Socialistische Partij

SP :: Nieuws

"Blaas werkbezoek Japan af of zet uitvoering doodstraf op de agenda"

05-01-2007 * Tweede-Kamerlid Emile Roemer van de SP heeft vandaag in een open brief zijn collega's Dijksma (PvdA), Van Hijum (CDA) en De Krom (VVD) opgeroepen af te zien van een voorgenomen reis naar Japan.

De vaste Kamercommissie Verkeer en Waterstaat wil dat land bezoeken, maar het zakelijke karakter van de reis is zeer gering en het recreatieve karakter erg groot. Bovendien is Japan onlangs weer begonnen met het executeren van gevangenen. Met kerst werd onder meer een man van 77 ter dood gebracht. Mocht de delegatie toch besluiten te gaan, dan kan dat niet onbesproken blijven, vindt de SP. Roemer heeft dit ook voorgelegd aan de minister van Verkeer en Waterstaat, die eveneens het land wil bezoeken.

Aan: mw. S. Dijksma, dhr. E. van Hijum, dhr. P. de Krom

Den Haag, 5 januari 2007

Geachte collega's,

Van 13 januari tot en met 17 januari a.s. brengt een delegatie van de vaste kamercommissie Verkeer en Waterstaat een werkbezoek aan Japan, onder het motto: "Mobility in the Future: Moving Forward".

De SP heeft al eerder aangegeven geen voorstander te zijn van deze reis omdat in onze ogen het politieke karakter van deze reis te gering is en het recreatieve gehalte te hoog, gezien de ruime tijd die wordt genomen voor bezoeken aan de Meiji tempel, het Yoyogi park en de wijk Omotesando in Tokio en de excursie naar de historische stad Kamakura.

Daar is recent een belangwekkend feit bijgekomen nu de Japanse regering heeft besloten om de doodstraf wederom uit te gaan voeren, wat met kerst geleid heeft tot de executie van 4 personen, waaronder een 77 jarige.

Gezien de huidige discussie rondom de doodstraf en het Italiaanse voorstel voor een moratorium op de doodstraf, is een werkbezoek naar Japan op dit moment ongepast en wil ik u dan ook dringend verzoeken deze reis te heroverwegen.

Indien u ondanks deze gebeurtenissen toch aan dit werkbezoek deel wilt nemen, verzoek ik u dringend het recreatieve gedeelte te schrappen en gesprekken en discussies aan te gaan met parlementariƫrs en met vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties in Japan om onze zorg uit te spreken en het standpunt van het Nederlandse parlement over te brengen.

Graag hoor ik z.s.m. uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Emile Roemer
Tweede Kamerlid SP
Verkeer en Waterstaat