Oplossing nabij voor Ethiopië?


Simulatie van een Verenigde Naties-conferentie: UN International Student Conference of Amsterdam (UNISCA)

AMSTERDAM, 20070103 -- Topstudenten uit de hele wereld debatteren onder andere over de kwestie Darfur tijdens de United Nations International Student Conference of Amsterdam (UNISCA), een simulatie van een Verenigde Naties-conferentie. Is de oplossing voor Ethiopië nabij? Deze en andere vragen rond actuele wereldthema's staan centraal tijdens UNISCA. Jonge academici werken op die manier samen aan de politieke toekomst van de VN. Gastsprekers tijdens de conferentie zijn onder andere Joris Voorhoeve en Victor Deconinck. UNISCA 2006-2007 vindt plaats van vrijdag 5 tot en met 11 januari in de Amsterdam RAI.

Meer dan tweehonderd topstudenten - afkomstig van universiteiten uit onder andere de Verenigde Staten, Turkije, Azerbeidjaan, Ghana, Finland, Australië, Oekraïne, Rusland, en natuurlijk Nederland - discussiëren over thema's als Peace & Security, Global Crime, Sustainable Development, Cultural Diversity en International Course of Justice.

UNISCA 2006-2007 wordt op vrijdag 5 januari officieel door prof. dr. ir. Joris Voorhoeve (voormalig minister van Defensie). In zijn bijdrage gaat Voorhoeve in op het onderwerp peacebuilding. De tweede spreker is Ludolf van Hasselt (directeur van de Nederlandse Vertegenwoordiging van de Europese Commissie). Hij houdt een toespraak over de relatie tussen de Europese Unie en de VN. Eén van deze onderwerpen staat centraal tijdens een Ronde Tafelgesprek met onder andere voormalig NOS-hoofdredacteur Nico Haasbroek. De discussie wordt geleid door Victor Deconinck, onder meer bekend van Studio Sport, NOVA en Twee Vandaag.

Tijdens UNISCA discussiëren de deelnemende studenten vanuit het politieke perspectief van het te vertegenwoordigen land en proberen zij creatieve oplossingen aan te dragen voor actuele problemen op de VN-agenda. Hoe kan de VN bijvoorbeeld het vredesproces in Darfur bevorderen, zouden ontwikkelingslanden een generaal pardon moeten krijgen inzake hun schulden, en moet er anders worden gekeken naar de Washington Consensus? Prominente gastsprekers - onder wie prof. dr. Willem van Genugten (voorzitter van de permanente commissie Mensenrechten van de Adviesraad Internationale vraagstukken en co-auteur van het boek The United Nations of the Future;Globalization with a Human Face) en dr. Godfried van Benthem van den Berg (lid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie) - zullen een aantal onderwerpen nader belichten.

UNISCA viert dit jaar haar jubileum. Tien jaar geleden is UNISCA mede opgericht door Rindert de Groot (bedenker Coolpolitics). Sinsdien staat UNISCA garant voor VN-gerelateerde debatten op academisch topniveau. UNISCA is een initiatief van studenten van de Universiteit van Amsterdam.

De voertaal tijdens de conferentie is Engels. Voor meer informatie en het programma: www.unisca.org.





UNISCA - W van Bockel