European Union



MEMO/07/14

Brussel, 10 januari 2007

Energietechnologie moet leiden tot goedkopere hernieuwbare energiebronnen, grotere efficiëntie en een mondiale leidersrol voor het Europese bedrijfsleven

Technologie speelt een centrale rol in de verwezenlijking van de doelstellingen van het nieuwe energiebeleid voor Europa. Daarom zal de Commissie tussen 2007 en 2013 jaarlijks ongeveer 1 miljard euro investeren in onderzoek en innovatie op het gebied van energietechnologie. Technologie moet de kosten van duurzame energie doen afnemen, de efficiëntie van het energiegebruik vergroten en garanderen dat het Europese bedrijfsleven wereldwijd in de kopgroep zit. De Europese Unie streeft ernaar een voortrekkersrol te vervullen in het veranderen van de wijze waarop energie wordt geproduceerd, verspreid en gebruikt. Hiertoe zal de Commissie in 2007 haar eerste Europees strategisch plan voor energietechnologie opstellen, als onderdeel van het energiebeleid voor Europa.

De Europese Unie streeft drie hoofddoelen na met de ontwikkeling van haar energietechnologie: de kosten van duurzame energie verlagen, het efficiënte gebruik van energie aanmoedigen en het Europese bedrijfsleven een leidinggevende rol laten spelen op het gebied van koolstofarme technologieën. Hiermee worden onder meer hernieuwbare energiebronnen bedoeld, zoals windenergie, biobrandstoffen en zonne-energie, maar ook duurzame kolen- en gascentrales, waar aan vastlegging en opslag van CO wordt gedaan, en in een latere fase ook brandstofcellen, waterstof, geavanceerde kernsplitsing en kernfusie. Dit alles dient gepaard te gaan met beter gebruik van energie bij omzettingsprocessen, in gebouwen, in de industrie en in het vervoer.

De belangrijkste doelstelling van het voorgestelde Europees strategisch plan voor energietechnologie is de innovatie van energietechnologieën te versnellen en het Europese bedrijfsleven aan te moedigen om de bedreigingen op het gebied van klimaatverandering en continuïteit van de bevoorrading om te zetten in kansen voor de verbetering van de concurrentiekracht. Dit vergt een nieuwe, meer strategische aanpak die zorgt voor een optimale integratie van de Europese capaciteit voor het ontwikkelen, in de handel brengen en gebruiken van energietechnologie.

De Commissie is van mening dat de verhoogde budgetten voor onderzoek en innovatie op het vlak van energie voor de periode 2007-2013, zoals vastgesteld in het 7de kaderprogramma (+50%, van 574 tot 886 miljoen euro per jaar) en in het programma "Intelligente energie voor Europa" (+100%, van 50 tot 100 miljoen euro per jaar), een eerste stap in de goede richting zijn en dat de lidstaten en het bedrijfsleven minstens evenveel inspanningen moeten leveren.

Op basis van een grondige analyse van het huidige innovatiesysteem en een objectieve beoordeling van het potentieel van een brede portefeuille aan energietechnologieën zal de Commissie het eerste Europees strategisch plan voor energietechnologie ter goedkeuring voorleggen tijdens de voorjaarsbijeenkomst van de Europese Raad in 2007.