Gemeente Utrecht

Raad niet helemaal tevreden met Utrechtse Onderwijs Agenda

De Utrechtse gemeenteraad heeft gisteren ingestemd met de Utrechtse Onderwijs Agenda , een gemeenschappelijke visie van alle bij het onderwijs betrokken partijen. De raad was echter niet helemaal tevreden en wil nadere afspraken om verdergaande segregatie op de scholen te voorkomen.

Utrechtse Onderwijs Agenda

De Utrechtse Onderwijs Agenda 2006 - 2010 is een visiedocument over het onderwijsbeleid voor de komende jaren. De visie is een product van de samenwerking tussen de gemeente, de schoolbesturen, wijkwelzijnsorganisaties en andere maatschappelijke organisaties, die ieder vanuit hun eigen verantwoordelijkheid hun bijdragen hebben geleverd. De visie kent drie hoofdthema's: Utrecht Onderwijsstad, een goede schoolloopbaan voor iedereen en de school als spil in de wijk. De hoofdthema's zijn uitgewerkt in een aantal speerpunten, die nog wel vertaald moeten worden in budgetten, proces, planning en nadere afspraken over rollen en verantwoordelijkheden.

De visie werd in de raad breed ondersteund, maar de raad meende dat een aantal zaken - zoals voorstellen om de segregatie op de scholen tegen te gaan - nog verder moeten worden uitgewerkt. Het gaat daarbij onder meer over betere en toegankelijkere voorlichting voor ouders, regels omtrent het inschrijven van kinderen (vanaf 2 jaar), het stimuleren van scholen om scheefgroei tegen te gaan en het stimuleren van contacten tussen verschillende buurten.

Karin Monnink van de PvdA diende daartoe een motie in, die door alle andere fracties mede ondertekend werd. De wethouder Jeugd en Onderwijs, Rinda den Besten, nam de motie over, waarna deze werd ingetrokken en niet meer in stemming hoefde te worden gebracht. Stephanie Bottse van GroenLinks diende een motie in, mede ondertekend door de SP, waarin verdergaande maatregelen werden voorgesteld. De wethouder wees deze motie af; de voorgestelde maatregelen waren strijdig met de wet of inhoudelijk niet wenselijk. Wel zegde zij toe nader te willen studeren op de mogelijkheid 'postcodebeleid' te gaan uitvoeren; hierbij krijgen kinderen uit het postcodegebied voorrang op kinderen buiten de wijk. GroenLinks trok de motie, na de toezegging van de wethouder op dit punt, in.

Financiële ondersteuning SJU geregeld

Gilbert Isabella van de PvdA diende gisteren een breed ondertekende actuele motie in om ervoor te zorgen dat SJU daadwerkelijke (financiële) ondersteuning krijgt in het proces dat moet leiden tot een samenwerkingsverband van de drie betrokken partijen die straks het nieuwe Muziekpaleis gaan gebruiken: Muziekcentrum Vredenburg, Tivoli en SJU. Cultuurwethouder Cees van Eijk nam de motie over en zegde toe dit te gaan regelen, waarna de motie kon worden ingetrokken.

Noot voor de media

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de griffier, Ad Smits

E-mail Griffie.gemeenteraad@utrecht.nl

Telefoon 030 - 286 16 16

Met vriendelijke groet,

Marlies Trooster

secretaresse

Griffie Gemeenteraad Utrecht

( 030-2861069, 2 030-2861518,

8 m.trooster@utrecht.nl


* Postbus 16200, 3500 CE Utrecht

O Bezoekadres: Korte Minrebroederstraat 2, kamer 1.07

Bereikbaar op di t/m vrij