Politie Twente

Persbericht politie Twente

5 januari 2007

Twente weer een stuk veiliger

Politie Twente boekt stevige resultaten

De politie Twente heeft in 2006 zeer stevige resultaten geboekt. Uit de eerste cijfers van het korps blijkt dat het aantal misdrijven bijna op alle fronten sterk is gedaald. Het aantal misdrijven is van 37705 in 2005 naar 35185 in 2006 gedaald: dit is een afname van 7 procent. Het ophelderings- percentage van het korps is in 2006 van 20,6 in 2005 naar 22,0 procent opgekrikt. Hiermee is het korps Twente ook in 2006 gelukt om Twente veiliger te maken.

De positieve resultaten zijn het gevolg van de intensieve samenwerking van de politie met de Twentse bevolking, de ketenpartners en de sterke informatiepositie van het korps in de wijken, binnensteden en dorpen. Ook de 'korte-klap-aanpak' (kort onderzoek met meer agenten) en het 'lik op stuk beleid' (sneller en strenger bestraffen) hebben een behoorlijke bijdrage aan de resultaten geleverd.

Dalers

De eerste cijfers van de politie Twente laten een daling zien op het gebied van woninginbraken, voertuigcriminaliteit, auto-inbraken, zakkenrollen, zedenmisdrijven, moord en doodslag, geweld op publieke plaatsen, berovingen, overvallen en vernielingen.

. Het aantal woninginbraken is in 2006 met ruim 12 procent gedaald: van 1804 inbraken in 2005 naar 1588 naar 2006. Dit lijkt het gevolg te zijn van preventie en repressie (veelplegeraanpak) die het korps met onder andere Woning Inbraken Teams hanteert.
. Spectaculair is de afname van voertuigcriminaliteit. In 2005 had Twente te maken met 329 gestolen personen auto's, bedrijfsauto's, vrachtwagens en aanhangers: in 2006 is dat bijna gehalveerd naar 179. Conform het landelijke beeld is momenteel een tendens waarneembaar waarbij (na een woninginbraak) steeds vaker duurdere auto's worden gestolen. Ook worden vaker vrachtauto's met opleggers met lading gestolen.
. Ook het aantal auto-inbraken is behoorlijk afgenomen: ten opzicht van 2005 zijn in Twente 19 procent minder auto-inbraken geregistreerd (van 3746 naar 3025).
. De politie Twente heeft in 2006 ruim 28.226 aangiftes opgenomen. In 2005 waren dat er 30.273. Dit is een daling van 7 procent. Tegelijk is het aantal aangiftes via internet toegenomen. Met een stijging van 17 procent hebben de Twentse burgers 4.603 keer gebruik gemaakt van de mogelijkheid om via politie.nl/twente een aangifte te doen. Dit betekent dat steeds meer Twentenaren de weg naar internetaangifte weten te vinden.
. In Twente schommelt het aantal 'moorden/doodslagen/doodslagen door schuld' meestal rond de 6. In 2006 was dit 3.
. Het aantal berovingen, waaronder tasjesroof, is met 8 procent verminderd: absoluut gaat het om een daling van 104 naar 96.
. Het aantal gewapende overvallen is in 2006 ruim onder het Twentse gemiddelde (plusminus 40 per jaar) gezakt: namelijk 26. Dit is daling van maar liefst 37 procent.
. Het aantal zakkenrollen is fors teruggedrongen: namelijk met 30 procent (van 414 naar 289). Vermoedelijk hebben zaken zoals beveiligingsmaatregelen van ondernemers en gerichte en zichtbare politie-inzet in de binnensteden een grote rol gespeeld.
. Geweld op publieke plaatsen is het afgelopen jaar met 4 procent afgenomen naar 2102 incidenten. Deze afname is vermoedelijk veroorzaakt door gerichte surveillance van de politie onder andere tijdens uitgaanstijdstippen. Ook gelabelde capaciteit voor horeca, verbeterde contacten met horecabranche en preventieve werking van cameratoezicht hebben hier vermoedelijk aan bijgedragen.
. Het geweld tegen de politie is met 20 procent afgenomen tot 482 overtredingen in 2006. Waarschijnlijk werpt het zero-tolarance-beleid, waarbij zonder pardon hard wordt opgetreden, haar vruchten af.
. In 2005 waren er 501 zedenmisdrijven. In 2006 is dit teruggelopen naar 472, een daling van 11 procent.
. Het aantal vernielingen is het afgelopen jaar licht afgenomen: namelijk met 2 procent van 6265 naar 6166.

