Ingezonden persbericht


Persbericht

Tilburg, 12 januari 2007

Promotieonderzoek Carola Mes

Richtlijnen voor verbetering van revalidatieprogramma's voor chronische pijn

Op 12 januari 2007 om 14.00 uur promoveert Carola Mes aan de Universiteit Twente op haar proefschrift Improving non-optimal results in chronic pain treatment: a tripartite approach. Daarin toont zij aan dat chronische-pijnpatiënten die pijn in het begin onderschatten, op den duur een toename van angst voor pijn en beweging, tot vermijding van activiteit, en uiteindelijk tot een toename van de pijnklachten kunnen ondervinden. De resultaten van het promotieonderzoek bieden duidelijke richtlijnen om de revalidatieprogramma's voor chronische pijn te verbeteren. Mes, die sinds 1 januari 2007 werkzaam is bij het PON Instituut voor advies, onderzoek en ontwikkeling in Noord-Brabant, Tilburg, was tot voor kort werkzaam bij Roessingh Research and Development te Enschede. Dit onderzoeksinstituut is gelieerd aan revalidatiecentrum Het Roessingh in Enschede.

De meeste revalidatieprogramma's voor chronische pijn vertonen geen optimale resultaten. Hoewel de pijn bij het merendeel van de patiënten na afloop van behandeling blijkt afgenomen, zijn er ook patiënten bij wie geen verandering merkbaar is of bij wie na behandeling zelfs achteruitgang is te zien. Wanneer bestaande revalidatieprogramma's niet worden verbeterd, zal deze zogenaamde variabiliteit in behandelresultaat blijven bestaan, zo stelt onderzoeker Carola Mes,

Effect pijnrevalidatieprogramma
In haar proefschrift toont Mes de variabiliteit aan van het pijnrevalidatieprogramma van Revalidatiecentrum Het Roessingh te Enschede. Hiertoe voerde zij een gecontroleerde studie uit naar het effect van dit programma, waarbij zij een groep behandelde chronische-pijnpatiënten vergeleek met een groep niet-behandelde pijnpatiënten. Hoewel een positief effect van het revalidatieprogramma werd aangetoond, met name de invloed van pijn op het dagelijks leven van patiënten, bleken er ook patiënten te zijn die niet of nauwelijks vooruitgang boekten. Mes zocht vervolgens op drie manieren naar een verklaring van dit niet-optimale behandelresultaat: 1) door te bepalen of deze variabiliteit verklaard kan worden op basis van verschillen tussen subgroepen van patiënten, 2) door de variabiliteit te relateren aan factoren in het behandelproces, en 3) door te onderzoeken of de variabiliteit toegeschreven kan worden aan onvolledige of onjuiste onderliggende theorie.

Reactie patiënt op respons
Carola Mes ontdekte dat de resultaten van het revalidatieprogramma onder meer afhangen van de manier waarop de patiënt op respons reageert. De ene patiënt reageert bijvoorbeeld goed op een omgeving die zich bezorgd opstelt, terwijl de ander meer baat heeft bij een omgeving die voor afleiding zorgt en zich minder richt op de pijnproblemen. Wanneer de behandelaar rekening houdt met deze verschillen, kan voor de individuele patiënt worden vastgesteld welk behandelprogramma het meest geschikt is en het beste resultaat zal geven.

Toename van angst
Om te bepalen of de variabiliteit toegeschreven kan worden aan onvolledige of onjuiste onderliggende theorie, onderzocht Mes in hoeverre het zogenaamde match-mismatchmodel (MM-model) van pijn een verklaring biedt voor het voortduren van chronische pijn in het dagelijks leven van pijnpatiënten. Wie eenmaal iets heeft meegemaakt dat pijnlijker was dan men had verwacht, zal, volgens het match-mismatchmodel, ervan uitgaan dat de pijn de volgende keer groter is. Een dergelijke onderschatting van pijn kan op den duur leiden tot een toename van angst voor pijn en beweging, tot vermijding van activiteit, en uiteindelijk tot een toename van de pijnklachten. Het onderzoek laat zien dat het model - dat voornamelijk in laboratoriumsituaties is getest - ook in de praktijk opgeld doet en dat chronische-pijnpatiënten meer geneigd zijn om hun pijn te onderschatten. Hierbij blijkt de mate waarin mensen vermijdingsgedrag vertonen als gevolg van angst een rol te spelen.

Richtlijnen ter verbetering revalidatieprogramma's De resultaten van het promotieonderzoek bieden duidelijke richtlijnen om revalidatieprogramma's voor chronische pijn te verbeteren. Om aangrijpingspunten voor aanpassing van deze programma's te achterhalen en het effect van deze programma's te vergroten, is nader onderzoek nodig. Mes noemt hierbij met name onderzoek naar verklaringen voor de variabiliteit van het behandelresultaat van bovengenoemd pijnrevalidatieprogramma, maar ook naar andere behandelprogramma's in het algemeen.

Proefschrift
Het proefschrift Improving non-optimal results in chronic pain treatment: a tripartite approach is in boekvorm verschenen (ISBN nummer 90-365-2435-0) en kan bij Carola Mes, via het PON in Tilburg, worden opgevraagd: 013 535 15 35. Te zijner tijd komt een elektronische versie beschikbaar.

Noot voor de redactie



Ingezonden persbericht