Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Vrijwilligersproject van SAMAH genomineerd door Oranje Fonds voor Appeltje van Oranje

Bunnik, januari 2006. Het Oranje Fonds heeft het maatjesproject Mix & Match maatjesproject van SAMAH - belangenorganisatie voor jonge asielzoekers - genomineerd voor een Appeltje van Oranje 2007. Deze jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds wordt toegekend aan initiatieven op het terrein van maatschappelijk welzijn en sociale cohesie en half mei uitgereikt door Z.K.H. Prins Willem-Alexander op Paleis Noordeinde. Komend jaar is het thema 'De beste maatjes'. Het zijn projecten waarbij 1-op-1 een vrijwilliger in contact staat met een persoon die een mentor, coach of maatje nodig heeft.

Eén van de tien genomineerde maatjesprojecten is Mix & Match van SAMAH. Deze stichting werkt samen met Humanitas en is de landelijke organisatie in Nederland die zich specifiek richt op alleenstaande jonge asielzoekers tussen de 15-25 jaar. Sommigen zijn nog in hun procedure, anderen zijn afgewezen en een aantal heeft een verblijfsvergunning. Ondanks politieke statistieken zijn er nog steeds duizenden jonge asielzoekers in Nederland, van wie een deel op straat leeft. Zij mogen niet naar school en maar zeer beperkt of niet werken. Omdat veel van hen ook geen familie in Nederland hebben en soms een aantal keer verhuizen, hebben zij nauwelijks sociale contacten. Via het Mix & Match maatjesproject kunnen zij het land beter leren kennen en ook de taal leren en oefenen met iemand. Ze hebben behoefte aan vriendschap. De jonge vrijwilligers nemen ama's mee naar hun eigen sociale netwerk waardoor ze steeds meer uit hun isolement komen.

Mix en Match stimuleert jongereninitiatieven door jonge asielzoekers o.a. op het terrein van kunst en cultuur, multimedia, sport, peereducation en meningsvorming. De jongeren krijgen hiermee de mogelijkheid zich verder te ontplooien en ontwikkelen.

De andere genomineerde maatjesprojecten zijn:

. De Link van Stichting Vluchtelingen en Nieuwkomers Zuid (Nijmegen) voor nieuwkomers
. Maatjesproject van Stichting Vitalis (Den Haag) voor kinderen
. Roze Maatjes van Schorer Stichting (Amsterdam) voor oudere homoseksuelen
. Praktische Thuishulp (Waalre) van MEE Zuidoost Brabant voor mensen met een verstandelijke beperking
. Home Start van Tandem Welzijn (Nijmegen) voor jonge gezinnen
. Nazorgtraject van Stichting Exodus Nederland (Leiden) voor ex-gedetineerden
. Vriendendienst van Stichting Vriendendiensten Midden Westelijk Utrecht (Zeist) voor mensen met een psychiatrische achtergrond
. Coaching voor risicojongeren van Stichting Welzijn Helmond voor middelbare scholieren
. Buddyzorg van Stichting De Regenboog Inloophuizen (Amsterdam) voor dak- en thuislozen

Ronald van der Giessen, directeur: Komend jaar wil het Oranje Fonds een extra impuls geven aan maatjesprojecten. Overal in Nederland zijn maatjesprojecten. Of je nu veel of weinig tijd hebt, hoog of laag opgeleid, er is altijd wel een project in de buurt waar je van grote waarde bent. De 10 genomineerde projecten voor een Appeltje van Oranje zijn hiervan mooie voorbeelden.

Het Oranje Fonds is het grootste fonds op sociaal gebied. Per jaar wordt ongeveer E 20 miljoen uitgekeerd aan welzijnsprojecten in Nederland, op de Nederlandse Antillen en op Aruba. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Fonds. De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan organisaties die zich binnen het werkterrein van het Oranje Fonds inzetten voor een leefbare samenleving en verbetering van de maatschappelijke samenhang tussen verschillende groepen. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje in de vorm van een appeltje van oranje, ontworpen en vervaardigd door Hare Majesteit de Koningin, en een geldbedrag van E 15.000.

Op 8 maart a.s. komen alle tien genomineerde projecten bijeen in de Rode Hoed te Amsterdam om ervaringen uit te wisselen.