Politie Zaanstreek-waterland

Nieuwsberichten zondag 7 januari 2007

Zaanstreek-Waterland, 07-01-2007

Mislukte gewapende overval op restaurant

Purmerend, zaterdag 6 januari, 21:26 uur

De politie is op zoek naar getuigen van een mislukte gewapende overval op het Chinese restaurant 'New Shanghai Corner' aan het John F. Kennedyplein in Purmerend. Rond 21:25 kwamen twee mannen via de afhaalingang aan de rechterzijkant van het restaurant binnen. Bij de balie eiste een van mannen geld, terwijl de andere man een vuurwapen richtte op de twee vrouwen achter de balie. Toen de ene vrouw in het Chinees tegen de andere vrouw sprak, draaiden beide mannen zich om en verlieten het pand. Zij sloegen linksaf en liepen over het parkeerterrein in de richting van de Mercuriusflat. Andere medewerkers van het restaurant hebben nog geprobeerd de mannen te vinden, maar tevergeefs. Een van de vrouwen had tijdens de overval de alarmknop ingedrukt, en nadat de mannen weg waren is ook het alarmnummer 112 gebeld. De politie heeft de verklaring afgenomen van de aanwezige restaurantbezoekers, de omgeving afgezocht, sporenonderzoek verricht en een buurtonderzoek gehouden.

Het signalement van de daders luidt als volgt: twee negroïde mannen, vermoedelijk tussen de 25 en 30 jaar oud. De man die geld eiste, sprak Nederlands met een Surinaams accent en is tussen de 1.80 en 1.85 meter lang; de andere man is tussen de 1.75 en de 1.80 meter lang. Beide mannen waren donker gekleed, met een zwarte jas met omhooggeslagen capuchon met daaronder een bivakmuts, en wollen handschoenen.

De politie verzoekt getuigen om contact op te nemen met de Centrale Recherche via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Brievenbussen opgeblazen

Purmerend, zaterdag 6 januari, 00:08 uur

Op de Overlanderstraat is in de nacht van vrijdag op zaterdag met vuurwerk een brievenbus opgeblazen, waardoor de gehele brievenbusunit in het portiek terechtkwam. Metalen deksels lagen verspreid in de portiek en de ruiten waren kapot. Verder is een deel van de brievenbus ongeveer 12 meter verderop door de portierruit van een geparkeerde Ford Escort gegaan en op de hoedenplank beland.

De politie verzoekt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844.

Drie jongens aangehouden voor vernielingen schoolgebouw

Krommenie, 7 januari, 00:27 uur

In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie twee 19-jarige jongens uit Krommenie en Wormerveer en één 18-jarige jongen uit Krommenie aangehouden die in een schoolgebouw aan de Fortuinlaan in Krommenie vernielingen hadden aangericht. De politie ging ter plaatse na een inbraakmelding en omsingelde het gebouw. Toen de jongens naar buiten kwamen hebben agenten de jongens geboeid en overgebracht naar het politiebureau. Bij het fouilleren bleek dat een van de jongens een schaar en een striptang uit de school had weggenomen. Een van de jongens bekende dat twee van hen twee weken geleden ook in dezelfde school hadden ingebroken en vernielingen hadden gepleegd.

Aanhouding in dansgelegenheid

Volendam, 7 januari, 01:01 uur

De politie heeft een 18-jarige jongeman in een dansgelegenheid in Volendam aangehouden op verdenking van mishandeling. Beveiligingspersoneel had de politie gewaarschuwd omdat de verdachte een kopstoot aan een beveiligingsmedewerker had gegeven. De jongeman verzette zich tegen de aanhouding omdat hij net één dag vrij was uit de gevangenis waar hij had vastgezeten voor twee autodiefstallen en niet weer met de politie in aanraking mocht komen. Nadat vrienden van de jongen zich met de aanhouding begonnen te bemoeien, zijn de verdachte handboeien omgedaan. Hij is vervolgens meegenomen naar het politiebureau.

Dam in Zaandam schoongeveegd

Zaandam, 7 januari, 04:47 uur

Na een in eerste instantie rustige horecanacht, heeft de politie in de vroege uurtjes van de zondagochtend de Dam in Zaandam ontruimd in verband met diverse opstootjes en vechtpartijen. De incidenten vonden vermoedelijk plaats door alcoholgebruik en het samenkomen van grote groepen rond de eethuisjes op de Dam na de sluiting van andere horecagelegenheden om 04:00 uur. Om een einde te maken aan de oplopende spanning en de steeds verder toenemende agressie tussen het aanwezige uitgaanspubliek besloot de politie de eethuisjes te sluiten en het Damgebied te ontruimen. Hierbij werd ook een diensthond ingezet.

Tijdens de ontruiming zijn drie jongemannen aangehouden na het beledigen van de politie, het niet willen vertrekken of het plegen van verzet tijdens de aanhouding. De drie jongens een 18-jarige en een 19-jarige uit Zaandam en een 18-jarige uit Assendelft hoorden bij een groep van acht personen die zich zeer recalcitrant gedroegen en onder invloed waren. De drie jongemannen zijn geboeid afgevoerd en ingesloten op het politiebureau.