Gemeente Lelystad

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Horselenberg 4 januari

De nieuwjaarstoespraak die burgemeester Horselenberg heeft gehouden tijdens de nieuwjaarsreceptie van 4 januari in het stadhuis is hier in zijn geheel terug te lezen.

40 jaar geleden

Het is dit jaar veertig jaar geleden dat de eerste inwoners hun nieuwe woning betrokken. Archieffotos bewijzen dat in de Zuiderzeewijk aan de Marderhoek de officiële sleuteloverhandiging plaatsvond. Stelt u zich eens voor dat u vandaag de dag naar een gebied verhuist dat nog helemaal ontwikkeld moet worden. Voorzieningen ontbreken, er is nog maar een zeer beperkt aantal winkels, er zijn noodscholen, een klein aantal woningen, een hulppostkantoor en de kerkdienst wordt gehouden in de directiekeet van een van de aannemers.

Het zijn voor onze stad juist die inwoners geweest die met enthousiasme begonnen aan een nieuwe uitdaging. Natuurlijk, twijfel was er ook. Door het ontbreken van voorzieningen was er veel op eigen initiatief mogelijk. Dat deed de twijfel verdwijnen.

Voorzieningen

Zoals een inwoner mij onlangs vertelde dat sommigen vonden dat er een atletiekbaan moest komen. In samenwerking met de toenmalige Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders kwam die er ook. Dat was het begin van de atletiekvereniging Spirit. Op die wijze heeft het verenigingsleven vorm gekregen. Een inwoner werd gevraagd of hij van schaken hield, maar zijn enthousiasme was niet erg groot. Jammer voor hem, want het werd tijd dat er een schaakclub kwam en hij moest de schaakclub wel oprichten. Overigens heeft hij zelf nog jaren geschaakt. Zo kwam er een voetbalclub, een sjoelclub, een hockeyclub enz.

Pioniers

Wij zijn deze inwoners van het eerste uur of zoals ze vaak werden aangesproken met de eretitel pioniers veel dank verschuldigd. Met hun doorzettingsvermogen hebben zij de basis gelegd voor onze huidige Lelystadse samenleving en velen zijn met trots Lelystedeling gebleven. Een toch bijzondere tijd. Wat te denken van het ziekenvervoer. Broeder Rebel achter het stuur en met een eenvoudige zelf opgeknapte volkswagenbus met een patiënt op weg naar het ziekenhuis in Harderwijk.

Doorzetters

Zo kreeg het dorp in het zand vorm: de eerste bakker, de eerste postbode, de eerst tandarts, de eerste vroedvrouw, de eerste brandweercommandant, de eerste huisarts, de eerste slager en de eerste intocht van sint Nicolaas. Allemaal doorzetters en allemaal mensen die hun sporen in het toenmalige Lelystad hebben verdiend. Hetzelfde enthousiasme, hetzelfde doorzettingsvermogen zijn nu anno 2007 nog steeds een belangrijke factor in de ontwikkeling van onze stad. Factoren die er voor zorgen dat de ontwikkelingen zichtbaar niet alleen voor de inwoners maar juist zichtbaar in het hele land doorgaan.

Opvallende projecten

Wanneer we kijken naar de meest opvallende en aandacht vragende projecten dan denken we natuurlijk aan de nieuwbouw van het theater. Het komende voorjaar gaan de deuren open en u zult versteld staan. We denken aan de vergroting van de Bataviahaven, aan de unieke woningbouw met een boulevard rond die haven, we denken aan de aanleg van de Hanzelijn die Lelystad rechtstreeks verbindt met Kampen en Zwolle, we denken aan de oplevering van de architectonische hoogstandjes aan de Zilverparkkade, we denken aan de start van de bouw van een compleet nieuw stadsdeel Warande en we denken aan de procedures om te komen tot een verantwoorde uitbouw van Lelystad Airport.

Als je je dat allemaal realiseert, dan kan het niet anders of wij met zn allen beschikken nog steeds over een geweldige pioniersmentaliteit.

