BredeSchoolNet

melkkoeien en kalfjes

Kinderopvang tussen melkkoeien en kalfjes

door JAN VISSER

OENE - Op een melkveebedrijf in Oene worden de kinderen al van jongs af met het landleven vertrouwd gemaakt. Henk en Anja Kamphuis beginnen deze maand in hun oude grupstal een agrarische kinderopvang.

De kleuters die worden opgevangen in De Groene Weide kunnen - met overall en laarzen aan - dagelijks een kijkje nemen bij de koeien van Henk en Anja Kamphuis en hun kinderen.

Foto HANS VAN DE VLEKKERT

Twee rijen melkkoeien stonden er aankettingen, twaalf aan iedere kant van de stal met er achter eenstrontgoot (grup) voor de mest. Het melken ging nog met de hand.

Alleende ramen en de witte pilaren van kinderdagverblijf De Groene Weide inOene herinneren nog aan de oude grupstal die al in 1989 werd opgedoekt.De lucht van mest en melk is verdrongen door die van verse verf. Dekoeien verhuisden naar een moderne doorloop melkstal.

Maar hetboerenvak is er de afgelopen decennia niet beter op geworden: demelkprijs zakt gestaag en de eisen op het gebied van hygiëne en milieuworden steeds strenger.

Voor melkveehouder Henk Kamphuis (43)was het kiezen of delen: schaalvergroting of schaalverbreding. Samenmet zijn vrouw Anja (42) hakte hij de knoop door en koos voorverbreding.

De melkveehouderij werd niet uitgebreid met eenijsboerderij, minicamping of zuivelbedrijf zoals velen voor hem aldeden, maar met een kinderdagverblijf. Zes kleuters met knuffelkoetjesen pluizige varkentjes, houten meubeltjes en poppenhuizen op de plaatsvan 24 runderen. In de hal hangen minioveralls al klaar aan de kapstokmet rubber laarzen er onder.

Metselen
Zes maanden werktenHenk en Anja en hun kinderen zich uit de naad: Lucas (18) maakte debouwtekeningen, Marieke (14) het logo (twee kleuters voor een hek),Wouter (19) de website (www.kov-degroenewei.nl) en Henry (16) hielp opde boerderij zodat zijn vader tijd had om te metselen en te timmeren,daarbij terzijde gestaan door de jongste zoon Herbert (11).
Nogmaar veertien agrarische kinderdagverblijven zijn er in Nederland en DeGroene Weide is de eerste op christelijke grondslag. Gebed enbijbelvertelling maken een wezenlijk onderdeel uit van de kinderopvangzoals Anja Kamphuis die wil realiseren. De liefde voor God en voorelkaar vindt ze belangrijk en er mag in de verbouwde grupstal uiteraardniet worden gevloekt of gescholden.

Slaapkamer
Despeelruimte beslaat het grootste gedeelte van de omgebouwde stal metaan één kant een slaapkamer en de hal. Kinderstoelen en tafels en heelveel speelgoed staan klaar voor de eerste kinderen, maar pas echt leukwordt het agrarische opvangen.
In overall en laarzen kunnen dekleuters naar hun buren de nuchtere kalveren die altijd honger en dorsthebben en dan zelfs een kinderhandje lekker vinden om aan te sabbelen.Verderop komen de kinderen in de doorloopmelkstal oog in oog te staanmet vijftig runderen en kunnen ze zien dat de melk niet in de winkelwordt gemaakt.

Voeren
Maar er is meer volgens Kamphuis:maïskolven rapen, de geboorte van een kalf, het voeren van de koeien,alles natuurlijk onder begeleiding. Op hun boerderij kunnen dekinderen volgens Kamphuis iedere dag genieten van de combinatie vanrust, ruimte en dieren in een omgeving waar kind en natuur hand in handgaan.
De Groene Weide is aangesloten bij de Verenigde AgrarischeKinderopvang, een landelijke organisatie op het gebied vankleinschalige agrarische kinderopvang.
Informatie via (0578) 641310 of www.kov-degroeneweide.nl

Agrarische Kinderopvang met meerwaarde
Deopzet om kinderopvang aan te bieden op een boerderij heeft volgens deVerenigde Agrarische Kinderopvang (VAK) een groot toekomstperspectief.De VAK zegt in te spelen op de situatie van kinderen die weinigbeweging hebben en weinig buiten spelen. De organisatie acht het eenbewezen feit dat kinderen die opgroeien op het platteland en met namein landelijk gebied een hogere weerstand ontwikkelen.
Agrarische ondernemers kunnen met kinderopvang hun eigen ervaringen van het leven op het platteland aan kinderen doorgeven.

Financieelkan het volgens VAK bovendien een stabiele bron van inkomstenbetekenen. VAK is opgericht in mei 2004 op initiatief van GewestelijkLand- en Tuinbouw Organisatie en Radius Nederland en ondersteuntagrariërs bij het starten en exploiteren van een kinderdagverblijf opde boerderij. De combinatie van kinderopvang en een agrarisch bedrijfis volgens veel ouders een meerwaarde in de opvoeding van hun kind.
Deruimte die een boerderij vaak biedt en het contact met dieren ennatuur, stimuleert volgens hen de motorische en sociaal-emotioneleontwikkeling van kinderen.