Ingezonden persbericht


Persbericht

Krimpen a/d Lek, 5 januari 2007

Kinder Sponsor Plan biedt hulp aan Roma-zigeuners
Erbarmelijke omstandigheden voor grootste EU-minderheid

Krimpen a/d Lek - Met de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de EU, vormen de Romazigeuners op slag de grootste etnische minderheid van de EU. Hoewel de rechten van de Roma tijdens de toetredingsonderhandelingen wel degelijk aan bod kwamen, zijn de woonomstandigheden van de meeste Roma nog steeds mensonterend en EU-onwaardig. Dat stelt Kinder Sponsor Plan, die zich toelegt op hulp aan Roma-zigeuners.

''Bulgarije en Roemenië zijn aantrekkelijke vakantiebestemmingen. Zouden toeristen buiten de toeristische 'hotspots' een kijkje nemen, dan treffen ze daar onvoorstelbare situaties aan'', aldus Anneke Steinmann van Kinder Sponsor Plan. ''Aan de buitenste rand van dorpen en steden, onttrokken aan het oog, bevinden zich Roma-nederzettingen die verstoken zijn van de meest elementaire voorzieningen, soms zelfs van water en elektriciteit!''

In samenwerking met lokale contactpersonen zet de interkerkelijke organisatie Kinder Sponsor Plan (dat deel uitmaakt van de OostEuropa Zending uit Krimpen a/d Lek) zich in voor deze bevolkingsgroep in de marge van de samenleving. ''Lemen hutten vervangen we door stenen woningen, zandpaden worden verhard, waterleiding en elektriciteitskabels worden aangelegd'', vertelt Steinman. ''Daarnaast worden kinderen gesponsord en starten we werkprojecten. Door deze steun doorbreek je de vicieuze cirkel van armoede en verpaupering. Mensen krijgen mogelijkheden om een beter leven op te bouwen en mee te profiteren van de Europese welvaart.'' Kinder Sponsor Plan vraagt hulp zodat ze Roma-gezinnen nieuwe kansen kunnen geven. Belangstellenden kunnen bellen of schrijven naar Kinder Sponsor Plan, tel: 0180-521966, e-mail: info@kindersponsorplan.nl. Meer informatie is ook te vinden op de website www.oosteuropazending.com.