Politie Groningen

Vrijdag 5 januari 2007

Provincie Groningen, 05-01-2007

Groningen: politie ontmantelt hennepkwekerij

De politie heeft donderdagmorgen in de Noorderstationsstraat een hennepkwekerij opgerold. In een benedenwoning werd de oogst van vermoedelijk 536 planten aangetroffen. De oogst lag te drogen. De oogst en de gebruikelijke kweekapparatuur werden in beslag genomen en in overleg met de officier van justitie vernietigd. Ook de stroom werd illegaal verkregen. De 40-jarige bewoner werd aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: politie houdt mannen aan na bedrijfsinbraak

De politie heeft donderdagnacht in het UMCG aan het Hanzeplein twee mannen, een 20-jarige man uit Groningen en een 19-jarige man uit Hoogezand-Sappemeer, aangehouden. Het duo wordt ervan verdacht dat beide mannen verantwoordelijk zijn voor een inbraak in een spelcomputerzaak in de Steentilstraat. De politie stelde na onderzoek vast dat een raam aan de voorzijde van het pand was geforceerd en dat er in ieder enkele lege DVD-hoesjes waren weggenomen. De politie heeft het vermoeden dat beide verdachten tijdens de inbraak zijn overlopen. Dit omdat zij door een ruit aan de achterzijde van de winkel zijn gesprongen en vervolgens zijn ontkomen. Beide mannen werden met lichte verwondingen in het UMCG aangetroffen. Zij werden na behandeling ingerekend en ingesloten. Bij de Stadjer werd een leeg hoesje van een computerspelletje aangetroffen. De politie stelt een nader onderzoek in. De 56-jarige eigenaar van de zaak is verwezen voor het doen van aangifte.

Groningen: verkeersovertreder aangehouden

De politie heeft donderdagochtend in de Oude Boteringestraat een 19-jarige man uit Groningen aangehouden. De Stadjer reed in de Oude Ebbingestraat met zijn fiets door het rode licht. Een politieagent van het Biketeam wilde de verkeersovertreder controleren en gaf daarom een stopteken. De 19-jarige negeerde dit stopteken, omdat hij geen tijd had en de agent moest oprotten. Na een korte achtervolging wist de biker de man te achterhalen. Bij de aanhouding kwamen zowel de agent als de man ten val. De 19-jarige verzette zich tegen zijn aanhouding, maar kon de biker hem met gepast geweld overmeesteren. Na verhoor bekende de verdachte een minder briljante beslissing te hebben genomen. Hij mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op. Tijdens de roodlichtcontrole werden in totaal elf bekeuringen uitgeschreven.

Groningen: automobilist rijdt twee keer door bij aanrijding

De politie heeft donderdagmiddag in de Nico Bulderstraat een 33-jarige man uit Amsterdam aangehouden. De verdachte veroorzaakte tot twee maal toe een aanrijding op de Weg der Verenigde Naties en reed in beide gevallen door. In beide gevallen ontstond er alleen materiele schade. De verdachte werd op de Johan van Zwedenlaan in zijn auto getraceerd en even later aangehouden. De agenten roken alcohol bij de bestuurder. Een blaastest onderstreepte het vermoeden. Op het politiebureau wist de verdachte geen geldige ademanalysetest af te leggen. Hierop werd van de 33-jarige een bloedproef afgenomen. De man mocht na verhoor het politiebureauverlaten. Zijn auto werd in beslag genomen, omdat het voertuig niet verzekerd bleek te zijn. De politie heeft van beide aanrijdingen een rapportage gemaakt. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: woordenwisseling loopt uit de hand

De politie heeft donderdagavond in een slaaphuis voor daklozen aan de Eendrachtskade een 39-jarige man zonder vaste woonplaats aangehouden. De verdachte had in het slaaphuis woorden gekregen met een andere 45-jarige dakloze man. De verdachte verloor hierop zijn zelfbeheersing en maakte enkele stekende bewegingen naar de andere dakloze. Het slachtoffer liep hierbij een klein sneetje op zijn neus en een hoofdwond op. De verdachte werd ingerekend en ingesloten. De politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: snorfietser onder invloed

Een 17-jarige jongen uit Groningen is donderdagnacht in de Gelkingestraat aangehouden voor rijden onder invloed. De jongen werd op zijn snorfiets gecontroleerd. De agenten roken alcohol bij de bestuurder. Een blaastest onderstreepte het vermoeden. Na de ademanalysetest op het politiebureau werd geconstateerd dat hij 1,5 promille alcohol in zijn bloed had. De snorfietser, een beginnend bestuurder, moest zijn rijbewijs inleveren. Hij mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: man aangehouden na bedreigingen met mes

De politie heeft donderdagnacht in een café aan het Gedempte Zuiderdiep een 30-jarige man uit Frankfurt (D) aangehouden voor bedreiging. De man wordt ervan verdacht dat hij in een ander café aan het Gedempte Zuiderdiep een barkeeper te hebben bedreigd. Bij zijn aanhouding troffen de agenten een mes aan. Het scherpe voorwerp werd in beslag genomen. De politie onderzoekt of de verdachte ook in aanmerking komt voor een soortgelijke bedreiging in een restaurant aan de Vismarkt. Een medewerker van het betreffende restaurant werd de bewuste donderdagavond ook met een mes bedreigd. De politie stelt ook een onderzoek in naar de identiteit van de verdachte. De man zal vandaag nader worden gehoord.