Stijgers

. Het aantal verkeersongevallen is het afgelopen jaar stabiel gebleven: namelijk rond 10.600 incidenten. Daarentegen waren er in 2006 helaas 37 doden te betreuren. Ten opzichte van 2005 zijn er 5 mensen meer om het leven gekomen. Gemiddeld telt Twente jaarlijks tussen de 30 en 40 verkeersdoden.
. Openlijke geweldpleging tegen personen is het afgelopen jaar met 20 procent is gestegen. In 2005 hadden 143 mensen in Twente te maken met openlijke geweldpleging, het afgelopen jaar is dit gestegen naar 172. Vermoedelijk heeft de toename te maken met de wetswijziging inzake mededaderschap.
. In 2006 heeft de politie Twente 4 procent meer aangiftes met betrekking tot huiselijk geweld gekregen: was 694, nu 710 aangiftes. Deze toename is te danken aan de belangstelling en verscherpte aandacht voor dit thema. Aangiftebereidheid met betrekking tot huiselijk geweld is door de politie bewsut bevorderd. Dit om meer inzicht in het problematiek te krijgen. Tegenover stijging van het aantal aangiftes heeft de politie te maken gehad met 3 procent minder slachtoffers. Waarschijnlijk heeft dit te maken met vroegtijdig doen van aangiftes, waardoor betrokken instanties op tijd hebben kunnen ingrijpen. Voor eergerelateerd geweld is er nu in Twente een vaste contactpersoon aangesteld, die op verzoek van de politieafdelingen een eerste screening doet om vast te stellen of het een eergerelateerde geweld betreft. Tevens wordt in 2007 de Wet op het tijdelijk huisverbod ingevoerd. Alle operationele leidinggevenden worden getraind om met het nieuwe risico-taxatie-instrument te werken.
. Het aantal meldingen met betrekking tot jeugdoverlast is dit jaar met 8 procent toegenomen. In 2005 registreerde de politie 1443 meldingen, dit is in 2006 gestegen naar 1560.

Rechercheonderzoeken
Naast dagelijkse rechercheonderzoeken heeft het korps zich het afgelopen jaar bezig gehouden met een aantal complexere onderzoeken.

. Zo draaide een rechercheteam een grootschalig drugsonderzoek rond Antillianen in verband met invoer van cocaïne uit Curaçao. Twee van de verdachten zijn een broer en zus woonachtig in Hengelo. De man is inmiddels veroordeeld voor onder meer verkoop van cocaïne in Hengelo, witwassen van geld en deelname aan de criminele organisatie. De hoofdverdachte, een 38 jarige inwoner van Curaçao, is hier veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar voor meerdere cocaïne transporten en het leiding geven aan een criminele organisatie. Aan vijf andere toonaangevende verdachten zijn verder gevangenisstraffen opgelegd tussen 4 en 7 jaar.
. In een ander onderzoek stuitte de politie op mensenhandel, waarbij 7 verdachten werden aangehouden. Er waren 10 slachtoffers die door deze verdachten werden uitgebuit voor prostitutie. Vijf andere verdachten werden in deze zaak aangehouden voor drugshandel en/of verkrachting. Er is een geldbedrag van ongeveer E 30.000 in beslaggenomen.
. Ook bleek afgelopen jaar dat vermoedelijk meerdere personen zich in een crimineel samenwerkingsverband bezig hielden met de handel en uitvoer van verdovende middelen naar Duitsland. Met Duitse collega's werd vanaf eind 2005 samengewerkt om de criminele groepering in beeld te brengen. Gedurende het onderzoek zijn in Duitsland en Belgie een vijf koeriers met verdovende middelen op heterdaad aangehouden. Inmiddels zijn de verdachten veroordeeld, variërend van 3 tot 4,5 jaar. In totaal zijn in deze zaak 15 verdachten aangehouden en is de drugslijn geëlimineerd.
. Het afgelopen jaar hebben er meerdere hypotheekfraude zaken gespeeld. Kern hiervan is dat financiële instellingen zijn opgelicht. Een aantal criminelen die geen of onvoldoende inkomsten hebben, hebben valse werkgeversverklaringen opgemaakt en valse taxaties uitgevoerd. Het ging om zeer grote bedragen. Mede naar aanleiding van afspraken met diverse banken zal het niet alleen bij een aangifte blijven, maar zal de bank ook gaan optreden. Dit houd in dat de hypotheken niet bindend worden verklaard en dat de banken verstrekte hypotheken terug gaan vorderen en de huizen gaan verkopen.

Aangeleverde verdachten

In het kader van prestatieconvenant 2006 heeft het korps 7841 verdachten aan het OM aangeleverd. Ten opzichte van 2005 is dit een stijging van 117 verdachten. Hiermee heeft Twente een bijdrage geleverd aan de versterking van criminaliteitsbestrijding. De directere sturing, het verbeteren van het proces en de verbreding van de aangiftemogelijkheden hebben de afgelopen jaren wel een stijging in het aantal aangehouden verdachten tot stand gebracht. Helaas was dit niet genoeg om de norm uit het regionale convenant te halen. Nog meer sturing op dit aspect alleen zou ten koste gaan van o.a. het wijkgerichte werken, een keuze die in Twente niet gemaakt is in de nota Balans in Veiligheid. Energie steken in het voorkomen van misdrijven wordt in Twente uitermate belangrijk gevonden. Het niet behalen van de norm is overigens bij vele korpsen in Nederland een probleem.

