Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


ROVER tegen gesjoemel chipkaart

ROVER is zeer ontstemd over het verzoek van het IPO (de club van provincies) aan VenW om de 1- en 2-sterrenabonnementen in 2008 extra in prijs te laten stijgen. Deze abonnementen zouden verhoudingsgewijs nu te voordelig zijn. Dit verzoek dient om het prijseffect van de OV-chipkaart te verdoezelen.

De minister heeft steeds beloofd dat de chipkaart financieel niet nadeling voor reizigers zou uitpakken. "Het verzoek van het IPO is niet meer dan valsspelen," aldus ROVER-woordvoerder Rikus Spithorst. "in plaats van de chipkaart duurder te maken, wordt op de valreep het oude abonnement nog even in prijs verhoogd. Gesjoemel dus." Het verschijnsel dat relatief veel wordt gereisd op 1- en 2-sterrenabonnementen is al heel oud. Er is geen enkele reden, afgezien van het verdoezelen van prijseffecte van de chipkaart, om dit probleem nu opeens te willen oplossen, vindt ROVER. "Het IPO probeert nu VenW nog even gauw het vuile werk op te laten knappen. Want straks zijn de provincies en kaderwetgebieden verantwoordelijk voor de chipkaarttarieven.", aldus Spithorst.

ROVER is blij met het bericht dat Verkeer en Waterstaat het verzoek van het IPO niet wil inwilligen. Het vaststellen van de prijzen van strippenkaarten en abonnementen is een bevoegdheid van VenW, en niet van de provincies en stadsgewesten.
Pagina geplaatst: 5 januari 2007