Politie Twente

Persbericht

5 januari 2007

Vier ton subsidie aanpak jeugdcriminaliteit

POLITIE TWENTE KIEST VOOR JEUGD

Politie Twente heeft voor haar beleid in 2007 'jeugd' als speerpunt gekozen. Door prioriteit te geven aan jeugd wil het korps jeugdoverlast en -criminaliteit aanpakken. Dit omdat onder andere alcoholgebruik onder jeugd, met alle gevolgen van dien, een stevig maatschappelijk probleem aan het worden is. Verminderen van administratieve belasting, bevorderen van ketensamenwerking en preventie zijn de instrumenten die de politie Twente wil inzetten. Maar de aanpak van jeugdoverlast en -criminaliteit vereist ook intensieve samenwerking en afstemming met de ketenpartners. De partners moeten volgens de politie op dit punt structureel 'in verbinding' blijven. Bovendien vindt de politie Twente dat ouders nu echt hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Vier ton subsidie

Om het speerpunt concreet te maken heeft politie Twente van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een subsidie toegekend gekregen van E 400.000,-. Dit bedrag gaat het korps gebruiken voor verminderen van administratieve belasting, bevorderen van ketensamenwerking en preventie.

Stevig maatschappelijk probleem

Begin 2005 ontwikkelden het korps, alle gemeenten in Twente en het Openbaar Ministerie samen een toekomstvisie voor de politie: 'Balans in veiligheid, veiligheid in balans'. Een van de kenmerken van de nieuwe visie is dat politie Twente met wijk- en dorpsgericht werken dicht bij de mensen blijft opereren. Concreet heeft de nieuwe visie ook geresulteerd in veranderde werkwijzen rond huiselijk geweld, psychiatrische patiënten en sturen op lokale problemen (met onder andere wijkscans). De aanpak van jeugdcriminaliteit staat nu voor 2007 op de gezamenlijke agenda. Dit en het feit dat jeugdproblematiek een stevig maatschappelijk probleem begint te worden is voor het korps de aanleiding geweest om de subsidie in te zetten voor jeugd.

Met de toegekende subsidie wordt onder andere de gehele huidige afhandeling bij de politie in beeld gebracht en beter ingericht. Voor een integrale aanpak is het noodzakelijk dat de politie intern de zaken goed voor elkaar heeft. Een van de grootste knelpunten is de overmatige administratieve belasting van agenten. Om meer aandacht te kunnen besteden aan de jeugdproblematiek moet 'blauw' vaker de straat op. Daarnaast worden nog steeds veel gegevens dubbel of driedubbel verzameld door de verschillende organisaties. Dit alles moet uiteindelijk leiden tot een betere en snellere manier van werken.



Politie Twente