Gemeente Gouda


persbericht: uitbreiding fietsparkeren bij station, kleiweg, nieuwe markt en markt (05-01-2007)

Het college heeft een plan van aanpak vastgesteld voor de uitbreiding van het aantal fietsparkeer-plaatsen in de binnenstad. Het gaat om totaal 225 extra klemmen op de Nieuwe Markt, de Markt en de kop van de Kleiweg. Bij het station komen er 530 plaatsen bij. Het college wil de in 2004 gereserveerde middelen (ad 40.000) beschikbaar stellen voor een (tijdelijke) bewaakte fietsenstalling op donderdagavond / zaterdag op een nog te bepalen plaats. Het college neemt daarover in februari een besluit. Na de zomer volgt een evaluatie.

Bij de uitbreiding van het aantal klemmen loopt het college vooruit op de uitkomsten van een onderzoek voor het gehele kernwinkelgebied. Uit dat onderzoek kan naar voren komen dat ook op andere plaatsen nog uitbreiding noodzakelijk is. Nu worden de fietsen vaak nog ongestructureerd neergezet, wat een rommelig beeld geeft. Door het aanbrengen van de extra klemmen wordt het fietsparkeren gestructureerd en krijgt met name de kop van de Kleiweg een minder rommelige aanblik.

station
De uitbreiding van het aantal klemmen met 530 bij het stationsgebied is hard nodig. Er is daar een nijpend tekort aan goede stallingplaatsen. De extra uitbreiding vindt op een pragmatische en praktische wijze plaats aan de zuidzijde van het station. De extra klemmen komen op aanwezige vrije plaatsen, waarbij gestreefd wordt naar het vrijmaken van het terrein voor de ingang van het station, zodat de entree vrij blijft voor voetgangers. Aan de noordzijde van het station wordt op dit moment nog geen actie ondernomen. Dat heeft te maken met de ontwikkelingen in de Spoorzone deellocatie C.

overdekte stalling
In juni 2005 is door de Fietsersbond een fietsdiefstalscan uitgevoerd. Hieruit kwam naar voren dat aan de Agnietenstraat de meeste fietsen gestolen worden en dat de capaciteit van de huidige stalling daar onvoldoende is. Om aan de directe behoefte aan bewaakte stallingsmogelijkheden te voldoen wil het college tijdelijke bewaakte stallingsplaatsen. Deze komen beschikbaar op donderdagavonden en zaterdagen.