Stichting als nederland

Persbericht - Wageningen - 19 december 2006

12.000 kilometer op de fiets voor stichting ALS

Dwars door Afrika

WAGENINGEN - Voor het goede doel op de fiets van noord naar zuid dwars door Afrika, 12.000 kilometer door tien landen in 96 etappes. Dit zijn de belangrijkste ingrediënten van de Tour d'Afrique, de wielerexpeditie die 13 januari in Cairo van start gaat. Via zijn deelname aan deze bijzondere wielerwedstrijd wil amateur-wielrenner Adrie Frijters (38) de spierziekte ALS onder de aandacht brengen.

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een spier- en zenuwaandoening die leidt tot het progressief uitvallen van de spieren. Op dit moment is er geen behandeling of medicijn tegen deze ongeneeslijke ziekte. Adrie Frijters maakte van dichtbij kennis met ALS nadat vriend en buurman Vincent Straatman vertelde dat hij eraan leed. "Ik heb Vincent leren kennen tijdens de kennismakingsbijeenkomst voor nieuwe bewoners in onze nieuwbouwstraat in Wageningen. Dat was zomer 1999. Het klikte meteen. Enkele maanden later vertelde hij dat hij ALS had. In 2003 is hij overleden."

Straatman, in Wageningen onder meer bekend als oprichter van politieke partij Wageningen Werkt, spande zich tijdens zijn ziekte in om meer begrip en aandacht voor ALS te genereren. Hij was oprichter van de stichting Valscherm, later omgedoopt in de stichting ALS. De stichting organiseert patiëntenactiviteiten en zet zich in voor de belangen van patiënten en hun omgeving.
Frijters: "Vincent was voortdurend op zoek naar mogelijkheden om de stichting en de ziekte op de kaart te zetten. Toen Vincent en ik in 2003 hoorden van de eerste editie van de Tour d'Afrique ontstond al snel het idee mij mee te laten doen met als doelstelling ALS meer bekendheid te geven. Nu, ruim drie jaar later ben ik gelukkig dat ik in de gelegenheid ben om dit gezamenlijke idee uit te kunnen voeren."

De voorbereidingen voor de wielerexpeditie zijn al maanden in volle gang. Voor Frijters, die als verdienstelijk amateur-wielrenner over een prima basisconditie beschikt, is het vooral veel regelwerk. "In eerste instantie moest ik met mijn werkgever de mogelijkheden voor vier maanden onbetaald verlof bespreken. Gelukkig kreeg ik vlot groen licht. Vervolgens heb ik mij gestort op het juiste materiaal. Er zijn veel slecht begaanbare wegen, waardoor stevig materiaal een eerste vereiste is. Vooral omdat je bij pech jezelf dient te redden. Hiervoor heb ik steun van diverse materiaalsponsors. De afgelopen paar maanden heb ik veel tijd gestoken in het goede doel. Mijn presentaties her en der in het land hebben diverse steuntoezeggingen opgeleverd."

Frijters vertrekt donderdag 11 januari richting Egypte. Tijdens de race zal hij zijn ervaringen bijhouden op zijn weblog op www.adriefrijters.nl. "Er is een toertocht en een wedstrijdtocht. Omdat ik zoveel mogelijk publiciteit wil genereren, heb ik mij ingeschreven voor de wedstrijd. Ik zal er alles aan doen om deze tot een goed einde te brengen." Hij heeft geen idee wat hem allemaal te wachten staat. "Het is een avontuur, waarin ik ongetwijfeld veel zal moeten afzien. Het is ook een kennismaking met Afrika en de verschillende Afrikaanse culturen. Voor mij is het boven alles een hommage aan een te vroeg gestorven vriend."

Kijk voor meer informatie op:
www.adriefrijters.nl.
www.tourdafrique.com
www.stichting-als.nl

Adrie Frijters is mobiel bereikbaar via 06 - 51553917.