Dienstenbond CNV

CAO Architecten, conceptvoorstellen
05-01-2007

Op 1 april aanstaande is de huidige CAO voor medewerkers van Architectenbureaus afgelopen. Met de BNA zijn afspraken gemaakt om de onderhandelingen in januari te starten. Graag nodigt CNV Dienstenbond u uit om voorstellen in te dienen.

In overleg met BNA zijn de volgende onderhandelingsdata vastgesteld: 19 januari, 14 februari, 27 februari & 7 maart. CNV Dienstenbond wil de onderhandelingen in gaan met de volgende conceptvoorstellen.
* CAO-looptijd voor de duur van 1 jaar; van 1 april 2007 tot 1 april 2008;

* Loonstijging (schalen en salarissen): 3% per 1 april as.
* Afspraken over de toepassing van de CAO op diegene die wegens stage/praktijkervaring een periode werkzaam is in de sector, om ook voor de toekomst aantrekkingskracht te houden.
* De opname van vakantiedagen (artikel 20) geeft in de praktijk te weinig vrijheid aan werknemers. Een groot deel van de vakantiedagen kan collectief worden bepaald, waardoor er weinig vrijheid voor medewerkers overblijft. CNV Dienstenbond wil een nieuwe discussie over het maximum aantal vakantiedagen dat de werkgever kan vastleggen.

* Afspraken over de beloning van uitzendkrachten/gedetacheerden in de sector, zodat voor hen dezelfde arbeidsvoorwaarden van toepassing zijn als voor de medewerkers in de sector.
* Artikel 26 over kinderopvang dient te worden herzien op grond van nieuwe wetgeving. Specifieke pluspunten uit de CAO dienen behouden te blijven (zoals het onbeperkte uurtarief voor kinderopvang).

Graag zien we uw reactie op deze conceptvoorstellen en uw aanvullingen daarop.

Besluiten van het bestuur van het pensioenfonds In de afgelopen maand is door het bestuur van het pensioenfonds een aantal zaken aan de orde gesteld die rechtstreeks van invloed zijn op uw loon. CNV Dienstenbond neemt, namens u, deel in het bestuur van het pensioenfonds. Allereerst de pensioenpremie. De pensioenpremie blijft in 2007 ongewijzigd. Na een aantal jaren waarin voortdurend slecht nieuws moest worden gebracht over stijgende pensioenpremies, is dit een verademing. We houden daarbij nauwlettend in de gaten wanneer het moment aanbreekt dat we op de eerdere premie verhogingen weer korting kunnen geven. Naast het premiebesluit is ook besloten tot teruggaaf van de betaalde WAO-hiaat premie 2004 en 2005. De vervanging van de WAO door de WIA, begin 2006, vormde een belangrijke wijziging in de verzekering van het risico van arbeidsongeschiktheid. Een van de gevolgen is dat een groot deel van de in 2004 en 2005 ingehouden premies voor het WAO-hiaat niet nodig is voor uitkeringen. De teruggaaf aan de werknemers die de premies betaald hebben vindt plaats via de werkgever. Als u in 2004 en 2005 werkzaam was in de sector, kunt u de teruggaaf op de loonstrook van januari of februari tegemoet zien. Als de teruggaaf uitblijft, neem dan even contact met ons op.

Uw reactie
Per e-mail kunt u een reactie geven op de nieuwe CAO. We zien uw reactie graag tegemoet uiterlijk 12 januari, 12.00 uur. U kunt uw e-mail sturen aan Sandra Rijken, s.rijken@cnvdibo.nl.

Informatie
Meer weten naar aanleiding van deze Info? Neem voor vragen of reacties contact op met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer 023-5670686 of e-mail h.gerding@cnvdibo.nl

Tenslotte
Verspreiden of kopiëren van deze tekst is prima. Collegas die nog geen lid zijn kunnen vrijblijvend een informatiepakket opvragen via telefoonnummer 023-5651052. Check ook onze website www.cnvdienstenbond.nl. Wist u dat CNV Dienstenbond de laagste contributie kent van alle vakbonden die binnen de architectenbureaus actief zijn?