Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Kans op ongeval bij vliegmaatschappij zwarte lijst groter

Veilig jaar voor Nederlandse luchtvaart

Voorlopige cijfers van het afgelopen jaar laten zien dat er wereldwijd 86 ongevallen met commerciële vliegtuigen zwaarder dan 5,5 ton plaatsvonden. Opvallend was dat er bij dit aantal ongevallen 12 luchtvaartmaatschappijen betrokken waren die op de zwarte lijst van de EU staan. Dit blijkt uit de database analyse van het nieuwe 'NLR Air Transport Safety Institute'.

Gegevens uit 2006 laten bovendien zien dat er maar 8 operators uit de EU betrokken waren bij de vliegongevallen. Geen van de EU operators was betrokken bij een fataal ongeval. Ook voor de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen was 2006 wederom een veilig jaar. De luchtvaartmaatschappijen die nu op de zwarte lijst staan van de EU nemen circa 0,3 % van het totale luchtverkeer van 2006 voor hun rekening maar zijn betrokken bij 14% van de ongevallen. De kans dat een luchtvaartmaatschappij die op de zwarte lijst van de EU staat bij een ernstig ongeval betrokken raakt is meer dan 50 keer hoger dan voor alle andere luchtvaartmaatschappijen. In vergelijking tot luchtvaartmaatschappijen uit de EU is deze kans zelfs meer dan 100 keer hoger.

Michel Piers, Director van het NLR Air Transport Safety Institute: "Alhoewel het hoge veiligheidsniveau van de luchtvaart onbetwist is, laten de cijfers van 2006 duidelijk zien dat de zwarte lijst er niet voor niets is. Doordat de zwarte lijst openbaar is worden de 'zwakke broeders' middels marktdruk aangemoedigd om orde op zaken te stellen. Als Air Transport Safety Institute doen wij voortdurend onderzoek naar de oorzaken van ongevallen en de belangrijkste veiligheidsrisico's in de luchtvaart. De bevindingen worden gebruikt om de veiligheid waar mogelijk en nodig verder te verbeteren."

Over het NLR Air Transport Safety Institute:

Het NLR Air Transport Safety Institute maakt deel uit van het

Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR). Belangrijkste taken van het instituut zijn het verder verbeteren van de veiligheid van het vliegverkeer, en het mogelijk maken van groei binnen veiligheidsgrenzen. NLR-ATSI draagt op basis van onderzoek en analyses oplossingen aan die efficiënter en veiliger vliegen mogelijk maken. De internationale klantenkring van NLR-ATSI bestaat o.a. uit luchthavens, luchtverkeersleiding, overheden, regelgevers en toezichthouders. Het instituut kenmerkt zich door een integrale aanpak van het veiligheidsvraagstuk. Het sluit direct aan bij de multidisciplinaire werkwijze van het NLR, waar het is ondergebracht. Daardoor kan het optimaal gebruik maken van de hoogwaardige kennis en faciliteiten van het NLR. Het NLR heeft al veel opdrachten uitgevoerd op het gebied van veilig vliegverkeer, zoals het in kaart brengen van het safety management van de luchtvaartspelers in Zwitserland en het vaststellen van de veiligheid van nieuwe vliegprocedures voor vliegvelden als Schiphol, Zürich en Reykjavik.

www.nlr-atsi.com

-------------------------------------------------

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jolanda van Santen,

E: vansanten@nlr.nl, T: 020-5113066/ 06-51549200