Koninklijk Horeca Nederland

Inkoopprijzen frites voor horeca rijzen de pan uit

Persbericht 5 januari 2007
Ondernemers terughoudend in doorberekenen aan gasten Inkoopprijzen frites voor horeca rijzen de pan uit Woerden, 5 januari 2007 Door de grotendeels mislukte aardappeloogst in 2006 dreigen de inkoopprijzen van frites voor de horeca de pan uit te rijzen. De sector Fastfood- en IJsbedrijven van Koninklijk Horeca Nederland roept de fritesfabrikanten daarom op om de verhoging van hun fritesprijzen te matigen. Fritesfabrikanten moeten alleen de duurdere inkoopprijs van aardappels doorberekenen. De meerkosten van de bewerking van aardappels tot het eindproduct (frites) dient buiten de prijsverhogingen gelaten te worden.

De fritesfabrikanten hebben aangekondigd dat de inkoopprijzen voor de horeca binnenkort flink gaan stijgen. De exacte percentages voor de horeca zijn nog niet bekend, maar de supermarkten zijn al in oktober 2006 met een inkoopstijging van ongeveer 40% geconfronteerd. De horeca ziet de aangekondigde prijsstijging met argusogen tegemoet, omdat ook de meeste ondernemers behoudend willen zijn in het doorberekenen van deze inkoopstijging aan de gasten, immers elke uitleg over hogere inkoopprijzen wordt door de consument als negatief ervaren.

Koninklijk Horeca Nederland zal daarom de prijzen van de fritesfabrikanten in de grootwinkelbedrijven, maar ook de fritesprijzen op de consumentenmarkt kritisch gaan monitoren en haar leden hierover informeren. Daarnaast wordt de leden geadviseerd goed op het rendement te letten.

---

Noot voor de redactie -