In het prestatieconvenant voor 2006 zijn naast operationele onderwerpen ook afspraken gemaakt over tevredenheid van het laatste contact en politie in de buurt. De resultaten van de politie Twente voor 2006 zijn ronduit goed:
. Op het gebied van tevredenheid over het laatste contact beoordeelt 68.9 procent van de Twentenaren dit contact als (zeer) tevreden. Ten opzichte van 2005 is dit een stijging van 3,3 procent. Met deze score ligt Twente 5,5 procent boven het landelijke gemiddelde.
. Ook de beschikbaarheid van de politie Twente in de buurten is in 2006 fors gestegen: namelijk van 5,2 naar 6,0. De politie Twente heeft de streefwaarde (5,5 in 2007) met 0,5 gepasseerd. Op dit terrein scoort Twente de hoogste waarde in Nederland. Landelijk is de score gemiddeld 5,0. Ook het optreden van de Twentse agenten is in de woonbuurten zeer hoog gewaardeerd. Tot slot heeft Twente voor haar functioneren in de buurt een rapportcijfer van 7.1 behaald. Dit is de hoogste score die ooit in Nederland is neergezet.
De politie Twente concludeert dat haar beleid en keuze voor wijk- en dorpgericht werken in de praktijk zeer goed blijkt te werken en door de bewoners bijzonder wordt gewaardeerd.

Politie Innovatie Prijs 2006

In 2006 is een Twents idee voor het initiatief 'Landelijke Deskundigheidsmakelaar (LDM)' beloond met de Politie Innovatie Prijs 2005. De LDM verwerkt verzoeken van rechercheteams uit heel het land die externe deskundigheid nodig hebben. Deze aanpak bespaart rechercheteams tijd, capaciteit en geld, terwijl de kwaliteit van het onderzoek omhoog gaat. Bovendien is met deze aanpak een verbinding tussen politie en wetenschap gerealiseerd die er voor zorgt dat nieuwe kennis binnen de politie beschikbaar komt. Ook het Project Intelligent Landelijk Ontsluiten was genomineerd. Dankzij dit project van de 9 noordelijke en oostelijke politieregio's is het mogelijk alle bedrijfssystemen direct te bevragen op opsporingsinformatie. Wat het opsporingsproces versnelt en vergemakkelijkt.

Resultaten politie Twente in 2006 op een rij
| Resultaatgebieden           |2005  |2006  |Stijging /  |
|                             |      |      |Daling      |
|.          Meldingen         |50.829|51.971|2%          |
|.          Misdrijven        |37.705|35.185|-7%         |
|.          Aangiftes         |30.273|28.226|-7%         |
|                  waarvan    |3.929 |4.603 |17%         |
|internetaangifte:            |      |      |            |
| Aantal misdrijven:          |      |      |            |
|.                            |20,6% |22,0% |            |
|Ophelderingspercentage       |      |      |            |
|.          Woninginbraken    |1.804 |1.588 |-12%        |
|.          Autodiefstallen   |329   |179   |-46%        |
|.          Auto-inbraken     |3.746 |3.025 |-19%        |
|.          Zakkenrollen      |414   |289   |-30%        |
|.          Verkeersongevallen|10.583|10.627|0%          |
|.          Verkeersdoden     |32    |37    |16%         |
|.          Zedenmisdrijven   |531   |472   |-11%        |
|.                            |6     |3     |-50%        |
|Moord/doodslag/dood door     |      |      |            |
|schuld                       |      |      |            |
|.          Geweld op publieke|2.182 |2.102 |-4%         |
|plaatsen                     |      |      |            |
|.          Openlijk geweld   |143   |172   |20%         |
|tegen personen               |      |      |            |
|.          Berovingen        |104   |96    |-8%         |
|.          Overvallen        |41    |26    |-37%        |
|.          Vernielingen      |6.265 |6.166 |-2%         |
|.          Jeugdoverlast     |1.443 |1.560 |8%          |
|(meldingen)                  |      |      |            |
|.          Geweld tegen      |581   |482   |-20%        |
|politie                      |      |      |            |
|.         Huiselijk geweld   |      |      |            |
|  - aangifte                 |685   |710   |4%          |
|  - melding                  |1.171 |1.140 |-3%         |
|  - slachtoffer              |1.087 |1.053 |-3%         |