Ingezonden persbericht


maandoverzicht januari 2007
theater de tobbe

januari 2007
vr 05 jazz: Martijn van Iterson kwartet
21.00 uur. Toegang E 10,00/65+,uitpas E8,50/CJP en studenten E 7,50 Martijn van Iterson (Bird Award winnaar NSJF 2004) geldt momenteel als één van de beste jazzgitaristen van Nederland. Niemand minder dan de nestor van de Nederlandse jazzgitaar Wim Overgaauw was zijn leermeester. Martijn speelt onder andere in het Ilja Reijngoud kwartet, het Ruud Jacobs kwintet en het Sjoerd Dijkhuizen kwartet en is daarnaast een veelgevraagd gastsolist. Zijn muziek valt het beste te omschrijven als "eigentijdse jazz met een hart voor traditie".In juni 2004 is de cd "The whole bunch" van dit kwartet uitgekomen op het label Munich Records. Deze alom door de pers geprezen cd bereikte begin 2005 een 11de plaats op de Amerikaanse "Jazzweek Jazzchart". Uniek voor een Nederlandse productie. Martijn van Iterson; gitaar, Juraj Stanik; piano, Martijn Vink; drums en Frans van Geest; contrabas.

za 06 cabaret/theaterlied: 'Theo Nijland zingt zo nu en dan Theo Nijland' 20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50 Zo nu en dan moeten liedjes weer even worden gezongen. Om voor het eerst of voor de zoveelste keer te worden gehoord, om ze niet te laten verstoffen, om niet te worden vergeten. De liedjes van Theo Nijland schreeuwen erom. Elke keer als hij ze reanimeert valt weer op hoe mooi ze zijn en blijven. De singer/songwriter duikt de laatste tijd steeds vaker op in verschillende gedaantes, maar zo nu en dan zit hij alleen aan de vleugel om zijn heerlijke repertoire nieuw leven in te blazen. Nijland zingt soms alsof hij praat, naar woorden zoekend, op filmische muziek die gelijke tred houdt met zijn grillige teksten.

di 09 lunchconcert: Ensemble van het Rotterdams Conservatorium 12.30 uur; toegang E 1,50 (inclusief koffie/thee)
Concert door studenten van het Rotterdams Conservatorium. Evenals vorige jaren zijn wij verheugd dat wij ook dit jaar weer kunnen reke-nen op de medewerking van het Rotterdams Conservatorium. Deze studenten worden ge-coacht door professionele kamermusici. De beste ensembles worden in de gelegenheid gesteld te spelen in dit theater. Talentvolle studenten die vlak voor hun eindexamen staan krijgen de mogelijkheid hier een volwaardig concert te geven. De Tobbe is voor eindexamen kandida-ten een uitstekend try-outpodium.

za 13 cabaret: Geen Familie met 'Ctrl+Alt+Del' (try-out) 20.30 uur; toegang E 13,00 / 65+ & uitpas E 11,50 / CJP E 10,50

'Ctr+Alt+Del' is een unieke voorstelling die het midden houdt tussen cabaret, toneel en muziektheater. Niels van der Laan en Jeroen Woe, samen het theaterduo Geen Familie, zitten in het cabaret van het radioprogramma 'Spijkers met Koppen' en wonnen in 2005 het Amsterdams Kleinkunst Festival. Nu komen ze met hun eerste avondvullende programma, waarin internet een grote rol speelt.

Het beïnvloedt het verhaal, de muziek en geeft de avond onverwachte wendingen. Van der Laan en Woe worden bijgestaan door multi-muzikant Peter Sambros, die o.m. werkte met Lenette van Dongen en Sanne Wallis de Vries. Een schitterende voorstelling, waarin de absurde humor van het tweetal de boventoon voert.

