Provincie Noord-Holland

Nieuwjaarstoespraak Borghouts

5-1-2007

'Iedere organisatie moet nu al binnen zijn eigen mogelijkheden werken aan een duurzame toekomst. Zo stelt commissaris van de Koningin Borghouts in zijn nieuwjaarstoespraak.

Mede in het licht van de klimaatverandering pleit mr. H.C.J.L. Borghouts, commissaris van de Koningin in Noord-Holland, in zijn nieuwjaarstoespraak voor een duurzame toekomst.

Om duurzame energiedoelen te halen moeten de internationale gemeenschap, het rijk, de provincies, de gemeenten en het bedrijfsleven samen werken aan bescheidenheid (intensiever gebruik van beschikbare ruimte i.p.v. nieuwe uitleglocaties), schone omgeving (schone lucht, schoon water) en veiligheid (versterking kustverdediging tegen rijzende zeespiegel en waterberging voor overtollig rivierwater, maar wel hand in hand met energiebesparing en verduurzaming energieproductie). Tegelijk moet elk van die partijen nu doen wat nu al kan.

Een belangrijk speerpunt in het beleid van de provincie Noord-Holland is bevordering van duurzame energie. Borghouts pleit in zijn nieuwjaarstoespraak voor een Noord-Hollandse investeringsimpuls voor duurzame energie van 10 miljoen extra per jaar in de komende vier jaar. De provincie wil zich richten op een breed scala aan duurzame energietechnieken en activiteiten. Daarbij valt onder meer te denken aan afspraken over energiebesparing in de bebouwde omgeving, duurzaamheid als selectiecriterium bij verlening van opdrachten door provincie of gemeenten, duurzame technieken in de nieuwbouw, energieopwekking uit biomassa, energieneutraal ontwikkelen van glastuinbouw, energie uit asfalt, versneld tot stand brengen van een distributienet voor schone brandstoffen voor autos. Daarnaast heeft de provincie Noord-Holland het Ontwikkelingsfonds Duurzame Energie opgericht. De provincie stort 3,7 miljoen in het fonds. Als de ondernemingen draaien, verkoopt de provincie de aandelen. De opbrengsten gaan terug in het fonds, waardoor nieuwe initiatieven kunnen worden gefinancierd.

De volledige tekst vindt u hier