Gemeente Amsterdam



Directie Communicatie

Persbericht
Datum 5 januari 2007
Kenmerk 001

Nederlandse primeur: Amsterdam snijdt in procedurerompslomp voor horecavergunningen

Als eerste gemeente in Nederland start de gemeente Amsterdam met een sterk vereenvoudigde en overzichtelijke aanvraagprocedure voor horecavergunningen. Onder het motto Horeca1 kunnen ondernemers zeven verschillende vergunningen in een keer digitaal aanvragen.

Vanaf eind januari zal Horeca1 beschikbaar zijn voor ondernemers in de stadsdelen Amsterdam-Centrum en Westerpark. In de loop van 2007 is Horeca1 ook beschikbaar voor de andere stadsdelen. Andere gemeenten, zoals Eindhoven en Nijmegen, zullen dit jaar volgen. Voor het centrum van Amsterdam gaat het om ongeveer 350 vestigingen. Per jaar vraagt een derde van de bedrijven nieuwe vergunningen aan, kortom elke drie jaar heeft bijna elk bedrijf ermee te maken. Dat komt omdat een deel van de vergunningen een looptijd heeft van een tot drie jaar, of dat het bedrijf verkocht wordt of door andere redenen.

Wat biedt Horeca1 de ondernemer? 1. De ondernemer beantwoordt digitaal een aantal vragen. Hieruit volgt een overzicht op maat van de benodigde vergunningen en informatie over waar de ondernemer welke vergunningen kan aanvragen. 2. Eén digitaal aanvraagformulier waarbij de ondernemer verschillende gemeentelijke vergunningen in één keer kan aanvragen met slechts één aanvraagformulier.

Behalve dat ondernemers niet meer langs allerlei loketten moeten, wordt het op termijn goedkoper. Zowel de administratieve als de bestuurlijke lasten dalen. Dit betekent een besparing van circa 3600,- per aanvraag, 1800,- voor de ondernemer en 1800,- voor de gemeente. De besparing voor de twee stadsdelen loopt daarmee op tot ruim 500.000 per jaar. Of de leges zullen dalen, wordt een jaar later duidelijk. Leges zijn een afspiegeling van alle kosten die een stadsdeel maakt voor alle vergunningen. Duidelijk is dat een nieuwe procedure een positief effect zal hebben op de totale kosten van een stadsdeel. Dit jaar zullen ondernemers vooral merken dat zij minder tijd en moeite kwijt zijn voor het aanvragen van horecavergunningen. Het zal gaan om de volgende vergunningen:
- Drank- en Horecawetvergunning. - Exploitatievergunning. - Gebruiksvergunning. - Speelautomatenvergunning. - Terrasvergunning.
- Melding 8.40/Wet milieubeheer. Persberichten van de gemeente Amsterdam zijn ook te vinden onder: http://www.amsterdam.nl/persberichten. Een RSS-feed is beschikbaar op het adres: http://www.amsterdam.nl/xml/latestnews.xml

5 januari 2007
Kenmerk 001

- Bibob.
De nieuwe procedure vloeit voort uit de aanpak van wethouder Lodewijk Asscher van Economische Zaken om het ondernemersklimaat in de hoofdstad aantrekkelijker te maken voor (startende) ondernemers. Horecaondernemers hebben te maken met complexe regelgeving. Vooral voor de beginnende horecaondernemer is het een hele klus om te achterhalen welke vergunningen en ontheffingen nodig zijn. Amsterdam is daarom met het bedrijfsleven aan de slag gegaan om procedures te versimpelen. Voor deze nieuwe procedure is 600.000 beschikbaar, 300.000 hiervan is Rijkssubsidie.

Op de Horecava 2007 die van 8-11 januari in de RAI wordt gehouden zal wethouder Asscher Horeca1 presenteren. De beurs wordt geopend door burgemeester Cohen.

Pb-001



Gemeente Amsterdam