Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

15-11-2006

C64 orchestra

Klassiek orkest op popfestival Noorderslag

Op 13 januari 2007 vindt in Groningen voor de 21ste keer het Noorderslagfestival plaats. In de lange geschiedenis van Noorderslag heeft een breed scala aan artiesten opgetreden, maar nog nooit een klassiek orkest. Dit jaar komt daar met het optreden van het C64 orchestra verandering in. De Noorderslag bezoekers kunnen met het C64 orchestra ervaren hoe de originele Commodore 64 gamemuziek uit de jaren tachtig klinkt, als zij gespeeld wordt door een klassiek orkest.

Voor het C64 orchestra heeft productiehuis Oost-Nederland (ON) de twee godfathers van de Commodore 64 gamemuziek uitgenodigd om hun eigen muziek te arrangeren voor een twaalfkoppig klassiek orkest. Met dit C64 orchestra kwam een lang gekoesterde droom van deze componisten, Rob Hubbard (UK) en Jeroen Tel (NL), uit. De muziek die zij in de jaren tachtig componeerden voor de razend populaire C64 games is nu te horen zonder de beperkingen van de microchip.

In de beginjaren (1983) van de Commodore 64 games werden bestaande klassieke stukken gebruikt als muziek onder de spellen. Al snel gingen mensen als Rob Hubbard en Jeroen Tel, zelf toen 15 jaar oud, muziek voor de games componeren. Een groot verschil tussen de Commodore 64 en de huidige generatie computers was de beschikbare geheugenruimte voor het gebruik en opslag van muziek. Bij de Commodore 64 computer met een geheugen van 64 kilobyte, was slechts 5 kilobyte beschikbaar voor volwaardige composities. De composities van Rob Hubbard en Jeroen Tel waren echter zo succesvol dat zij op hun achttiende in dienst genomen werden door grote gamefabrikanten. Zo groeide dit duo in de jaren tachtig uit tot ware culthelden in de gamewereld. Anno 2006 is de muziek van deze twee Commodore 64 componisten nog altijd springlevend. Naast een bloeiende internationale gemeenschap met de naam 'Micromusic', laten hedendaagse muzikanten zoals Bas Bron (het brein achter populaire acts als 'de Jeugd van Tegenwoordig' en 'Bastian'), zich door de Commodore 64-muziek inspireren voor hun eigen composities. Op Noorderslag zullen twaalf leden van het Amsterdamse Ricciotti Ensemble onder leiding van dirigent Bas Wiegers dé gamemuziek van de jaren 80 live op het podium vertolken. Dit optreden van het C64 orchestra wordt begeleidt door de speciaal gemaakte videoanimaties van Julian van Aalderen (the C-men). Zijn beelden zijn gebaseerd op de originele computerbeelden van de bij de composities horende spellen. Ook is het mogelijk om de originele spellen waarvan de muziek wordt opgevoerd zelf te spelen.
1 december Jonge Hartenfestival, Groningen

13 januari Noorderslag, Groningen
C64 orchestra wordt financieel mede mogelijk gemaakt door ThuisKopie Fonds, provincies Overijssel en Gelderland, het Ministerie van OCW en de gemeente Deventer.

EINDE PERSBERICHT