Politie Flevoland

Korpschef Bert Wijbenga wil meer aandacht voor wijk

Lelystad, 04-01-2007 o Korpschef Bert Wijbenga wil dat de politie nog meer het contact aangaat met de inwoners van Flevoland. Om dat te realiseren stelt hij meer wijkagenten aan. Eén wijkagent op gemiddeld zon vijfduizend inwoners is mogelijk. Dat maakte de korpschef donderdag bekend bij de nieuwjaarsreceptie die voor het eerst samen met de regionale brandweer en GGD werd gehouden.

Het korps is de afgelopen jaren financieel op orde gebracht en neemt nu weer personeel aan. Wijbenga: We hebben dit jaar plaats voor zon vijftig ervaren politiemensen. Een deel van die extra sterkte kan aan de slag als wijkagent.

Er moet overigens geen beeld ontstaan dat alleen wijkagenten de contacten met inwoners onderhouden. Naast wijkagenten hebben wij jeugdagenten, onze surveillances in de wijk, de noodhulp en rechercheondersteuning. Zo draagt elke medewerker bij aan de veiligheid in de wijk en zo hoort het volgens mij ook, zo ging de Flevolandse korpschef verder.

Meer capaciteit

Inwoners doen steeds meer samen met andere partners zoals gemeenten, instellingen en politie aan de eigen veiligheid in hun wijk. Wijbenga: Wij zien een toenemende vraag van inwoners om gezamenlijk op te trekken met de politie en merken dat onze wijkagenten daarvoor een te groot zorggebied hebben. Dat lossen we deels op met jeugdagenten, maar vergt toch nog meer capaciteit.

De veiligheidsbeleving van mensen is veelal gebaseerd op hun eigen woon-, werk- en leefomgeving. Overlast van jeugd is soms een gezins-, school- of buurtprobleem. Wil je daar wat aan doen dan helpt het als er korte lijnen zijn in de wijk en men elkaar en de problemen kent.

Trots op

Wijbenga vindt dat zijn medewerkers het afgelopen jaar goed gepresteerd hebben. Op basis van de cijfers blijkt dat de veiligheid in 2006 nagenoeg gelijk is gebleven met het jaar daarvoor, terwijl de bevolking gegroeid is in aantal en er procentueel meer mensen aangifte doen.

Het korps is met steun van het ministerie van BZK weer financieel op orde. Politie Flevoland is het beste korps geweest bij de verbetering van het laatste contact met de burger. Wijbenga: Daar ben ik trots op en dat proberen we vast te houden. Verbeteren kunnen we nog op het punt van zichtbaarheid en aanspreekbaarheid in de buurt of in de wijk. Uitbreiding van de wijkagenten is daarbij een hulpmiddel maar ook toezicht vanuit de surveillance, de noodhulp en de recherche draagt bij om meer contact te leggen met inwoners.

Mediaverzoeken aan korpschef Wijbenga, verlopen via chef communicatie Hans Demmers. Op vrijdag 26 januari wordt er een persbijeenkomst georganiseerd, waarin de cijfers over 2006 worden gepresenteerd.