: vrijdag 5 januari 2007

Nieuwjaarstoespraak door burgemeester J.M. Staatsen van Voorschoten op 4 januari 2007, uitgesproken in de Raadzaal van het gemeentehuis van Voorschoten.

Dames en Heren,

Van harte welkom, van harte bovengronds welkom. In lijn met onze Rijnlandroutebenadering pleitte alles voor een ondergrondse receptie, maar ja, openbaarheid van bestuur is ook wat waard. Welkom bij deze dit is geen receptie-receptie. Want wij willen vanavond niet als gemeentebestuur recipiëren. Neen, dit is een ontmoeting van mensen, die iets gemeen hebben, namelijk dat ze iets hebben met Voorschoten.

Ik zou dan ook kunnen volstaan met U allen toe te wensen:
- gezondheid, zowel in lichamelijk als geestelijk opzicht
- tevredenheid, geluk en soms misschien zelfs vlinders in de buik
- relativering

- bereidheid tot investeren in Voorschoten. Want dat wensen de nieuwe Raad, het nieuwe College en ambtelijk apparaat U van harte toe!

Toch wil ik het hierbij niet laten. Ik wil kort en helder de 2 belangrijkste kenmerken van een goede toespraak!- enkele punten naar voren brengen. Dames en Heren, Voorschoten is de gemeente van de goede plek op de goede lijstjes!

Gemiddeld inkomen: op plek 19 van de circa 480 gemeenten. De woonkwaliteit is bijna onovertroffen. Veiligheid: plek 9 volgens de Elsevier-enquête.

U begrijpt, dat ik er niet aan ontkom iets te zeggen over de jaarwisseling. De jaarwisseling in Voorschoten is over de gehele lijn goed verlopen. Op één plaats, in één straat ging het niet goed, maar dan ook behoorlijk minder goed. Daarbij was voor mij de essentie: in deze gemeente willen en zullen wij met uw burgemeester voorop niet accepteren, dat hulpverleners, politie, brandweer, ambulancepersoneel onze eigen mensen van de gemeente op zon ongehoord agressieve en vijandige manier worden bejegend. Wij willen en zullen het niet normaal vinden, dat het feest van de jaarwisseling leidt tot politiemensen, die in elkaar geslagen en bebloed van hun werk terugkeren. Ik ben blij dat er aanhoudingen zijn verricht. Ik hoop dat de rechter een strafmaat zal hanteren, die klip en klaar duidelijk maakt dat dit gedrag niet wordt getolereerd!
Uiteraard vindt er nog een evaluatie plaats van de gebeurtenissen, waarover ik graag met de gemeenteraad wil spreken en ook extern verantwoording over wil afleggen. Politie en gemeente zullen overigens binnenkort met de bewoners van de Nieuw Voordorpstraat e.o. in gesprek gaan om elkaar, ook toekomstgericht, diep in de ogen te kijken. Duidelijk de grenzen aangeven: dat mag men van ons verwachten. Maar men mag er evenzeer op rekenen, dat we ook blijven communiceren om problemen op te lossen.
Dit veiligheidsintermezzo afrondend wil ik politie, brandweer en de mensen van het Uitvoerend Bedrijf zeer danken voor hun professionele en vastberaden inzet. Chapeau!

Terug naar de lijstjes.We zijn bijna een modelboerderijgemeente. Daar mogen we trots op zijn, daar moeten we trots op kunnen blijven.

