Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

11-01-2007

Nieuwe uitspraak in databank tuchtrecht

Onzorgvuldige zorgverlening aan verpleeghuispatiënt Een bejaarde verpleeghuisbewoonster moet morfine toegediend krijgen via een infuuspomp. Tijdens de nachtdienst verhoogt de aangeklaagde verpleegkundige tweemaal de stand van de pomp. Ze kent de pomp niet. De volgende dag blijkt dat de infuuspomp niet heeft gewerkt omdat de dagdienstverpleegkundige een verkeerde spuit heeft aangesloten.

De zoon van de vrouw dient een klacht in bij het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam. Hij verwijt de verpleegkundige dat zij niet heeft gecontroleerd of de pomp liep, waardoor zijn moeder veel pijn heeft geleden. De verpleegkundige krijgt zonder gehoord te zijn een officiële waarschuwing van de directie.

Een half jaar later neemt zij ontslag omdat het verpleeghuis niets heeft gedaan om dergelijke incidenten te voorkomen.

Het tuchtcollege oordeelt dat de verpleegkundige niet bekwaam en dus niet bevoegd was om de pomp te bedienen. Ze had instructies moeten vragen. Het tuchtcollege vindt de klacht gegrond maar legt geen maatregel op!

Nb: Het tuchtcollege loopt hiermee vooruit op een gewenste aanpassing van de Wet BIG, namelijk de mogelijkheid om af te zien van het op leggen van een maatregel als een klacht gegrond is.

De geredigeerde uitspraak is op 15 januari 2007 ingevoerd in de databank tuchtrecht van het LEVV
« Terug naar tuchtrecht