Vooruit kijken

Inmiddels zijn we veertig jaar verder. Lelystad is een echte stad geworden. En laten we eerlijk zijn: pionieren in een samenleving van enkele duizenden is toch net wat anders dan pionieren in een stad van bijna 73.000 inwoners. De stad heeft de wind tegen gehad. Voorbij. Niet meer achterom kijken. De stad heeft de wind mee gehad in een tijd dat de bomen tot in de hemel schenen te groeien, de tijd van de hoogconjunctuur. Voorbij. Niet meer achterom kijken. Het is nu tijd om de nieuwe projecten te verwezenlijken.

Met het oog voor schoonheid van de eigen omgeving, de weidsheid van het unieke polderlandschap. Een stad gebaseerd op de goede kwaliteit van het leven, een stad die de kracht en de diversiteit van het bedrijfsleven in zich heeft. Een stad die waarde toekent aan respect tussen de inwoners en de jonge tradities van het gebied. Een stad die mensen uitnodigt om de puurheid te ontdekken.

Concurrentie

Onze economie moet blijven groeien en onze inspanningen moeten eenduidig zijn. De concurrentie met andere steden is groot. Factoren zoals de ligging van de bedrijfsterreinen centraal in Nederland het voorzieningenniveau en de arbeidsmoraal spelen een grote rol voor het bedrijfsleven. De vraag of we dat willen, doet er niet toe. We zullen moeten. Die instelling geeft ons kansen.

Het verheugt ons dan ook, dat we in het opinieweekblad Elsevier bij de top 20 van de economische toplocaties horen. En wel te verstaan van de 48ste plaats naar de 16e plaats. Dit geeft aan, welke kwaliteiten Lelystad te bieden heeft.

Werkgelegenheid

Een belangrijke factor is de ligging van Lelystad. Het is van belang, dat de Kamer van Koophandel en de provinciehoofdstad samen optrekken en nieuwe bedrijven aan ons weten te binden. Ik ben van mening, dat de groei van de economie een belangrijke, sterke pijler is voor de sociale samenhang. Diversiteit van werkgelegenheid is van essentiële waarde met name ook voor diegene die nu nog geen perspectief op werk hebben. Een oud spreekwoord zegt: Waar geheid wordt, wordt gewerkt. Met andere woorden: door de grote projecten in onze stad wordt er een behoorlijke impuls aan de werkgelegenheid gegeven.

Aandachtspunten

Wij hebben een brief gestuurd aan de informateur en daarin de volgende aandachtspunten genoemd:

* Lelystad-Airport

* Snelle OV-verbinding tussen Schiphol, Amsterdam, Lelystad
* A6/A27

* Multifunctionele haven (Flevokust)

* De realisatie van de A23 tussen Alkmaar, via Lelystad naar Zwolle
* Omgeving Markerwaarddijk en de Oostvaardersdijk
* In de omgeving van Lelystad kan ruimte gevonden worden voor de recreatie voor de randstedeling

Stedelijke economie

Hoewel wij, zoals gezegd, de ingezette koers volledig onderschrijven, kunnen wij onze ogen niet sluiten voor de negatieve effecten die de realisatie van de dubbelstad ongetwijfeld ook zal hebben, in het bijzonder op de ontwikkeling van onze stedelijke economie. Reeds nu ervaren wij de sterk aanzuigende werking die Almere uitoefent op verschillende (semi-overheids)instellingen, waardoor een belangrijk deel van onze werkgelegenheid onder druk komt te staan. Reden temeer om de kansen te grijpen die Lelystad biedt om de internationale concurrentiepositie van ons land en de ontwikkeling van de Noordvleugel te versterken.

Dames en heren, Lelystad is het waard om in te investeren. Zo gaan we 2007 in. Een nieuw jaar. We houden van Lelystad en haar inwoners en dat zullen we uitdragen. Ik wens u allen, namens het gemeentebestuur, in uw persoonlijk leven gezondheid en warmte toe en in uw zakelijke ondernemingen voorspoed en succes.

Burgemeester M. Horselenberg

---