Numac Groep: overname VdMeerakker & Machinefabriek Roerstreek

Numac groep

Numac Groep: overname Vd Meerakker & Machinefabriek Roerstreek

Ger Camp: Synergie geweldige meerwaarde voor onze organisatie

Venray, 5 januari 2007 - Van de Meerakker Besturings- en Installatietechniek uit Weert en Machinefabriek Roerstreek uit Roermond, met in totaal rond de 180 medewerkers, zijn overgenomen door Madolex Holding bv, houdstermaatschappij en onderdeel uitmakend van de Numac-groep. De handtekeningen zijn hiervoor vlak voor de jaarwisseling gezet. Met deze acquisities telt het concern ruim 900 medewerkers en een dertiental bedrijven die een gezamenlijke jaaromzet realiseren van circa 70 miljoen euro. De bedrijven binnen de groep richten zich op ontwerp, software-ontwikkeling, engineering en onderhoud van technische installaties met een bijzondere focus op machines in de industriële sector.

Een hoofdrol is binnen de groep weggelegd voor Numac International, dat met 600 medewerkers is uitgegroeid tot één van de grootste onderhoudsbedrijven binnen onze grenzen en in 2005 werd uitgeroepen tot beste onderhoudsbedrijf van Nederland. Numac heeft klanten in Nederland, Duitsland en België, terwijl het inmiddels ook een vestiging heeft in Tsjechië.
Naast de focus van Numac op machineonderhoud heeft het bedrijf Planatec bv (120 medewerkers) zich ondertussen een sterke positie verworven in de markt voor machinebouw. Planatec richt zich voornamelijk op het monteren, testen, en in bedrijfstellen van machines en installaties. Het software- en adviesbureau Act-in bv heeft zich daarnaast gespecialiseerd in geautomatiseerde oplossingen voor de prestatiemeting (o.a. output, OEE) van technische (productie)installaties.

Besturing en installatie

Algemeen Directeur Ger Camp is enthousiast over de geslaagde overnames: "We hadden al eerder ons oog op Van de Meerakker laten vallen, dat sinds vorig jaar onderdeel is van MRO Industries. Hun kennis en ervaring sluit zeer goed aan op ten eerste de binnen onze ondernemingen aanwezige expertises en ten tweede op onze ambities om voor de producerende industrie uit te groeien tot een onderhouds- en productieondersteunende totaalpartner. Van de Meerakker was in feite de 'missing link'. Met name hun know-how op het gebied van besturingstechnologie is voor onze onderhouds- en productieverbetering gerichte activiteiten enorm waardevol. In de toekomst zal besturingstechnologie immers steeds belangrijker worden en die kennis moet je dan wel in huis hebben. Met de overname van Van de Meerakker maken we op dit vlak ineens een enorme sprong voorwaarts."

De elektrotechnische groothandelsactiviteiten van Van de Meerakker worden verder voortgezet door MRO-Industries. "Ook door de goede synergetische samenwerking die wij hebben met MRO, als vooraanstaand leverancier van technische materialen, zullen we in de toekomst onze relaties nog beter van dienst kunnen zijn", benadrukt Camp.

Ontwerp en bouw

"De overname van Machinefabriek Roerstreek past eveneens naadloos in onze strategie om uit te groeien tot een volwaardige totaalpartner op het gebied van machineonderhoud, machinebouw en productie- en procesoptimalisatie," zegt financieel directeur Robert Keunen. "Machinefabriek Roerstreek ontwikkelt en bouwt speciaalmachines voor met name de food-, houtbewerkings- en verpakkingswereld. De capaciteit van deze rond de twintig medewerkers tellende onderneming kent uiteraard haar grenzen, maar als onderdeel van het Numac-concern zijn er nu interessante schaalgroottevoordelen te behalen. Dit bovendien omdat behalve nieuwbouw ook de modificatie- en reparatiemarkt sterk groeit. Bij producenten waar we zijn gestart met het onderhouden van machines, komt steeds vaker de vraag om machines te reviseren, te verbeteren of om te bouwen. Daarvoor zijn doorgaans speciale onderdelen nodig, of wellicht een herontwerp van specifieke machinedelen en/of productiesecties. Machinefabriek Roerstreek beschikt over de nodige expertise en ervaring als het gaat om ontwerp en engineering. In de productie-afdeling kunnen speciale componenten vervolgens geproduceerd worden. Ook zie ik het team van Roerstreek als perfect verlengstuk van de activiteiten van de binnen onze groep succesvolle ondernemingen TM Noten (interne transportsystemen) en Planatec (machinebouw). Hiermee zijn we een belangrijke partner voor OEM-ers die we dankzij de recente overnames van Van de Meerakker en Roerstreek nu een veel breder totaalpakket aan expertises en services kunnen bieden. Daarnaast zal onze rol als direct productie- en onderhoud ondersteunende partner sterk toenemen, zodat ik er zeker van ben dat onze omzet en het personeelsbestand in 2007 opnieuw een krachtige sprong zullen maken."


Noot voor de redactie (