zo 14 jeugdtheater: 'De jongen uit de woestijn' door John de Winter (toneel; 8+) 14.00 uur; toegang kinderen E 5,00 / volwassenen E 6,00 Negen zonen heeft vader Jacob en eentje, Jozef is zijn lieveling. Voor hem is alle aandacht. Dat geeft ellende. Zeker als Jozef verkondigt dat hij heeft gedroomd dat hij koning wordt en dat iedereen voor hem moet buigen. De broers willen hem een lesje leren, maar dat loopt uit de hand; Jozef wordt als slaaf meegenomen naar een ver land. Daar krijgt hij te maken met verleiding, verraad, onrechtvaardigheid en macht. Dit is het begin van het verhaal van Jozef, de jongen uit de woestijn. Vol passie vertelt John de Winter dit verhaal in de taal van nu. De vorm is verrassend; op twee beeldschermen bemoeien allerlei figuren zich op humoristische wijze met het verhaal.

do 18 schrijvers op het podium: Rascha Peper
20.30 uur; toegang E 10,00 / 65+ & uitpas E 8,50 / CJP E 7,50 Rascha Peper studeerde Nederlands in Amsterdam en gaf enige jaren les in dit vak. Ze verhuisde in 1983 naar Wenen, waar ze begon te schrijven. Inmiddels is Rascha Peper auteur van ongeveer 10 boeken, die zowel door de lezers als door de recencenten zeer gewaardeerd worden. In 2003 verscheen 'Wie scheep gaat', over een oude Haagse kleermaker, een dweperig meisje ven 15 jaar, een oceanograaf en een duiker. Ze zijn verbonden door hun gedachten aan een overleden vrouw, wier lichaam al twee jaar op de zeebodem ligt. In 2005 verscheen de roman 'Verfhuid', over de wonderlijke relatie tussen een kunsthandelaar en een kunstverzamelaar.

vr 19 jazz: Simon Rigter kwartet.
21.00 uur. toegang E 10,00/65+,uitpas E 8,50/CJP en studenten E 7,50 Simon Rigter; tenorsaxofoon
Juraj Stanik; piano
Jan Voogd; contrabas
Henk Zomer; slagwerk

za 20 cabaret: Hetty Heyting met 'Een veeg teken'
20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50 In haar cabaretsolo 'Een veeg teken' verlegt Hetty Heyting opnieuw haar grenzen. Het risico wordt omarmd. De zoektocht naar het grote genieten is begonnen. Gewoon toegeven aan wonderlijke verlokkingen en alles doen wat God heeft verboden is het motto. Ook al ligt dat niet in je aard. Nu kan het nog. Hoewel? Dat is de vraag: kan het nog? Een theaterprogramma van Hetty Heyting laat zich moeilijk omschrijven. Het is cabaret, kleinkunst zonder twijfel, maar er gebeurt nog veel meer als je haar bezig ziet. Ze is volkomen zich zelf op het toneel, maar kruipt net zo gemakkelijk in de huid van een ander. Ze vertelt je haar waarheid, pijnlijk herkenbaar soms, maar ze verzint ook ter plekke onvoorspelbare onzin. Op plastische wijze liefst. Ze sleurt je mee in haar verhaal, ontroert je met haar liedteksten. Als veelzijdige vakvrouw trekt ze in 'Een veeg teken' alles van de plank om je mee te voeren in haar binnenwereld, om van daaruit de buitenwereld te herontdekken. Met een schone lei, en veel muziek plus natuurlijk een grote dosis humor, haar handelsmerk.

zo 21 jeugdtheater : 'Een rare Tante' door Theater Thot (toneel; 4+) 14.00 uur; toegang kinderen E 5,00 / volwassenen E 6,00 Wie zit daar in haar slaapkamer? Dat is tante Fuchsia. Ze is zich aan het mooi maken. Bij haar is het altijd heel netjes in huis. Liselotte gaat logeren bij tante want haar ouders gaan in een ver land werken. Ze wil dat haar vriendinnetje Puk ook meegaat. 'Tante valt best mee, je moet er gewoon even aan wennen' had pappa gezegd. Maar hij was vergeten te zeggen dat tante ook aan Liselotte moet wennen. En dat had hij beter wel kunnen doen... 'Een rare tante' is een vrolijke muzikale voorstelling waar kinderen zich heerlijk in herkennen. Over stiekeme streken uithalen en wennen aan vreemde dingen. Er valt veel te lachen maar soms is het ook ontroerend.

