Persberichten Eemland Noord, 12.30 uur

Utrecht, 05-01-2007

Wijkteam politie Soest tevreden over verloop Oud & Nieuw

De politie van het wijkteam in Soest is tevreden over het verloop van de jaarwisseling. Door een pro-actieve investering in de aanloop naar Oud & Nieuw en het vastleggen van tolerantiegrenzen is de doelstelling een veilig en feestelijke jaarwisseling te hebben ruimschoots gehaald.

In de fase voorafgaand aan Oud & Nieuw werden samen met de partners in veiligheid diverse acties uitgevoerd.

De zogenaamde hotspots werden geïnventariseerd. Bij de inventarisatie ging het om locaties waar voorgaande jaren een grote mensenmenigte bijeenkwam, dit leidde tot spanningen in de openbare ordesfeer en vreugdevuren ontstonden.

De inventarisatie werd gecombineerd met een wijkscan in de week voorafgaand aan de jaarwisseling. Losse materialen, mogelijke projectielen en zwerfvuil werden door de gemeentelijke reinigingsdienst verwijderd en de glasbakken en papiercontainers werden geleegd. De TPG had tijdens de Oud & Nieuwviering alle brievenbussen afgesloten waardoor vernielingen werden voorkomen. De winkeliers in Soest werden actief benaderd en gevraagd winkelkarretjes, verpakkingsmateriaal en uitstallingborden en/of vlaggen te verwijderen.

Daarnaast werden overlastveroorzakers van voorgaande jaren persoonlijk benaderd en gewaarschuwd voor streng en repressief optreden bij overlast of strafbare gedragingen.

In dezelfde week werd er vanuit het wijkteam een repressieve actie gevoerd op het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Naast opvallende aanwezigheid en aansturing van de noodhulpvoertuigen op meldingen werd er ook in burger gesurveilleerd. Deze aanpak leidde tot 79 Halt-verwijzingen en 21 bekeuringen voor het vroegtijdig afsteken.

Met de hulpverleningsdiensten werden tolerantiegrenzen opgesteld om te bereiken dat alle diensten tijdens het optreden in een veilige omgeving konden werken. Bij het bepalen van de grenzen bij vreugdevuren speelden de veiligheid van hulpverleners en bewoners een primaire rol.

Na afstemming met de gemeente werd door de burgemeester een noodverordening uitgevaardigd. Met de noodverordening werd beoogd de aanleg van eventuele vreugdevuren al in een vroeg stadium te voorkomen en bij het verwijderen van houtopslag adequaat te kunnen optreden.

Tijdens de jaarwisseling bleek deze aanpak te werken. Het aantal vreugdevuren was minimaal en alleen op de Hartweg, vooraf bekend als hotspot, volgde een aanhouding toen een burger een lawinepijl in een vreugdevuur gooide. Het vuur kon daarna geblust worden en ook op die locatie is het de rest van de nacht rustig gebleven.

In Soesterberg vond een jongerenfeest plaats op de Mercury maar overlastmeldingen bleven uit. Op verzoek van de politie werd een vuur in een ton door de brandweer geblust. Openbare orde problemen deden zich niet voor.

Tot op heden is er sprake van minder vernielingen dan in voorgaande jaren. Er zijn tot 5 januari negen aangiften ontvangen van vernieling. Het betreft hier vernielingen aan particuliere brievenbussen of een auto)

De vernielingen aan het straatmeubilair (bushokjes/ telefooncellen/verkeersborden) is nog niet inzichtelijk. De schatting is dat het aantal vernielingen, ten opzichte van voorgaande jaren, fors minder is.

Desondanks is de politie van mening dat elke vernieling er één teveel is en dat dit niet hoort voort te komen bij de viering van Oud & Nieuw. Daar waar mogelijk, op basis van opsporingsindicatie, zal er bij de aangiften actief opsporingsonderzoek plaatsvinden in de richting van verdachten. De politie van het wijkteam Soest doet nog steeds een beroep op getuigen zich te melden, desnoods anoniem, als men gezien heeft wie verantwoordelijk is geweest voor het plegen van vernielingen tijden de Oud & Nieuwviering. U kunt hiervoor bellen met 0900-8844 of 0800-7000 (anoniem)

Snelheidscontrole

BAARN Op de Bisschopsweg heeft het Verkeershandhavingsteam van de politie donderdag een snelheidscontrole gehouden. Tussen 12.30 en 14.30 uur passeerden 700 voertuigen de radar. Daarvan reden er 14 te hard. De hoogste snelheid die werd gemeten, bedroeg 104 kilometer per uur, waar maximaal 80 kilometer per uur mag worden gereden.

Vuurwerkoverlast
SOEST Vier jongens uit Soest, in de leeftijd van 11 tot en met 13 jaar, zijn donderdag betrapt op het afsteken van vuurwerk. Surveillerende agenten zagen omstreeks 16.00 uur hoe de jongens bezig waren op een speelplaatsje achter de Gemshoorn. In overleg met de ouders worden de jongens doorgestuurd naar Bureau Halt voor een alternatieve straf.