Ingezonden persbericht


EMBARGO TOT VRIJDAG 5 JANUARI 2007 20.00 UUR

ZALM LIBERAAL VAN HET JAAR

JOVD reikt prijs uit aan scheidend minister Zalm

Den Haag, 5 januari 2007 - Scheidend minister van Financiën, Gerrit Zalm, is door de Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) uitgeroepen tot Liberaal van het Jaar. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan degene die zich als ware liberaal heeft geprofileerd in het maatschappelijke debat.

Gerrit Zalm wint dit jaar de prijs vanwege zijn tomeloze inzet voor het op orde brengen van de schatkist en zijn liberale ideeën op het gebied van financiën. Met de invoering van de naar hem vernoemde Zalmnorm zorgde hij ervoor dat de verschillende departementen voldoende vrijheid hadden om hun beleid uit te voeren, maar zich ook bewust waren van de verantwoordelijkheid die zij hadden voor hun uitgaven. Niet alleen in Nederland wist hij de uitgaven op orde te houden, maar ook in Europa wees hij de lidstaten op hun verantwoordelijkheid. Hij onderstreepte het belang van het Stabiliteitspact om te voorkomen dat het een financiële chaos zou worden binnen de Europese Unie en landen buitensporige tekorten zouden creëren.

Ook de JOVD onderschrijft het belang van een verantwoordelijkheid beleid op het gebied van financiën. Landelijk Voorzitter Sabine Koebrugge: "Minister Zalm heeft zowel Nederland als Europa laten zien dat het mogelijk is om vrijheid te creëren op financieel beleid en toch de financiën op orde te houden". De jonge liberalen hopen tevens met het uitreiken van de prijs een signaal af te geven. Ook het nieuwe kabinet zal te allen tijde moeten waken voor buitensporige uitgaven en het verkeerd besteden van overschotten.

De JOVD reikt op de prijs uit aan de heer Zalm. Verleden jaar werd de prijs uitgereikt aan de fractievoorzitter van Groenlinks, Femke Halsema. Daarvoor is de prijs toegekend aan onder andere Sybilla Dekker, Aart-Jan de Geus en Paul Cliteur.


* * *

De prijs zal aan de heer Zalm worden uitgereikt om 19.00 uur in het Algemeen Secretariaat van de JOVD (Herengracht 38a, Den Haag). Indien u hierbij aanwezig wilt zijn kunt u contact opnemen met onderstaanden.