Belgische Federale Overheid


05-01-2007

Tabakscontroledienst stelt resultaten 2006 voor

De tabakscontroledienst van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu ziet erop toe dat de tabakswetgeving wordt nageleefd. Ze gaat na of er inderdaad geen tabaksproducten aan min-zestienjarigen worden verkocht en of de tabaksproducenten niet aan reclame of sponsoring doen. De controleurs inspecteren ook tabaksautomaten en de aanduiding van het rookverbod in openbare ruimtes zoals winkelcentra, stations en handelszaken.

In 2006 hebben de controleurs in totaal meer dan 18 300 controles uitgevoerd in zo'n 10 000 controlepunten. Ze stelden een 160-tal processen-verbaal op. Uit de controles blijkt dat het verbod op de verkoop van tabaksproducten aan min-zestienjarigen goed werd opgevolgd, maar dat de aanduiding van het rookverbod in openbare lokalen over het algemeen nog voor verbetering vatbaar is. Tegen het verbod op reclame en sponsoring werden een aantal zeer ernstige inbreuken vastgesteld.

Lees het volledige artikel met de gedetailleerde resultaten op de site van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Sinds 1 januari 2007 geldt er ook een rookverbod in restaurants. De tabakscontroledienst zal, samen met collega's van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), het komende jaar 25 000 controles uitvoeren. Dat is in zowat de helft van alle horecazaken in ons land. Alleen al tijdens de eerste drie maanden van het jaar zijn 12 000 controlebezoeken gepland.

Raadpleeg de regels over het rookverbod in restaurants op de site www.roken-horeca.be

---