Ingezonden persbericht


Buitenhof

Europa: prioriteit of punthoofd?

zondag 7 januari 2007 12:10 Ned 1
maandag 8 januari 2007 10:20 Ned 2 (Herhaling)

Duitsland is sinds 1 januari voorzitter van de EU. In Nederland was de EU geen thema in de verkiezingscampagnes. In Buitenhof deze week de Duitse staatssecretaris Peter Altmaier over de plannen van het Duitse leiderschap en de positie van Nederland in Europa. Aansluitend een discussie over de toekomst van Nederland in Europa en hoe die in het regeerakkoord moet komen. Verder een gesprek met de nieuwe CPB-voorzitter Coen Teulings.
- Europa: prioriteit of punthoofd?
Sinds een week is Duitsland voorzitter van de Europese Unie. In Buitenhof de Duitse staatssecretaris Peter Altmaier (CDU) over de nieuwe plannen van het Duitse leiderschap, de toekomst van het Europese grondwettelijke verdrag en de precaire positie van Nederland in Europa. Welke handreiking kan de Duitse regering na ons 'nee' nog aan Nederland bieden en wat verwacht Altmaier nu van de Nederlandse politiek?


- Aansluitend een discussie over Europa en de formatie. In de verkiezingscampagne vormde de EU uit angst voor de kiezer geen thema. Een groot deel van de Nederlandse bevolking staat niet te popelen om de banden met Europa verder halen. Maar kunnen PvdA, CDA en ChristenUnie Europa nu wel links laten liggen? En zo niet, wat moet er dan in het regeerakkoord komen? Te gast René van der Linden (senator van het CDA en voorzitter van de Parlementaire Assemblée van de Raad van Europa), Jos de Beus (politicoloog UvA) en Mendeltje van Keulen (Instituut Clingendael) over de problematische toekomst van Nederland in Europa.


- Het Centraal Planbureau en de politiek: balanceren tussen advies en analyse. Economisch gaat het Nederland voor de wind de komende twee jaar. Het nieuwe kabinet lijkt een zonnige start te kunnen gaan maken. Maar schijn bedriegt. In Buitenhof de nieuwe directeur van het Centraal Planbureau Coen Teulings over hoe moeizaam regeren is in tijden van voorspoed.


- Mijn idee is in handen van SP Tweede Kamerlid Emile Roemer