Dat betekent niet, dat we een probleemloze gemeente zijn en dat we geen ambitie hebben. Ik sprak al over de Rijnlandroute, waar we overigens letterlijk en figuurlijk!- het einde van de tunnel gaan zien. Het regiobestuur Holland Rijnland heeft de Korte Vliet variant als volwaardig alternatief opgenomen. Mocht deze variant toch afvallen, dan zal de regio samen met Voorschoten schouder-aan-schouder pleiten voor een ondergronds tracé.
Ik denk aan de huisvestingsproblematiek voor o.a. jongeren. Ik denk aan de verdere aanpak van het centrum en de parkeerproblematiek daar. Ik denk aan de gedateerde onderkomens van bibliotheek, cultureel Centrum en gemeentehuis.
Over ambities gesproken. Er is inmiddels een nieuwe Gemeenteraad en een nieuw College. Voor belangrijke beslissingen wil de Raad en het College graag gevoed worden door de Voorschotense samenleving en dus ook door U hier in de zaal.
De komende periode bouwen we 870 nieuwe woningen. Krimwijk II is van start gegaan, Van der Hoevenpark komt eraan. Er worden plannen gemaakt voor de doorstroom van het verkeer door onze gemeente. Naast al dat bouwen vind ik de omgang met elkaar zeer belangrijk. De kracht van onze gemeenschap is dat veel mensen elkaar kennen. We hebben maar liefst 170 verenigingen die actief zijn op het gebied van welzijn, cultuur en sport. We hebben tal van eigen sportvoorzieningen en een eigen zwembad. We koesteren onze vele vrijwilligers. Zo kennen we jaarlijks een vrijwilligersonderscheiding toe en organiseert ze een vrijwilligersmarkt. En we kennen een vrijwilligersfonds voor het werven en behouden van vrijwilligers.

Los van de problemen van vandaag en morgen ligt er nog een andere vraag.Wie ophoudt met verbeteren, houdt snel op om goed te zijn. Kunnen wij ons verbeteren? U weet ongetwijfeld, dat thans de bestuurskracht van Voorschoten door bureau Pröpper wordt betast, beklopt en bekeken. 23 januari a.s. komt de rapportage op basis van die acties naar buiten. Ik heb uiteraard nog geen strak beeld van wat daaruit gaat komen en wat de aanbevelingen precies zullen zijn.

Als ik als buitenstaander, hoewel ik voel me eigenlijk meer een ex-buitenstaander, als ik kijk naar Voorschoten, dan zie ik, dat:
-veel goed gaat

- een aantal zaken beter moeten: dienstverlening, strategisch en toekomstgericht bezig zijn, sturen en prioriteiten stellen. Met verbeteringsslagen op die punten zijn we inmiddels begonnen! Ik heb alle vertrouwen in dat proces.

Ook moeten we ons realiseren, dat veel zaken van belang voor Voorschoten, op andere niveaus dan het lokale worden beslist. Het regionale niveau wordt steeds belangrijker en naar mijn opvatting zou in ons drie-lagig bestuursstelsel ook het provinciale level aan kracht mogen winnen. Dus maar uitbundige versterking van de intergemeentelijke samenwerking of afstevenen op een fusie?

Daar gaat het eigenlijk helemaal niet om. Centraal moet staan, hoe we onze burgers zo goed mogelijk kunnen bedienen, hun belangen kunnen behartigen en kwaliteit, topkwaliteit aan dienstverlening en besluitvorming kunnen garanderen.
Ik weet, dat wie ophoudt met verbeteren, snel ophoudt met goed te zijn. Dat wie ophoudt met verbeteren snel op de verkeerde plek op de goede lijstjes staat!
En ik weet, dat Voorschoten altijd haar trots en identiteit zal behouden, dat Voorschoten altijd Voorschoten zal blijven. Ongeacht de Pröpperspray die uit het bestuurskracht-onderzoek wordt gespoten!

Dames en heren. Dit is geen receptie, maar een ontmoeting van mensen, die iets gemeen hebben, namelijk dat ze iets hebben met Voorschoten. Na vier maanden heb ik ervaren dat het hier uitstekend leven is. Een groene gemeente met de voordelen van grote steden binnen handbereik. Ik roep u allen op ook in 2007 u in te zetten en te investeren in iets wat dat ten volle waard is: ons Voorschoten!

Ik wens u een sprankelend en betrokken 2007.


- einde bericht -