Groningen: schijnbeweging voor politieauto

De politie heeft donderdagnacht in de Oosterstraat in Groningen een 19-jarige Stadjer aangehouden. De man maakte deed alsof hij zichzelf voor de politieauto zou werpen. De agent moest uitwijken en stevig remmen. Vervolgens ging de man er vandoor. Na een korte achtervolging kon de politie de man aanhouden voor het veroorzaken van gevaar. De man kon het bureau na verhoor verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: aanhouding vernieling autospiegel

Een 27-jarige man uit Groningen is donderdagnacht in de Gelkingestraat in zijn woonplaats aangehouden. De man had de buitenspiegel van een taxi vernield. Hij is aangehouden door de taxichauffeur en overgedragen aan de politie. De Stadjer kon het bureau na verhoor verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Sauwerd: politie zoekt getuigen vernielingen oud & nieuw

De politie is op zoek naar getuigen van diverse vernielingen in Sauwerd. De vernielingen hebben plaatsgevonden in de oudejaarsnacht. Een deel van de vernielingen is gepleegd rondom het station. Hierbij is een ruit van een woning gesneuveld en zijn diverse verkeersborden vernield. Aan de Provincialeweg zijn lantaarnpalen vernield met vuurwerk, ontstond schade aan een ruit van een woning en is een bushokje vernield. Aan de Wilgenlaan werd tweemaal een ruit van een woning vernield. Ook op andere locaties in Sauwerd zijn verkeersborden, flitspalen en vuilnisbakken vernield. Een deel van de vernielingen is met vuurwerk veroorzaakt. De politie heeft een buurtonderzoek gehouden, maar vraagt alsnog aan mensen die iets over de incidenten of over de verdachte(n) kunnen zeggen contact op te nemen met de Regiopolitie Groningen. Dit kan via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Sebaldeburen: auto te water

Een 19-jarige automobilist uit Sebaldeburen is donderdagochtend aan de Woldweg in zijn woonplaats met de auto in het water beland. De man reed vanuit Sebaldeburen in de richting van Grijpskerk. Hij raakte door onbekende oorzaak in de berm, verloor de macht over het stuur en belandde na een stuurcorrectie in het naastgelegen kanaal. De man kon zelf uit de auto komen en werd door een passant aan de kant geholpen. De automobilist is overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft een registratie van het ongeval gemaakt.

Kornhorn: bromfietsers aangehouden

De politie heeft donderdagavond op de Provincialeweg in Kornhorn twee bromfietsers aangehouden. De bromfiets viel op doordat het achterlicht kapot was. De 21-jarige bestuurder en de 17-jarige bijrijder, beiden uit Opende, negeerden een stopteken en gingen er vandoor. De politie kon hen achterhalen. Het tweetal had bovendien enige verdovende middelen bij zich. Beide heren zijn aangehouden. De bromfiets is meegenomen voor nader onderzoek. De verdovende middelen zijn in beslag genomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Oude Pekela: jongens bekladden winkelpand

Twee jongens uit Oude Pekela, 10 en 12 jaar, zijn donderdagmiddag overgedragen aan de politie. Het tweetal had de muur van een winkelpand aan de Feiko Clockstraat beklad. De eigenaar van de winkel kon één van de jongens overdragen aan de politie. De ander wist in eerste instantie te ontkomen. Beiden moesten een verklaring afleggen op het bureau en zijn daarna overgedragen aan hun ouders.

Winschoten: koper in sporttas

De politie heeft donderdagmiddag een 18-jarige man uit Winschoten aangehouden. De man liep over de Liefkensstraat in zijn woonplaats. Getuigen hadden de man zien sjouwen met een sporttas, nadat van een bedrijfspand in die straat onderdelen verwijderd waren. De politie zag de man een sporttas op de bagagedrager van een fiets vervoeren. Bij controle bleek de sporttas gevuld met koperbuizen en diverse gereedschappen. De tas met inhoud is in beslag genomen. De man is ingesloten voor nader onderzoek.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft donderdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Ter Apel, N976: aantal geregistreerde voertuigen: 231, aantal overtredingen: 14, hoogst gemeten snelheid: 86 km/uur, maximum toegestane snelheid: 60 km/uur.

Warffum, Juffer Marthastraat: aantal geregistreerde voertuigen: 573, aantal overtredingen: 41, hoogst gemeten snelheid: 74 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Uithuizen, N363: aantal geregistreerde voertuigen: 363, aantal overtredingen: 42, hoogst gemeten snelheid: 117 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Groningen, Plataanlaan: aantal geregistreerde voertuigen: 648, aantal overtredingen: 6, hoogst gemeten snelheid: 97 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.