di 23 lunchconcert: Jorrit den Ham, pianorecital
12.30 uur; toegang E 1,50 (inclusief koffie/thee)
Jorrit van den Ham werd geboren in Amsterdam in 1981. Na enkele jaren privéles werd hij in 1994 toegelaten tot het Hilversums Conservatorium als jong talent. Het jaar daarna zette hij deze studie voort aan het Conservatorium van Amsterdam. Naast het conservatorium volgde hij masterclasses en privéles bij Peter Feucht-wanger. Deze lessen hadden van het begin af aan een grote invloed op zijn spel. Efficiënt lichaamsgebruik en kennis van de bel canto traditie behoren tot de belangrijkste aspecten van Feuchtwangers lessen. Naast diverse optredens in Nederland speelde hij concerten in London, in Feuchtwangen, Salzburg, Sion en Lac de Veronne.

vr 26 wereldmuziek: Except-2 (Verenigde Staten van Amerika) 20.30 uur; toegang E 13,00 / 65+ & uitpas E 11,50 / CJP E 10,50 Except-2 is een enthousiaste formatie van zeven muzikanten die meeslepende traditionele country, bluegrass, folk- en cajunmuziek ten gehore brengen. Zij spelen op banjo, dobro, mandoline, fiddle, gitaar, contrabas, autoharp, cajun-accordeon, mondharmonica en triangel. Except-2 won in 2005 de Stichting Country Promotions Oss Award voor de beste akoestisch spelende band en "Beste band Overall" . In 2005 en 2006 speelden Except-2 op toonaangevende festivals op het gebied van country- en bluegrass-muziek zoals het European World of Bluegrass Festival. Gevarieerde muziekstijlen, vocale harmonie en diversiteit aan instrumenten garanderen een onderhoudende avond.

za 27 cabaret: Kees Torn met 'Dood en verderf'
20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50 In 'Dood en verderf' komen enkele bespiegelingen voorbij over verlies, maar niet zonder humor. Het alledaagse krijgt in het licht van de vergankelijkheid vanzelf iets komisch, zoals de stemming na afloop van een begrafenis kan omslaan in vrolijk makende feestelijkheden. Grafschriften en grafredes zijn beproefde middelen om de lachlust op te wekken. Tevens vindt Kees Torn het leuk om dood en verderf te zaaien onder zijn collega's en de reuzen van de middelmaat die onze kortstondige levens vervuilen met wansmaak en oppervlakkigheid. Gewapend met venijn, spitsvondigheid en muziek trekt hij ten strijde, op luchtige wijze niettemin want dat er veel te lachen valt is voor hem nog altijd een voorwaarde. Kees Torn werd met zijn vorige programma ('Doe mee en win', was ook te zien in Theater de Tobbe) genomineerd voor de VSCD Cabaretprijs 2004-2005.

zo 28 jeugdtheater: 'Quibus' door Valentijn (poppen; 3+) 14.00 uur; toegang kinderen E 5,00 / volwassenen E 6,00 Zomaar op een zonnige dag gaat Quibus het konijn zijn tuintje uit. Hij wil de wijde wereld in. Op zijn dappere tocht ontmoet hij andere dieren. Hij ontdekt dat ze allemaal verschillend zijn en dat het leven vol verrassingen en gevaren zit. Gelukkig is Elly er nog, die een oogje in het zeil houdt. In deze voorstelling neemt Quibus de kinderen mee op reis door een kleurrijk kubussenlandschap. Samen gaan ze ontdekken hoe groot de wereld kan zijn en dat niemand hetzelfde is. Het verhaal wordt verteld met handpoppen in een wisselend decor. Voorstelling in het kader van de nationale voorleesdagen.

nadere informatie en foto's:
www.detobbe.nl of ab smit: Abaadje@hetnet.nl


---- --