Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Buurmannen pakken inbreker

Emst, 05-01-2007 * Het politieteam van Epe heeft in twee buurmannen van de Brinkerweg in Emst er twee "superspeurders" bij. De mannen achtervolgden donderdagmiddag een 42-jarige fietsende inbreker uit Apeldoorn vanaf de woning van de 55-jarige buurman aan de Brinkerweg tot aan de recreatieplas het Kievitsveld - het Emstergat -, waar de gealarmeerde politie de inbreker kon inrekenen. Onderweg gaf de inbreker zich niet zonder slag of stoor over en bedreigde de 45-jarige buurman zelfs met een mes.

Betrapt De verdachte werd door de 55-jarige bewoner bij diens thuiskomst rond 13.00 uur betrapt bij zijn woning. De Apeldoorner had met een steen een ruit van de woning vernield en stond op het punt om in te breken. Na zijn ontdekking ging de verdachte op een fiets vandoor. De Emstenaar waarschuwde zijn buurman en vroeg hem om de politie te bellen. Zelf ging hij per auto achter de fietsende verdachte aan. Ook buurman (45) zette na het bellen met de politie met zijn eigen auto de achtervolging in. Onderweg sprak de woningeigenaar de verdachte enkele malen aan om hem tot staan te manen maar pas toen de buurman het tweetal inhaalde kon de fietser worden klem gereden. De 55-jarige Emstenaar klikte vervolgens de fiets op het slot en nam de sleutel in. De Apeldoorner weigerde te blijven staan en ging te voet verder. De buurmannen volgden elk met hun eigen auto.

Bij de recreatieplas liep de verdachte het struikgewas in waarop het zicht op de man verdween. Eén buurman klom nog in een boom om de verdachte te "spotten". Samen met de gealarmeerde politie werd de man uiteindelijk tussen de diverse bosschages ontdekt en onder dankzegging aan de buurmannen door de politie ingerekend.

De Apeldoorner werd voor nader onderzoek ingesloten. De fiets die hij bij zich had bleek die ochtend te zijn ontvreemd aan de Weemeweg in Epe. | Op de bagagedrager van zijn fiets zat een tas met gestolen goederen, waaronder een laptop, een mp3-speler en een digitaal fototoestel afkomstig van een woninginbraak aan de Kortekampsweg in Epe die op diezelfde ochtend was gepleegd. Bij een woning aan de Sporlaan in Epe forceerde hij een raam en pleegde een poging tot inbraak.

Het nadere onderzoek is inmiddels van start gegaan, de man wordt verdacht van meerdere inbraken in de gemeente Epe, maar ook in Apeldoorn. Hij komt voor op de lijst van veelplegers en blijft naar verwachting tot aan de rechtszitting in hechtenis.