Gemeente Leeuwarden

In Leeuwarden zijn vorig jaar 676 nieuwe woningen opgeleverd

In Leeuwarden blijken het afgelopen jaar, 2006, maar liefst 676 nieuwe woningen te zijn opgeleverd. Dit is aanzienlijk meer dan drie weken geleden was vastgesteld.

Eind 2006 is er een feestelijke markering geweest van de 600e nieuwbouwwoning die dat jaar was opgeleverd. Dit was al een mijlpaal voor de stad. Het is bijna 20 jaar geleden dat deze productie is bereikt. Woningbouw is belangrijk in een gemeente als Leeuwarden. De woningproductie en een breed woningaanbod spelen hierbij een grote rol. 'De productie is met name de laatste twee jaar sterk opgevoerd. Vorig jaar werd de grens van 500 woningen overschreden, dit jaar blijkt zelfs de grens van 600 ruim overschreden', zegt Roel Sluiter, wethouder Wonen van gemeente Leeuwarden.

Tijdens de onthulling van de 600e woning, in aanwezigheid van projectontwikkelaars en makelaars, daagde Anita Andriesen, gedeputeerde van de Provincie Fryslân , de gemeente Leeuwarden uit om in 2007 een woningbouwproductie van 700 huizen te behalen. Echter, nu blijkt die in 2006 al bijna bereikt te zijn.

Leeuwarden heeft zich ten doel gesteld om een complete middelgrote gemeente te worden met meer dan 100.000 inwoners. De productie is sterk toegenomen. Maar misschien belangrijker is dat de gemeente momenteel voor elk wat wils heeft. Variërend van luxe appartementen en betaalbare stadswoningen in en rond de binnenstad tot een diversiteit aan woningtypen en prijsklassen in de buitenwijken en nieuwe uitbreidinglocaties. Het veelzijdige woningaanbod en grote nieuwbouwproductie zorgt ook voor een goede doorstroming. De nieuwe stadsdelen trekken naast inwoners uit de hoofdstad en de andere Friese plaatsen, juist ook inwoners aan die daarvoor in een andere provincie woonden.

Het aantal inwoners van Leeuwarden is op 18 december 2006 vastgesteld op 92.347. Op 1 januari 2006 woonden in Leeuwarden 91.817 personen. Dit betekent een voorlopige groei van 530 inwoners over het jaar 2006. Het definitieve aantal bewoners zal in de loop van 2007 bekend worden. Dit is namelijk mede afhankelijk van het totale aantal resterende vestigingen, vertrek, geboorte en sterfte van ingezetenen over geheel 2006.


----------
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente Leeuwarden, perstelefoon: 058 - 233 4002.