Ingezonden persbericht


Nederlandse studenten steunen leeftijdsgenoten in India E 0,30 per gewerkt uur gaat naar Indiase onderwijsorganisatie

5 januari 2007

In India krijgen 36 miljoen kinderen geen basisonderwijs. Dat is ruim twee keer de bevolking van Nederland. Verder gaan bijna 55 miljoen kinderen van school voordat ze kunnen lezen en schrijven. Per 100 kinderen die naar school gaan is er maar één docent die kan lesgeven.

StudentenWerk en Oxfam Novib werken vanaf 2007 samen om deze situatie te verbeteren. Gezamenlijk steunen zij de Indiase onderwijsorganisatie Pratham, een partnerorganisatie van Oxfam Novib. Jongeren worden hier professioneel tot klassenassistent opgeleid. Ook wordt er voor een vertrouwelijke sfeer gezorgd waarbij zowel ouders, leraren en docenten worden betrokken. Zo gaan er meer kinderen naar school en maken ook meer kinderen hun school af.

Zowel de werkgevers als de werknemers van Studentenwerk krijgen de mogelijkheid hun steentje bij te dragen. Van ieder uur dat een student voor het uitzendbureau werkt, wordt E 0,30 gedoneerd aan Pratham in India. Dit levert al snel E 7.000 per week op, waarmee 2.000 kinderen naar school kunnen.

De werkwijze van Pratham blijkt effectief te zijn. Wie opgeleid wordt tot klassenassistent, heeft werk en kan weer nieuwe assistenten opleiden. Sinds 1994 heeft Pratham op deze wijze duizenden kansarme jonge vrouwen aan een eerste baan geholpen. In 2009 zullen er naar schatting zo'n drie miljoen nieuwe kinderen les krijgen en volledig leren lezen en schrijven. Per jaar komt dat gemiddeld neer op 750.000 kinderen. Tot nu toe zijn er door Pratham al meer dan twee miljoen kinderen bereikt. Op de Oxfam Novib website is te lezen wat Pratham nog meer doet.

De samenwerking is een initiatief van StudentenWerk, Oxfam Novib en Pratham. Studentwerk is gespecialiseerd in uitzendwerk voor met name MBO, HBO en WO studenten. StudentenWerk heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt en wil aan deze groei ook in maatschappelijk opzicht vorm geven. Oxfam Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van dertien onafhankelijke ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijke ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.

Noot voor de redactie,