Vereniging van Effectenbezitters


VEB vraagt om verlenging reactietermijn Ahold-claim

De VEB heeft heden een verzoek ingediend bij de Amerikaanse rechtbank van Maryland inzake de afhandeling van de claimformulieren inzake de Ahold-class action. Vanaf 15 december 2006 hebben claimanten zogenaamde deficiency letters ontvangen van de claims administrator - Garden City Group (CGC) -, waarin beleggers die een claim hebben ingediend die niet volledig is of onjuistheden bevat, de mogelijkheid krijgen de ontbrekende informatie alsnog te verstrekken.

De VEB heeft ten aanzien van deze deficiency letters drie problemen gesignaleerd:
* de reactietermijn; claimanten hebben tot 8 januari 2007 de tijd gekregen om hun claim 'te repareren' en aanvullende informatie te verstrekken. In het licht van de vakantieperiode rond Kerst en de jaarwisseling is deze timing voor particuliere beleggers ongunstig.
* de tekortkomingen; in de deficiency letters zijn de tekortkomingen met een code aangegeven. In een aantal gevallen is beleggers onduidelijk op welke wijze zij de tekortkoming kunnen repareren. Ook het door GCG ingeschakelde call center kan de betrokken claimanten daarbij onvoldoende helpen.
* generieke problemen; hoewel een groot deel van de tekortkoming het gevolg is van fouten van de claimant (geen handtekening gezet of geen bijlagen bijgevoegd) zijn er ook generieke problemen gesignaleerd waarop - mogelijk in overleg met de banken - een oplossing zou moeten worden gezocht.

Sinds 20 december jl. heeft de VEB geprobeerd om - in overleg met de leidende advocaat (Entwistle) en GCG - tot een oplossing te komen. Daarbij is tevens verzocht om de inzendingstermijn te verlengen van 8 januari tot 31 januari 2007. Advocaat Entwistle heeft aangegeven geen verlenging van de formele reactietermijn te willen verlenen. Ten aanzien van de termijn van 8 januari kan nog wel worden toegevoegd dat beleggers die niet tijdig hun claim repareren een herinneringsbrief van GCG zullen ontvangen. Het overleg heeft voorts niet tot concreet resultaat geleid ten aanzien van de andere hierboven genoemde onderwerpen.

De VEB heeft derhalve heden een verzoek ingediend bij de Rechtbank van Maryland om de termijn te verlengen tot tenminste 31 januari 2007 en instructie te geven aan de leidende advocaten en GCG om de gesignaleerde (generieke) problemen op te lossen.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft op 2 januari 2006 een verzoek ingediend bij de leidende advocaten met het verzoek tot uitstel van de indieningstermijn en overleg over de gerezen problemen.

Vereniging van Effectenbezitters

(c) 2006 Vereniging van Effectenbezitters