Ingezonden persbericht


Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP)

SMVP Bericht
Januari 2007

Veiligheid als bestuurlijke opdracht

In de afgelopen twintig jaar zijn op het gebied van samen werken aan veiligheid belangrijke stappen vooruit gezet. Op veel plaatsen en op uiteenlopende terreinen treft men samenwerking aan tussen politie, justitie en overheid of zijn publiek-private veiligheidsnetwerken tot stand gekomen. Dit proces van 'responsabilisering', mede verantwoordelijkheid van burgers, bedrijven en instellingen, ontwikkelde zich allereerst en vooral op lokaal niveau. Instellingen op het maatschappelijke middenveld (instellingen voor onderwijs, zorg, welzijn, sociale dienstverlening, bedrijven, brancheorganisaties) die nog maar kort geleden veiligheid nooit als een kerntaak beschouwden, zijn zich toenemend bewust geworden van hun medeverantwoordelijkheid. Veiligheid werd ook in die kringen een structureel agendapunt in de organisatie. Bij de overheid zelf is integraal veiligheidsbeleid een bijna vanzelfsprekend agendapunt, al kost het waarmaken ervan nog veel moeite. Dit is het goede nieuws. Maar er resten vele vragen. Wat weten we eigenlijk van de samenwerking in de praktijk? In hoeverre verloopt dat effectief en efficiënt? Wat zijn de belangrijkste problemen en valkuilen, wat zijn voorwaarden voor succes? Hoe zijn de rollen verdeeld en wat is de gewenste rolverdeling?

In het recent verschenen SMVP boek Veiligheid als bestuurlijke opdracht staan twee onderwerpen centraal
1. Terugblik op twintig jaar samen werken aan veiligheid. Waar staan we, wat is bekend over het functioneren van de samenwerking en van veiligheidsnetwerken? Welke rol spelen vooral de sleutelactoren politie en overheid? Wat leert dit over factoren voor succes en falen?
2. Confrontatie met het huidige tijdsbeeld. Welke betekenis heeft samen werken aan veiligheid als antwoord op maatschappelijke verharding in een angstige samenleving? Samen werken aan veiligheid als het organiseren van de gewenste mix aan interventies: sociaal, fysiek, strafrechtelijke handhaving. Samen werken aan veiligheid ook als het organiseren van betrokkenheid van burgers en van de medeverantwoordelijkheid van maatschappelijke instellingen. En ook als uitdrukking van het burgerschapsperspectief op veiligheid. Samen werken aan veiligheid is zo een omvattend en samenhangend ontwerp.

Het boek is tot stand gekomen onder verantwoordelijkheid van de stuurgroep 'Samen werken aan veiligheid' van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP). De samenstelling van de stuurgroep is als volgt:


- prof. mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter SMVP (voorzitter);
- mr. G.J. Bos, plaatsvervangend directeur-generaal Veiligheid, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;
- mr. I.W. Opstelten, burgemeester van Rotterdam;
- mevrouw mr. H.W. Samson-Geerlings in haar functie als hoofdofficier van justitie in Utrecht, thans is zij procureur-generaal;
- J. van der Steege in zijn functie als secretaris van de SMVP (overleden d.d. 23 mei 2006);

- ir. P.O. Vermeulen, voorzitter van de Raad van Bestuur NV Bank Nederlandse Gemeenten en penningmeester van de SMVP;
- prof. dr. C.D van der Vijver, Universiteit Twente en huidige secretaris van het bestuur van de SMVP;

- drs. B.J.A.M. Welten, korpschef van de politie Amsterdam-Amstelland, lid van de raad van advies van de SMVP;

- mr. A.H. Westerman, Verbond van Verzekeraars.

Het boek is te bestellen bij het bureau van de stichting. Ook is bestelling mogelijk via de website. De kosten bedragen ¤ 11,50 (exclusief 6% BTW en verzendkosten).

SMVP , Postbus 239, 3300 AE Dordrecht
T 078 6144362
E smvp@smvp.nl www.smvp.nl