Gemeente Beuningen


Kern met Pit: wedstrijd daagt bewoners uit leefomgeving te verbeteren Iedere stads- of dorpsbewoner die de komende anderhalf jaar samen met zijn buurt- of dorps-genoten de eigen woonkern wil verbeteren, komt in aanmerking voor een prijs. Deze prijs maakt deel uit van de leefbaarheidswedstrijd Kern met Pit, waarvoor KNHM (Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij) EUR 200.000,- aan prijzengeld beschikbaar stelt. Het is een wedstrijd zonder verliezers: voor iedere groep die haar project vóór 31 augustus 2008 tot een goed einde brengt heeft KNHM EUR 1.000,- gereserveerd. Tien groepen verdienen daar nog eens EUR 1.500,- bovenop. Dit gebeurt omdat hun projecten opvallen door bijvoorbeeld moeilijkheidsgraad, originaliteit of sublieme organisatie. De inschrijving start 1 januari 2007 en er kunnen maximaal 200 projecten deelnemen.

Altijd prijs
KNHM organiseert de wedstrijd nu voor de elfde maal. Uitgangspunt van Kern met Pit is dat bewoners zelf het beste weten hoe zij hun woonomgeving kunnen verbeteren. Een belangrijk kenmerk van de wedstrijd is dat er in principe alleen maar winnaars zijn. Iedere deelnemende groep heeft het namelijk voor een groot deel zelf in de hand of zijn project een succes wordt. De deelnemers stellen zelf de inhoud van het project vast en de wijze waarop zij het willen realiseren. Op het moment dat een groep dit gedaan heeft, gaat KNHM als het ware een weddenschap met de groep aan. Hun inzet is de realisering van het project. De voorwaarde van KNHM is, dat het resultaat binnen de gestelde termijn gereed moet zijn. Als de groep de afspraak nakomt, wint zij de weddenschap en ontvangt de prijs. De enige criteria voor deelname zijn: het project vindt plaats in de directe woonomgeving en wordt door en voor de bewoners zelf uitgevoerd. In de tien vorige rondes zijn tienduizenden mensen bezig geweest met het inrichten van een speelterrein, het opknappen van een dorpshuis, het uitzetten van een natuurpad, het opzetten van een wijkkrant, het organiseren van een evenement en nog veel meer.

Jury
Voor de realisatie van Kern met Pit is een projectorganisatie opgezet waaraan circa 70 vrijwilligers deelnemen. Projectleiding en coördinatie zijn ondergebracht bij het bureau van KNHM te Arnhem. Regionale jury's van vrijwilligers bezoeken bij aanvang van de wedstrijd alle ingeschreven projecten en brengen aan de hoofdjury advies uit over het recht op deelname. Kort voor de sluitingstermijn bezoeken zij opnieuw alle projecten om de resultaten te beoordelen. Zij adviseren de hoofdjury of een project al dan niet het predikaat Kern met Pit verdient. De regionale jury's geven ook advies over de trofeekandidaten, de 20 tot 30 meest bijzondere projecten. De hoofdjury gaat vervolgens het land in om deze projecten persoonlijk te bezoeken. Gebaseerd op de verkregen informatie kiest de hoofdjury tien trofeewinnaars: de tien beste projecten. De predikaat- en trofee-uitreikingen vinden plaats in het voorjaar van 2009 in de provinciehuizen.

KNHM is een ideële organisatie met als doelstelling: het leveren van een bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving. Zij is aandeelhouder van ARCADIS, een internationaal ingenieursbureau op het gebied van infrastructuur, gebouwen, milieu en communications. Met het jaarlijks uitgekeerde dividend financiert KNHM projecten ter verbetering van de leefomgeving. Hiervoor is jaarlijks een budget van circa anderhalf miljoen euro beschikbaar. Kern met Pit is één van KNHM's grootste projecten.

Meer informatie
Een opgaveformulier vindt u in de hal van het gemeentehuis. Nadere informatie over de wedstrijd (looptijd, projectcriteria, wijze van aanmelden, etc.) is ook te vinden op de website van KNHM: www.knhm.nl.

Contactgegevens
KNHM
Postbus 33
6800 LE Arnhem
tel. (026) 44 55 146
e-mail: kmp@knhm.nl